Ebooks Metaixmio 4

Κερδίστε ιστορικά non-fiction ebooks από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ebooks από πέντε πρόσφατες non-fiction κυκλοφορίες σε σχέση με την ιστορία των εκδόσεων Μεταίχμιο.
Διαβάστηκε φορες
Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και προσφέρουμε στους αναγνώστες μας ebooks, τα οποία οι τυχεροί μπορούν να παραλάβουν με ελάχιστα κλικ για να τους συντροφεύσουν στις ημέρες αυτοπεριορισμού στο σπίτι.

Αυτή την εβδομάδα σειρά έχουν τα ιστορικά non-fiction ebooks:

Αθήνα 1204-1456: Τα άγνωστα χρόνια του Λευτέρη Καντζίνου
Οι σχεδόν τρεις αιώνες που μεσολάβησαν μεταξύ της βυζαντινής και της οθωμανικής κυριαρχίας στην Αθήνα, όπου ιππότες της Δύσης µε τις χρυσοποίκιλτες πανοπλίες τους ηγεμόνευσαν επί του λίκνου της Δημοκρατίας.

Μια ιστορία του 20ού αιώνα του John Higgs
Μια εναλλακτική εξιστόρηση του πιο αμφιλεγόμενου αιώνα, του αιώνα των μεγάλων αλλαγών.

Σαν σήμερα στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, συλλογικό έργο από τους Γιάννη Γρυντάκη, Γιώργο Δάλκο, Άγγελο Χόρτη, Έκτορα Χόρτη
Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν ανά μέρα του έτους: γεννήσεις, θάνατοι, ιστορικές στιγμές, μικρά και μεγάλα περιστατικά που τους αξίζει μια θέση στη μνήμη μας.

Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία του Dan Snow
Ένα καθοριστικό γεγονός που έλαβε χώρα κάθε μέρα του έτους. Μια διαφορετική και απρόσμενη εικόνα για το παρελθόν.

Σύντομη ιστορία της Ευρώπης του John Hirst
Το πανόραμα της ευρωπαϊκής ιστορίας ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας ως τις μέρες μας.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα βιβλία, ώστε να επιλέξετε αυτό που σας κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον.

Για να κερδίσετε ένα από τα δύο ebooks, προσφορά των εκδόσεων Μεταίχμιο, κάντε ένα σχόλιο στο post μας στο instagram που θα βρείτε εδώ, γράφοντας το βιβλίο που θα θέλατε να κερδίσετε. Συμμετοχές από την Τετάρτη 8 Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 9 Απριλίου στις 15:30.


Αθήνα 1204-1456
Λευτέρης Καντζίνος
Αθήνα 1204-1456
Τα άγνωστα χρόνια

Κατηγορία: Non fiction
Σελίδες: 304
Χρόνος έκδοσης: Φεβρουάριος 2020

Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, που προέκυψε ύστερα από πολυετή έρευνα σε βιβλιοθήκες και αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ξεδιπλώνεται σταδιακά µια άγνωστη ιστορική περίοδος για την ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τους σχεδόν τρεις αιώνες που μεσολάβησαν μεταξύ της βυζαντινής και της οθωμανικής κυριαρχίας στην Αθήνα, όπου ιππότες της Δύσης µε τις χρυσοποίκιλτες πανοπλίες τους ηγεμόνευσαν επί του λίκνου της Δημοκρατίας. Δολοπλοκίες και ερωτικά πάθη, αθέτηση όρκων και παρασκηνιακές συνωμοσίες, καθώς και όνειρα που μετατράπηκαν σε εφιάλτες συνθέτουν µια ιστορία 300 ετών. 
Πριγκίπισσες που φυλακίστηκαν, βασιλείς που επιδίωξαν να γίνουν αυτοκράτορες, τυχοδιώκτες που έκαναν το παν για την εξουσία και συγγενείς που αλληλοεξοντώθηκαν απαρτίζουν το σκηνικό μιας μεσαιωνικής Αθήνας, που εξακολουθούσε να γοητεύει τους κυρίαρχούς της. Τα περισσότερα μνημεία πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και γύρω από αυτόν έστεκαν για χίλια σχεδόν χρόνια ακέραια στη θέση τους. Αυτά σε συνδυασμό µε το φυσικό κάλλος της αττικής γης μάγεψαν τους νεοφερμένους Βουργουνδούς, Καταλανούς, Ναβαρραίους, Αραγώνιους και Φλωρεντινούς, οι οποίοι µε τις αφηγήσεις τους διέδωσαν τη φήμη της πόλης στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Έτσι, η Πόλη της Παλλάδος εξυμνήθηκε από Ισλανδούς λογοτέχνες και Άραβες επιστήμονες, καθώς και από Ίβηρες βασιλείς μέχρι και Καυκάσιους ηγεμόνες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έως σήμερα οι Ισπανοί μονάρχες φέρουν τιμητικά τον τίτλο του «Δούκα των Αθηνών». 
Όλα τούτα δεν αποτελούν ένα λογοτεχνικό αποκύημα της φαντασίας αλλά πρόκειται για την Ιστορία των Αθηνών μεταξύ του 13ου και του 15ου αιώνα.

