Ηλίας Ασβεστόπουλος (2002 GR): Μόνος κριτής στην δουλειά είναι ο κόσμος και στη ζωή ο Θεός

Βρεθηκαμε στη γειτονιά του και κάναμε μια κουβέντα από καρδιάς με την «ψυχή» των 2002 GR.
Διαβάστηκε φορες
Για τους μεγαλωμένους στην δεκαετία του '80, οι 2002 GR ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό μουσικό γκρουπ. Ήταν η ίδια μας η εφηβεία, οι άγουροι έρωτες και ένας προβληματισμός κοινωνικός που ξεπηδούσε από τους στίχους των τραγουδιών τους. Για πολλούς ήταν και μια χρονολογία που φάνταζε πολύ, πολύ μακρινή τότε. Εκ των υστέρων έμαθα ότι το όνομα τους, το πήραν από μια BMW TI, ασημί με αριθμό κυκλοφορίας 2002, που πέρασε τυχαία από ένα δρόμο που βρίσκονταν για πρόβα τα μέλη της μπάντας, εκεί κάπου στον Πειραιά, εκεί που άρχισαν όλα.

Εκεί στον Πειραιά βρεθήκαμε με τον Ηλία Ασβεστόπουλο, ιδρυτικό μέλος και φωνή των 2002 GR με αφορμή την ετήσια επετειακή συναυλία τους (για τα 46 τους, παρακαλώ, χρόνια) στις 24 Ιανουαρίου στο Κύτταρο.

Mixgrill: Γέννημα θρέμμα Πειραιώτης;

Ηλίας Ασβεστόπουλος: Ο Πειραιάς είναι ο τόπος μου. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ δημιούργησα. Νομίζω ότι εδώ έγιναν όλα. Σ' αυτήν εδώ τη λαϊκή γειτονιά, χώρια που για μένα ο Πειραιάς κουβαλά μια ροκ άποψη.

MG: Να σε γυρίσω πίσω στο χρόνο. Εδώ στις γειτονιές του Πειραιά. Δεκαετία του '60. Υπήρχε μια παρέα στο 3ο Γυμνάσιο στην οδό Τζαβέλα. Εκεί δεν ξεκίνησαν όλα;

Η.Α.:(Χαμογελάει) Βέβαια, από εκεί ξεκινάνε όλα. Ήμασταν μια παρέα πιτσιρικάδες, γυμνασιόπαιδα. Εγώ, ο Αντώνης Πιτσολάντης, ο Γιάννης Σπάθας, ο Αντώνης Τουρκογιώργης, γουστάραμε τη μουσική, μαζευόμασταν μετά το σχολείο και παίζαμε με τις ώρες. Και φτιάξαμε τους Persons και ηχογραφήσαμε μ' αυτό το σχήμα τρία 45" δισκάκια. Αργότερα, όταν εγώ κι ο Πιτσολάντης πήγαμε φαντάροι, οι υπόλοιποι έγιναν οι Socrates Drank The Conium.

Εκείνη την περίοδο, ένας φίλος μου είπε ότι υπάρχει κάποιο συγκρότημα από τη Νίκαια που λέγεται Σκορπιός. Πήγα και τους άκουσα. Ήταν ο Γιοκαρίνης, ο Χατζησόγλου, ο Καλαϊντζόγλου και ο Τσαντάς. Τους πρότεινα να κάνουμε ένα γκρουπ. Έτσι σχηματίστηκε το σχήμα Ηλίας Ασβεστόπουλος - 2002.

MG: Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι εκείνη την περίοδο με τους Persons έχεις βρεθεί να παίζεις με τον Eric Clapton. Τι θυμάσαι από εκείνο το live στην Τερψιθέα;

Η.Α.: Αυτό ήταν τυχαίο γεγονός αλλά και πολύ μεγάλη τύχη για μας που βρεθήκαμε εκείνη την μέρα. Καλά καλά κι εμείς (γελάει) δεν ξέραμε ποιος είναι ο Eric Clapton. Μετά καταλάβαμε!

MG: Περίγραψέ μου λίγο το σκηνικό, δεν συναντάς κάθε μέρα ένα «μύθο».

Η.Α.:Εκείνη την περίοδο, τις Κυριακές υπήρχαν τα Μουσικά Πρωινά. Σε κάποιους κινηματογράφους, έναντι εισιτηρίου, παίζανε μουσική διάφορα συγκροτήματα. Εμείς ως Persons κάναμε πολλές εμφανίσεις στον κινηματογράφο Τερψιθέα. Αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα (είχαν σκοτωθεί και δύο  μέλη από τους Juniors) και γινόταν συναυλία προς τιμήν των νεκρών του δυστυχήματος, όπου όλοι οι μουσικοί φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια. Και εμφανίζεται ένας τύπος με κιθάρα μαυροφορεμένος, ο Eric Clapton, εμείς δεν ξέραμε τίποτα και ακούμε τον παρουσιαστή να αναγγέλλει «Mr Eric Clapton from Yardbirds». Μπορείς να καταλάβεις τι χαμός έγινε. Και τι κιθάρα έπαιζε, από τότε. Εκείνη την περίοδο είχαμε παίξει με τους Forminx (που είχαν τον Βαγγέλη Παπαθανασίου) με τον Ντέμη Ρούσσο, τους Charms, τους Idols και άλλους πολλούς.
MG: Πριν σε συναντήσω, άκουσα ξανά όλη την δισκογραφία σας. Από την αρχή της πορεία σας υπήρχαν κοινωνικά θέματα στους στίχους των τραγουδιών σας («Σιδερένιος Άνθρωπος», «Ο Τρελός», «Το Μετρό», «Αχ Καημένη», «Στου Μικέ Το Μπαρ», κ.α.) να υποθέσω ότι δεν ήταν κάτι τυχαίο;

Η.Α.: Βέβαια δεν είναι τυχαίο. Όταν γράφαμε τραγούδια, θέλαμε να αφήσουμε κάτι στον κόσμο, να μην είναι εύπεπτα τραγούδια. Και υπήρχαν και τότε προβλήματα. «Το Μετρό» που ανέφερες είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια, όταν γράφτηκε το 1974 δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη το μετρό στην Ελλάδα. Είχα ταξιδέψει στην Αγγλία και στη Γαλλία και οι εικόνες των ανθρώπων στους σταθμούς των μετρό των δύο αυτών χωρών με είχαν συγκλονίσει. Η «Μαγική Αυλή» είναι κοινωνικό τραγούδι, το «Τι Να Σου Προσφέρω Ν' Αλλάξεις» είναι επίσης κοινωνικό τραγούδι.

MG: Θυμάμαι την συλλογή «... Στο Δρόμο Για Την Ιθάκη» που είχε κυκλοφορήσει στα τέλη του 1986 και που όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του πήγαν υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της ειδικής θεραπευτικής κοινότητας «Ιθάκη». Οι 2002 GR  συμμετείχαν με το τραγούδι «Τι Να Σου Προσφέρω Ν' Αλλάξεις».

Η.Α.: Ξέρεις τι γινόταν τότε με τα ναρκωτικά; Υπήρχε περίπτωση να μείνουμε αδιάφοροι σε τέτοια θέματα. Γράφαμε για βιώματα, όχι απαραίτητα δικά μας, αλλά της κοινωνίας.

MG: Η δεκαετία του '80 και ειδικά η περίοδος 1982- 1989 είναι η πιο γόνιμη περίοδος των 2002 GR. Μετά τι γίνεται;

Η.Α.: Και μετά ήταν γόνιμη περίοδος. Πάντα παίζαμε, απλά αρχή μας ήταν, να βγάζουμε δίσκο, όταν έχουμε να πούμε κάτι. Δεν ήμασταν «λαϊκοί» τραγουδιστές, κάθε έξι μήνες να βγάλουμε δίσκο για να πάμε να δουλέψουμε με νέα τραγούδια σαιζόν στο νυχτερινό μαγαζί. Οι δισκογραφικές εταιρείες πάντα μας πίεζαν να βγάλουμε νέο δίσκο. Μετά άρχισαν να αλλάζουν και οι εποχές και γενιά με γενιά τώρα έχει τεράστια απόσταση και τεχνολογικά και σε όλα τα πράγματα. Κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, internet. Σκέψου τώρα κάποιος με ένα laptop, χωρίς φυσικά όργανα φτιάχνει μουσική.

