Μίλτος Πασχαλίδης - Στη Χώρα των Αθώων

Νέος δίσκος για τον Μίλτο Πασχαλίδη με σημαντικές συμμετοχές και υπογραφές.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσετε:
Ελληνικό πολιτικό και κοινωνικό τραγούδι

Τραγούδια που πρέπει να ακούσετε:
Στη Χώρα των αθώων, Και να γυρίσω ξέχασα, Πρίνα, Σκιές αγγέλων, Θα μιλήσουν άλλοι, Μόνο να γελάς

Βαθμολογία: 
8

Ο Μίλτος Πασχαλίδης, με τη «Χώρα των Αθώων», μοιάζει να κλείνει λογαριασμούς με το παρελθόν και να ανοίγει παρτίδες με το μέλλον. Μια προσεκτική ακρόαση και προσέγγιση του υλικού, αλά παλαιά, με το συνοδευτικό καλαίσθητο booklet ανά χείρας, το καθιστά σαφές και στον αμύητο. Αν με ρωτάς, φίλτατε αναγνώστη, η συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι μια από τις σημαντικότερες του καιρού μας για μια σειρά από λόγους που θα προσπαθήσω να απαριθμήσω.

Και μόνο από πλευράς ονομάτων να το πάρει κανείς, στο δίσκο συνυπάρχουν οι υπογραφές (εκτός του ιδίου του Παχαλίδη) των: Μάνου Ελευθείου, Αλκή Αλκαίου, Θάνου Μικρούτσικου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Οδυσσέα Ιωάννου, Φοίβου Δεληβοριά και Γιώργου Νταλάρα. Κάτι, δηλαδή, σαν την αντίστοιχη dream team του μπάσκετ (την original, την πρώτη, του 1992). 

Στο δίσκο, επίσης, συμπεριλαμβάνεται, κατά τη γνώμη μου, ένα από τα πιο ανατριχιαστικά τραγούδια που γράφτηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια - ο λόγος για το τραγούδι που έδωσε και τον τίτλο στη δουλειά. Η «Χώρα των Αθώων», στίχος που γράφτηκε από το Μάνο Ελευθερίου με αφορμή τον θάνατο του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, έγινε τραγούδι στιβαρό, που σπάει κόκκαλα και γαργαλάει συνειδήσεις.

Ο δίσκος, όπως ο ίδιος ο Πασχαλίδης καταγράφει και εξιστορεί στην έκδοση, «έβγαλε από τα συρτάρια του» παλιούς στίχους και τον έβαλε στη διαδικασία να «αποχαιρετίσει» και να τιμήσει φίλους του και τα ανολοκλήρωτα σχέδια που κάνανε παρέα. Έτσι, εντός του, βρίσκουμε το «Δεν έχω χρόνο μάτια μου» (μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου) που πρωτοτραγούδησε η Σωτηρία Λεονάρδου και το ντουέτο με τον Θάνο Μικρούτσικο «Δεν είναι μόδα πια τα γκρι» (μουσική: Θάνος Μικρούτσικος - στίχοι: Μάνος Ελευθερίου) που πρωτοτραγούδησε ο συνθέτης με τον Δημήτρη Μπάση.

Μοιραία ο δίσκος είναι συναισθηματικά φορτισμένος και μοιάζει με αποχαιρετισμό στους παλαιούς «συμπολεμιστές». Αλλά όχι μοιρολατρικά ή με στεναχώρια. Στα δικά μου αυτιά είναι ελπιδοφόρο όλο αυτό. Γιατί, παράλληλα, μοιάζει και να ενισχύει συνεργασίες που υπάρχουν ακόμα και έχουν πολλά να προσφέρουν, τόσο στο όνομα του Φοίβου Δεληβοριά, σίγουρα στο όνομα του Οδυσσέα Ιωάννου, όσο και στο όνομα του Γιώργου Νταλάρα.

Η «Χώρα των Αθώων» είναι ένας δίσκος - ορόσημο για την πορεία του Μίλτου Πασχαλίδη. Κι ένας δίσκος σημαντικός για όλους όσοι αγαπούν το ελληνικό τραγούδι. Είναι ταυτόχρονα ανάμνηση και συναίσθημα. Και περιέχει τραγούδι υψηλής καλλιτεχνικής στάθμης.

Καλοτάξιδος.

Διαβάστε ακόμα