Ο Λευτέρης Καντζίνος γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και σπούδασε Ιστορία. Είναι συγγραφέας δύο πρωτότυπων ιστορικών μονογραφιών (Αιγυπτιακός στρατός, 2008 – Φον Κανάρης, 2009), ενώ έχει λάβει μέρος στη συγγραφή του συλλογικού τόμου Μεγάλοι επαναστάτες (2007). Έχει διατελέσει επικεφαλής περιοδικών εκδόσεων λαογραφικού ενδιαφέροντος για περισσότερο από 10 χρόνια και έχει δημοσιεύσει περί τις 140 ιστορικές έρευνες στον περιοδικό Τύπο τα τελευταία χρόνια. Το κύριο αντικείμενο της ερευνητικής του δραστηριότητας είναι η μελέτη και η ανάδειξη λιγότερο δημοφιλών ή ακόμα και άγνωστων στο ευρύ κοινό πτυχών της ελληνικής και της παγκόσμιας Ιστορίας.


Μια ιστορία του 20ού αιώναΜια ιστορία του 20ού αιώνα
John Higgs
Μια ιστορία του 20ού αιώνα

Μετάφραση: Ελένη Αστερίου
Κατηγορία: Non fiction
Σελίδες: 424
Τίτλος πρωτοτύπου: Stranger Than We Can Imagine:
Making Sense of the Twentieth Century
Χρόνος έκδοσης: Μάρτιος 2020

Μια εναλλακτική εξιστόρηση του πιο αμφιλεγόμενου αιώνα

Ο 20ός αιώνας θα έπρεπε να µας είναι κατανοητός. Είναι η περίοδος που γνωρίζουμε καλύτερα, µια επική γεωπολιτική αφήγηση που περνάει από τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τη Μεγάλη Ύφεση, τον Β΄  Παγκόσμιο πόλεμο και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Αλλά αυτή η ιστορία δεν φαίνεται ότι µας οδηγεί στον κόσμο που βρισκόμαστε τώρα.
Με τον John Higgs ως οδηγό µας βγαίνουμε από την κύρια οδό της ιστοριογραφίας και περιπλανιόμαστε σε μερικά από τα πιο δύσβατα μονοπάτια του 20ού αιώνα. Εξερευνούμε γνωστές και άγνωστες πτυχές της περιόδου, ταξιδεύουμε συντροφιά µε μερικούς από τους πιο ριζοσπάστες καλλιτέχνες και επιστήμονες, µε ιδιοφυείς και εκκεντρικές προσωπικότητες της εποχής. Μαζί τους ανακαλύπτουμε ότι οι μεγάλες καινοτομίες, όπως η θεωρία της σχετικότητας, ο κυβισμός, η κβαντομηχανική, ο μεταµοντερνισµός και τα μαθηματικά του χάους δεν είναι αφηρημένες, ακατανόητες έννοιες, αλλά οδοδείκτες οι οποίοι µας κατευθύνουν στον κόσμο που ζούμε σήμερα.

Ο John Higgs (Αγγλία, 1971) είναι συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και ιστορικός. Ειδικεύεται στην ανίχνευση αφηγημάτων που έχουν μείνει κρυμμένα στις σκοτεινές γωνιές της ιστορίας και του πολιτισμού µας και μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Σύμφωνα µε το περιοδικό MOJO: «Όταν διαβάζεις John Higgs είναι σαν να σε πυροβολούν µε διαμάντι. Ξαφνικά τα πάντα γίνονται τρομακτικά ξεκάθαρα».
Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει τα βιβλία The KLF: Chaos, magic and the band who burned a million pounds και William Blake Now: Why he matters more than ever. Ζει στο Μπράιτον μαζί µε τη σύντροφό του και τα δύο παιδιά τους.