MG: Ως μουσικός και ως άνθρωπος του ραδιοφώνου (σ.σ.: εργάστηκε για σχεδόν 30 χρόνια ως διευθυντής στο ρ/σ Κανάλι 1 του Πειραιά) πώς βλέπεις την αλλαγή που έχει συντελεστεί στα Μέσα και στη δισκογραφία τα τελευταία χρόνια;

Η.Α.: Κοίτα το ραδιόφωνο ως μέσο έχει βελτιωθεί. Εννοώ ως τεχνολογία, ως ροή, ως πρόγραμμα, ακόμα και ως νοοτροπία αλλά έχει χαλάσει ως περιεχόμενο. Και η μουσική έχει ανέβει επίπεδο σε σχέση με την δισκογραφία που έχει καταρρεύσει. Η εξέλιξη του διαδικτύου άλλαξε όλες τις ισορροπίες και διέλυσε την μουσική βιομηχανία. Και παλιά υπήρχε playlist στο ραδιόφωνο, είχαμε και προώθηση αλλά και ενημέρωση. Τώρα έχουμε playlist και μόνο προώθηση.
MGΕίσαι ικανοποιημένος με τις επιλογές σου σε όλη αυτή την πορεία που έχεις κάνει;

Η.Α.: Απόλυτα ικανοποιημένος και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας.

MG: Συνάδελφος, δημοσιογράφος που ήξερε ότι θα βρεθούμε σε χαρακτήρισε Βryan Ferry της Ελλάδας. Τι έχεις να πεις;

Η.Α.: (Γελάει.) Αυτό που μου λες είναι μεγάλη τιμή για μένα. Και μου άρεσε πάντα ο Βryan Ferry και ως φωνή και ως σκηνική παρουσία. Είμαι κι εγώ bon viveur. Μου αρέσουν τα ωραία πράγματα της ζωής. Το καλό φαγητό, το ωραίο ποτό, το όμορφο ντύσιμο, η διασκέδαση.

MG: Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος στη ζωή ή στην καριέρα σου;

Η.Α.: (Σκέφτεται.) Δεν είναι ότι δεν έχω κάνει λάθη στην ζωή μου αλλά μεγάλο λάθος δεν έχω κάνει. Και δεν έχω κάνει γιατί δεν είμαι παρορμητικός πάντα σκέφτομαι πολύ πριν κάνω κάτι. Μικρά λάθη, πάρα πολλά, μεγάλο κανένα. Και δεν έχω μετανιώσει ούτε γι' αυτά που έκανα ούτε που δεν έκανα. Μπορεί στον άλλο κόσμο (γελάει) να μετανιώσω γι' αυτά που δεν πρόλαβα να κάνω.

MG: Μια ερώτηση που θα ήθελες πολύ να απαντήσεις και που ποτέ δεν έγινε; 
 
Η.Α.: Πολύ ωραία ερώτηση. Δεν με ρώτησε ποτέ κανένας τι σόι άνθρωπος είμαι; Πάντα οι ερωτήσεις ήταν επιδερμικές, της στιγμής και του θέματος της συνέντευξης.

MG: Λοιπόν τι σόι άνθρωπος είναι ο Ηλίας Ασβεστόπουλος;

Η.Α.: Αυτό τώρα είναι θέμα για μια άλλη συζήτηση, που δεν έχει καμία σχέση με τη μουσική, έχει σχέση μόνο με τον άνθρωπο. Ξέρεις υπάρχουν άνθρωποι ουσίας και κενοί άνθρωποι, ειδικά στη δουλειά μας.

MG: Αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί δεν διαχωρίζουμε τον άνθρωπο από τον καλλιτέχνη.

Η.Α.: Δεν αντιλέγω. Όλοι έχουν δικαίωμα στην σκέψη και στο όνειρο τους. Ξέρεις τι λέω εγώ: μόνος κριτής στη δουλειά είναι ο κόσμος και στην ζωή ο Θεός.

MG: Νομίζω ότι μόλις μου έδωσες τον τίτλο για την συνέντευξη. Κάτσε να ρωτήσω κάτι τελευταίο. Στην ετήσια συναυλία σας στο Κύτταρο (που έχει γίνει πια θεσμός) στις 24  Ιανουαρίου τι εκπλήξεις μας περιμένουνε;

Η.Α.: Κατ' αρχήν θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Κάνουμε τη συναυλία για να γουστάρουμε. Να έρθουν οι φίλοι μας και όσοι μας αγαπάνε. Έχουμε καλέσει φίλους καλλιτέχνες που μας εκτιμούν και τους εκτιμούμε και θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους στη «γιορτή» που θα κάνουμε. Πρέπει να έρθετε. Θα έχουμε πολλές εκπλήξεις. 


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα