ΘΡΑΞ

Θραξ Πανκc: Στο Κύτταρο ακόμα χορεύουν

Τελευταία εικόνα: βράδυ αργά, έξοδος από το Κύτταρο, οδός Ηπείρου, η μουσική έχει σταματήσει, κόσμος αποχωρεί, ένα παρεάκι 7-8 άτομα στη μέση του δρόμου τραγουδά και χορεύει «ζωναράδικο».
Διαβάστηκε φορες
Αν πω ότι δεν ήμουν θετικά προκατειλημμένος, λίγο πριν τη συναυλία των Θραξ Πανκc στο Κύτταρο, θα ήταν ψέμα. Με την εμπειρία της πρόβας και της κουβέντας μαζί τους αρκετά νωπή, φτάνοντας στην οδό Ηπείρου, ήδη χαμογελούσα. Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί από το μεσημέρι, οπότε η ουρά έξω από χώρο ήταν λογική κι αναμενόμενη. Παρατηρούσα το ποικιλόμορφο πλήθος προσεκτικά: «παλιοροκάδες», νέοι, νέες, μεσήλικες, μια χαρούμενη πανσπερμία.

Πρώτοι βρέθηκαν στην σκηνή οι M.A.t.E (Meetings Along the Edge) από τη Θεσσαλονίκη, ένα ιδιαίτερο τρίο που με τον ήχο και την παρουσία τους, μας παρέσυραν σε dub, drum’n’bass, triphop και dubstep ρυθμούς ενθουσιάζοντας τον κόσμο, προετοιμάζοντάς τους κατάλληλα για τη συνέχεια. 
MATE
Από την πρώτη στιγμή και την εισαγωγή με τη θρακιώτικη λύρα καταλάβαινες ότι υπάρχει μια αλληλεπίδραση της μπάντας με τον κόσμο κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. «Μπαϊντούσκα» και «Δένδρο» έθεσαν τις βάσεις για να ξεκινήσει με το «Ψες Ειδιά» ένα πανηγύρι που δεν σταμάτησε ακόμα κι όταν αργά , πολύ αργά, άναψαν τα φώτα για να αποχωρήσει ο κόσμος.

Η «πανκοπανηγυροψυχεδέλεια» είχε απλωθεί σ' όλο τον χώρο και το «πόγκο» πήγαινε αγκαλιά με τον «ζωναράδικο». Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά είναι αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να κάτσει ακίνητος όταν παίζουν οι Θραξ Πανκc!«Κοίτα Με», «Μαργούδι» και συνέχεια του χορού και της έντασης.
ΘΡΑΞ
Μεγάλη εντύπωση μου έκανε που τραγούδια από μια ιδιαίτερη και ακριτική περιοχή της Ελλάδας - τη Θράκη - με έντονη ντοπιολαλιά, ήταν τραγούδια και κτήμα όσων ήταν εκεί μέσα. Όλοι τραγουδούσαν και σίγουρα δεν είχαν ρίζες από τη Θράκη όλοι αυτοί. Πριν από πολλά χρόνια ο Ν. Ξυλούρης με το βάθος και την λυρικότητα της φωνής του έκανε τους Έλληνες να τραγουδούν απ' άκρη σ' άκρη τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του. Προς Θεού, δεν συγκρίνω το μέγεθος φωνής και ερμηνείας (ένας είναι ο «αρχάγγελος» της Κρήτης), αλλά το γεγονός ότι τα παραδοσιακά τραγούδια πάντα ήταν και είναι εκεί και δεν αφορούν μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά όλους τους ανθρώπους. Κι όσο συγκινητικό είναι να βλέπεις ένα Θρακιώτη, να γουστάρει και να χτυπιέται με τους «πειραγμένους» παραδοσιακούς ήχους των Θραξ Πανκc, άλλο τόσο (ίσως και παραπάνω) να βλέπεις κάποιον Κρητικό να εκστασιάζεται με τα ίδια τραγούδια.

Ιδιαίτερη στιγμή, η εμφάνιση στην σκηνή του Τάσου Μακρή (των Βανδαλούπ) που μαζί με τα παιδιά έπαιξαν τον «Κέδρο» και το «Σβήστε Μας Απ' Το Χάρτη Σας». Κι όσο λέγανε «το τελευταίο τραγούδι για απόψε», τόσο ο κόσμος τους κρατούσε στη σκηνή και το διονυσιακό γλέντι δεν σταματούσε. 
«Τσιρτσιλιάγκους», «Βασιλικούδα» κι ο χορός συνέχιζε.
ΘΡΑΞ 2
Τελευταία εικόνα: βράδυ αργά, έξοδος από το Κύτταρο, οδός Ηπείρου, η μουσική έχει σταματήσει, κόσμος αποχωρεί, ένα παρεάκι 7-8 άτομα στη μέση του δρόμου τραγουδά και χορεύει «ζωναράδικο».

Αν δεν είναι πανηγύρι αυτό, τότε ποιο είναι;

*Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Κωνσταντίνο Ρουμελιώτη και το MixGrill.



Διαβάστε ακόμα