Σαν σήμερα στη Νεότερη Και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία
Γιάννης Γρυντάκης, Γιώργος Δάλκος,
Άγγελος Χόρτης, Έκτορας Χόρτης

Σαν σήμερα στη νεότερη και 
σύγχρονη ελληνική ιστορία

Κατηγορία: Non Fiction
Σελίδες: 416
Χρόνος έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019

Η νεότερη και σύγχρονη ιστορία μας, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα, είναι πυκνή σε γεγονότα που σηματοδοτούν την πορεία τους έθνους μας. Πρωταγωνιστές των γεγονότων αυτών, πολιτικών, στρατιωτικών και πολιτιστικών, υπήρξαν προσωπικότητες που έθεσαν τη σφραγίδα τους στις ιστορικές εξελίξεις.

Σε αυτό το βιβλίο καταγράφονται ανά μέρα του έτους τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν όλο αυτό το διάστημα προσφέροντας στον αναγνώστη μια αίσθηση συνέχειας και γνώσης του παρελθόντος: γεννήσεις, θάνατοι, ιστορικές στιγμές, μικρά και μεγάλα περιστατικά που τους αξίζει μια θέση στη μνήμη μας.

O Γιάννης Γρυντάκης είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. ∆ιετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και δίδαξε επί σειρά ετών Ιστορία σε μεταπτυχιακά τµήµατα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε σχολές επιµόρφωσης καθηγητών. Έχει γράψει ιστορικές µελέτες και ιστορικά μυθιστορήματα. Συμμετείχε ως εισηγητής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και είναι επίτιµος σχολικός σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Ο Γιώργος ∆άλκος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τον Τοµέα Παιδαγωγικής του τµήµατος ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Υπηρέτησε ως καθηγητής στη ∆ηµόσια Εκπαίδευση, ως Πάρεδρος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ως σχολικός σύμβουλος. Επίσης συμμετείχε σε οµάδες εργασίας µε αντικείμενο τη συγγραφή σχολικών βιβλίων Ιστορίας και την παραγωγή αντίστοιχου λογισµικού.

O Άγγελος Χόρτης είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. ∆ίδαξε επί σειρά ετών σε σχολές επιμόρφωσης καθηγητών. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και είναι επίτιµος σχολικός σύµβουλος ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται συλλογικά βιβλία Ιστορίας.
 
Ο Έκτορας Χόρτης είναι πτυχιούχος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ludwig-Maximilians Universität του Μονάχου και υπηρέτησε ως καθηγητής στη δηµόσια εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων και είναι εκδότης του λευκαδίτικου περιοδικού «ΤΑ ΧΟΡΤΑΤΑ».


Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία
Dan Snow
Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία

Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης
Κατηγορία: Non fiction
Σελίδες: 560
Τίτλος πρωτοτύπου: On This Day In History
Χρόνος έκδοσης: Ιανουάριος 2020


Ποια μέρα ξέσπασε και τελείωσε ο συντομότερος πόλεμος της Ιστορίας (μέσα σε σαράντα περίπου λεπτά); Πώς ένα κοπάδι κουνέλια κατατρόπωσε τον Ναπολέοντα το 1807; Γιατί το 1752 οι Βρετανοί έπεσαν για ύπνο στις 2 Σεπτεμβρίου και ξύπνησαν στις 14; Πώς µια πορεία γυναικών το 1917 πυροδότησε τη Ρωσική Επανάσταση; 
Από τη μέρα που η Ζαν ντε Κλισόν έγινε πειρατίνα και κήρυξε μόνη της πόλεμο ενάντια στον Βασιλιά της Γαλλίας (2 Αυγούστου 1343) ως τη μέρα που γνωρίστηκαν ο Λένον και ο Μακάρτνεϊ (6 Ιουλίου 1957), η Ιστορία είναι γεμάτη απίθανους ήρωες και συναρπαστικά σημεία καμπής.

Μέσα από τις σελίδες του Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία ο Dan Snow ζωντανεύει ένα καθοριστικό γεγονός που έλαβε χώρα κάθε μέρα του έτους και µας δίνει µια διαφορετική και απρόσμενη εικόνα για το παρελθόν. Από το ένα καθηλωτικό επεισόδιο στο άλλο, ο χρόνος μετατρέπεται σε µια ζωηρή, βαθιά ανθρώπινη Ιστορία του κόσμου.

Το 1910, τα φιλιά απαγορεύτηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γαλλίας, µε τη σκέψη πως οι εραστές, οι συγγενείς και οι φίλοι που αποχαιρετιούνταν προκαλούσαν καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Το 1982, τα φιλιά «µε στόχο την απόλαυση» απαγορεύτηκαν στο Ιράν, ενώ το 1992 οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο Qingdao Binhai της Κίνας απαγορευόταν να προβαίνουν σε οποιαδήποτε εκδήλωση τρυφερότητας – δεν μπορούσαν καν να κρατάνε ο ένας το χέρι του άλλου ή να μοιράζονται ακουστικά για μουσική. Ακόμα πιο πρόσφατα, το 2003, προς μεγάλη φρίκη των πολιτών, στη Μόσχα επιχειρήθηκε να ψηφιστεί ένας νόμος που θα απαγόρευε τα φιλιά σε δημόσιους χώρους, για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο στόχος ήταν να ενισχυθεί το επίπεδο δημόσιας ηθικής. Οι κάτοικοι της Μόσχας αψήφησαν προκαταβολικά την απαγόρευση φιλώντας αγνώστους στον δρόμο και τελικά ο προτεινόμενος νόμος εγκαταλείφθηκε. Ευτυχώς, αυτοί οι οπισθοδρομικοί νόμοι αποτελούν εξαιρέσεις.
Από το 1562, τα φιλιά σε δημόσιο χώρο είναι ευρέως αποδεκτά και μάλιστα ενθαρρύνονται, µε την 6η Ιουλίου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού – ένας τρόπος να γιορτάζεται ανοιχτά η εκδήλωση τρυφερότητας μεταξύ ανθρώπων.
Απόσπασμα από το βιβλίο

Ο Dan Snow (3 Δεκεμβρίου 1978) είναι βρετανός τηλεπαρουσιαστής, γνωστός (και βραβευμένος) για διάφορα ιστορικά ντοκιµαντέρ που παρουσιάζει κυρίως για το BBC. Παρουσιάζει, επίσης, το podcast Dan Snow’s History Hit.


Σύντομη ιστορία της Ευρώπης
John Hirst
Σύντομη ιστορία της Ευρώπης

Μετάφραση: Ελένη Λούση
Κατηγορία: Non fiction
Σελίδες: 320
Τίτλος πρωτοτύπου: The shortest history of Europe
Χρόνος έκδοσης: Φεβρουάριος 2019

O διακεκριμένος αυστραλός ιστορικός Τζον Χιρστ συνθέτει το πανόραμα της ευρωπαϊκής ιστορίας ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας ως τις μέρες μας. Σε κάθε κεφάλαιο αυτού του βιβλίου εστιάζει σε μια συγκεκριμένη πτυχή: στην εξέλιξη των μορφών διακυβέρνησης· στην προέλευση και στην ποικιλία των γλωσσών στον ευρωπαϊκό χώρο· στα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ παπών και αυτοκρατόρων, καθώς και στις επιδρομές και τις κατακτήσεις που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της ηπείρου. Κατά την πορεία των γεγονότων, ο αναγνώστης έχει επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει έναν απίθανο πρωταγωνιστικό θίασο: από ευσεβείς ιππότες έως φιλοπόλεμους πάπες, από γερμανούς ρομαντικούς έως γάλλους επαναστάτες, από απλούς ανθρώπους έως ιδιοφυείς ηγέτες.
Εμπλουτισμένο με χάρτες, διαγράμματα και εικόνες, το σύντομο αυτό βιβλίο είναι μια οξυδερκής, προκλητική αλλά και χιουμοριστική καταγραφή της εξέλιξης ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπινους πολιτισμούς.
Θα το διαβάσετε σε δυο μέρες αλλά θα το θυμάστε μια ζωή.

Ο John Hirst (Τζον Χιρστ) ήταν συγγραφέας, έγκριτος ιστορικός και κοινωνικός σχολιαστής. Διετέλεσε υφηγητής Ιστορίας στον πανεπιστήμιο La Trobe, είναι μέλος της Αυστραλιανής Επιτροπής Κινηματογράφου (Film Australia Board) και του Αυστραλιανού Συμβουλίου Μουσείων (National Museum Council). Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2016.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα