Stephen King

7 ταινίες βασισμένες σε βιβλία του Stephen King

Επιλέγουμε επτά από τις ταινίες που βασίζονται σε μυθιστόρημα ή ιστορία του «βασιλιά» του τρόμου και της φαντασίας Stephen King. 
Διαβάστηκε φορες
Στο βιβλίο του Stephen King "Hearts in Atlantis", αλλά και στην κινηματογραφική μεταφορά του, ακούγεται η φράση "books can be solid gold". Σε αυτή τη φράση μπορεί, εν προκειμένω, να αποδοθεί τριπλή σημασία. Η πρώτη είναι γνωστή και προφανής: τα βιβλία μπορούν να είναι στ' αλήθεια χρυσός· μπορούν να μας ταξιδέψουν, να μας μορφώσουν, να μας κρατήσουν συντροφιά, να μας «πλουτίσουν» το μυαλό, τις σκέψεις και την καρδιά. H δεύτερη απόδοση επικεντρώνεται στον δημιουργό, καθώς κάποια από τα βιβλία του Stephen King, ίσως του πλέον πολύγραφου εν ζωή συγγραφέα με τα αμέτρητα best sellers, την αστείρευτη έμπνευση και φαντασία που έχει αγγίξει μικρούς και μεγάλους, μπορούν να είναι πραγματικά τόσο καλογραμμένα και ευκολοδιάβαστα, φυλαγμένα στις βιβλιοθήκες μας με αγάπη για να ανατρέχουμε σε αυτά ξανά και ξανά. Οπότε, ναι, τα βιβλία του Stephen King μπορεί να είναι «χρυσός»! Τέλος, αν αναλογιστεί κανείς τις πωλήσεις τους και την εισπρακτική επιτυχία των ταινιών που βασίστηκαν σε αυτά, από οικονομικής άποψης, ο Stephen King είναι... βασιλιάς και τα βιβλία του «είναι» χρυσάφι, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις ταινίες που βασίζονται σε βιβλία του Stephen King υστερούν σε σύγκριση με τα βιβλία, με λίγες, τρανές φυσικά περιπτώσεις που η ταινία είναι αντάξια ή και καλύτερη του βιβλίου. Στο παρόν άρθρο επιλέξαμε επτά από τις ταινίες που βασίζονται σε βιβλία του Stephen King. Ποια είναι η δική σας αγαπημένη; 


Stand by Me (1986)
Ελληνικός τίτλος: Στάσου Πλάι Μου
Σκηνοθεσία: Rob Reiner
Σενάριο βασισμένο στο: "The Body"
Με τους: Wil Wheaton, Jerry O'Connell, River Phoenix, Corey Feldman

Stand by Me (1986)

Ο νεαρός Gordie Lachance και τρεις φίλοι του μαθαίνουν πως το πτώμα ενός αγοριού βρίσκεται κάπου στο δάσος και αποφασίζουν να το αναζητήσουν. Μια καλοκαιρινή ιστορία δια χειρός Rob Reiner, με αποκορύφωμα τη στιγμή που τα παιδιά διασχίζουν μια γέφυρα και ακούν ένα τραίνο να τους πλησιάζει. Το "Stand by Me" αποτελεί μια νοσταλγική ματιά στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στα χρόνια της αθωότητας μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης. Ο τίτλος του προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι του Ben E. King, που ακούγεται στους τίτλους τέλους. Θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα πως το "Stand by Me" αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για την άκρως επιτυχημένη σειρά "Stranger Things".

Δείτε το trailer.


The Shawshank Redemption (1994)
Ελληνικός τίτλος: Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ
Σκηνοθεσία/σενάριο: Frank Darabont
Σενάριο βασισμένο στο: "Rita Hayworth and Shawshank Redemption"
Με τους: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

The Shawshank Redemption (1994)

Ο τραπεζίτης Andy Dufresne κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της και καταλήγει στη φυλακή Shawshank. Εκεί γνωρίζει τον Red, με τον οποίο αναπτύσσει μια σπουδαία φιλία. Η εξαιρετική και πανέξυπνη πλοκή της ταινίας περιγράφει τη σκληρή ζωή της φυλακής μιας παλιότερης εποχής και πώς οι δυο πρωταγωνιστές μας καταφέρνουν, με τη δύναμη της φιλίας, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να φτάσουν ως την λύτρωση. Στην ταινία θίγονται, επίσης, πολλά κοινωνικά – και όχι μόνο – ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η ένταξη ενός πρώην κατάδικου στο κοινωνικό σύνολο. Αν και το "The Shawshank Redemption" είχε απογοητευτικά λίγα έσοδα και δεν κατάφερε να λάβει κανένα από τα εφτά μεγάλα Oscars για τα οποία ήταν υποψήφιο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών στο IMDb, ενώ είναι αδιαμφισβήτητα μία από αυτές.

Δείτε το trailer.


The Green Mile (1999)
Ελληνικός τίτλος: Το πράσινο μίλι
Σκηνοθεσία/σενάριο: Frank Darabont
Με τους: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse

The Green Mile (1999)

O Frank Darabont επιστρέφει σκηνοθετώντας αυτή τη φορά την ιστορία που εκτυλίσσεται σε μία άλλη φυλακή της Λουιζιάνα και πιο συγκεκριμένα στην πτέρυγα των μελλοθανάτων. Το «Πράσινο Μίλι» είναι η ονομασία που έχει δοθεί σε αυτή την πτέρυγα, όπου ο πρωταγωνιστής μας Paul Edgecomb (Tom Hanks) ως επόπτης των φυλάκων θα ζήσει μία εξωπραγματική εμπειρία που θα επηρεάσει όλη του τη ζωή. Τα μικρά στοιχεία που συνθέτουν την ταινία και οι ιστορίες των ηρώων που διανθίζονται η μία μέσα από την άλλη προκαλούν το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος. Με την έναρξη του 21ου αιώνα, η ταινία ήταν υποψήφια στα Oscar -μεταξύ άλλων και στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας- αλλά δυστυχώς έφυγε με άδεια χέρια. Αυτό δεν μας πειράζει, γιατί κέρδισε μία θέση στην καρδιά μας και μας έκανε να γνωρίσουμε καλύτερα τον «μαγικό κόσμο» του Stephen King.

Δείτε το trailer.


Misery (1990)
Σκηνοθεσία: Rob Reiner
Με τους: James Caan, Kathy Bates

Misery (1990)

Στην πρώτη θεματική αυτής της στήλης, είχαμε ασχοληθεί με κινηματογραφικούς ήρωες που βρίσκονται υπό περιορισμό σε κάποιο χώρο για γνωστό ή άγνωστο λόγο. Αν σας ακούγεται ιντριγκαδόρικο θέμα, ανακαλύψτε το! Το "Misery", παρότι πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες της θεματικής, είχε τελικά αποκλειστεί, ακριβώς επειδή είχαμε ήδη στο μυαλό μας το σημερινό άρθρο.
Η Άνι κουράρει τον διάσημο συγγραφέα Πολ, που είχε ατύχημα με το αυτοκίνητο. Ο Πολ είναι δημιουργός του χαρακτήρα της "Misery", η οποία εμπνέει και συναρπάζει την Άνι. Όμως, η συγγραφική έμπνευση δεν συμβαδίζει πάντα με τις επιθυμίες των θαυμαστών και η Άνι θα χρειαστεί να προστατεύσει τη Misery με κάθε τρόπο. Ή τουλάχιστον αυτή θα μπορούσε να είναι μία από τις αναγνώσεις της ταινίας. Η κορυφαία στιγμή του σκηνοθέτη Rob Reiner και των πρωταγωνιστών του συνθέτει ένα βραδυφλεγές θρίλερ που εκρήγνυται σαν καλοκουρδισμένη ωρολογιακή βόμβα. Είναι ωμό και δελεαστικό. Το ομώνυμο βιβλίο του Stephen King έχει μεταφερθεί και στο θέατρο. Είχα την τύχη να το δω στην Ελλάδα (σε κάποιο θέατρο στην περιοχή της Κυψέλης που μου διαφεύγει), αλλά και στη Γερμανία (καταλαβαίνοντας ακόμα ελάχιστα γερμανικά). Με την κατάλληλη παραγωγή και διανομή έχει τη δυνατότητα να συνταράξει όσο ελάχιστα καλλιτεχνικά δημιουργήματα.

Μην δείτε το trailer.


Hearts in Atlantis (2001)
Ελληνικός τίτλος: Καρδιές στην Ατλαντίδα 
Σκηνοθεσία: Scott Hicks
Σενάριο βασισμένο στις ιστορίες "Low Men in Yellow Coats" & "Heavenly Shades of Night Are Falling" που περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Hearts in Atlantis" 
Με τους: Anthony Hopkins, Anton Yelchin, Hope Davis και Mika Boorem

Hearts in Atlantis

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πολύ γλυκιά ταινία βασισμένη σε ιστορίες του King. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον σεναριογράφο αυτής και άλλων ταινιών που βασίζονται σε βιβλία του συγγραφέα, William Goldman, ότι «o King μού αρέσει περισσότερο όταν δεν ασχολείται με τέρατα αλλά με ανθρώπινους δαίμονες». Εάν και ο μεγάλος σταρ της ταινίας είναι αναμφίβολα ο Anthony Hopkins, ο πρωταγωνιστής της είναι ο εκφραστικός Anton Yelchin στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τον 11χρονο Bobby Garfield που αναζητά το πατρικό πρότυπο. Παρακολουθούμε τις σχέσεις του με τη μητέρα του, με τον μυστηριώδη και κατά πολύ μεγαλύτερό του Ted Brautigan, με τον οποίο αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη φιλία, καθώς και με την πρώτη του αγάπη, Carol. Μια ακόμη ταινία για την παιδική αθωότητα και την ενηλικίωση κάποιο καλοκαίρι που αλλάζει τη ζωή του ήρωά της, με εξαιρετικό soundtrack, πανέμορφα πλάνα, που θυμίζει λίγο από το "Stand By Me". Από τις εμπνευσμένες μάλιστα ατάκες του πρωταγωνιστή σε μεγάλη ηλικία κατά την αφήγησή του φαίνεται ξεκάθαρα ότι βασίζεται σε βιβλίο. Μία από αυτές βλέπω συχνά στο Διαδίκτυο, χωρίς να ξέρω αρχικά την προέλευσή της: "When you're a kid, a day can last forever. Now, all these years seem just like a blink". 

Δείτε το trailer


The Shining (1980)
Ελληνικός τίτλος: Η Λάμψη
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Με τους: Jack Nicholson, Shelley Duvall και Danny Lloyd

The Shining

Τι να πούμε για την «Λάμψη» και για την τριάδα Stephen King-Stanley Kubrick-Jack Nicholson. Αποτελεί την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία μεταφοράς βιβλίου του King και μία από τις καλύτερες και πιο τρομακτικές ταινίες όλων των εποχών. O συγγραφέας (συγγραφέα είχαμε και στο "Misery"), Jack Torrance αναλαμβάνει την επιστασία του μεγαλοπρεπούς αλλά απομονωμένου ξενοδοχείου Overlook, το οποίο συνδέεται με σκάνδαλα και αποτρόπαια συμβάντα του παρελθόντος. Σε αυτό θα μεταφερθεί με την οικογένειά του, τη γυναίκα του Wendy και τον μικρό τους υιό, Danny. Ο Danny έχει ένα χάρισμα που από την αρχή της ταινίας βλέπουμε ότι ονομάζεται «η λάμψη»: βλέπει οράματα. Τι θα γίνει με το «απαγορευμένο» δωμάτιο 237, τι θα οδηγήσει τον Jack στην τρέλα, μέχρι τι τελικά είναι ικανός να κάνει, και πώς η «λάμψη» θα σώσει; Όλα επί της οθόνης. Ένα απολαυστικό horror drama, με λεπτές δόσεις χιούμορ και με τον psycho Nicholson σε ρεσιτάλ που αξίζει να βλέπουμε και 40 και 50 και 60 χρόνια μετά. Στα γύρω από την ταινία, αξίζει να πούμε ότι αίσθηση του πρωταγωνιστικού διδύμου ήταν ότι το κοινό κατά την έξοδο της ταινίας στο σινεμά εγκωμίαζε τόσο τη δουλειά του Kubrick, παραβλέποντας το εξαιρετικά δύσκολο έργο των ηθοποιών στους ρόλους τους. Αντίστοιχα δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα ήταν και ο King καθώς βρήκε την ταινία οπτικά τέλεια αλλά θεώρησε ότι το βιβλίο του δεν αποτυπώθηκε πιστά στο σενάριο με αποτέλεσμα να λείπει η ουσία. Αυτό τον οδήγησε να αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη μίνι σειρά-τηλεταινία "The Shining" το 1997, με την οποία ήθελε να ειπωθούν τα πράγματα ακριβώς με τον τρόπο του. 

Δείτε το trailer


Pet Sematary (1989)
Ελληνικός τίτλος: Νεκροταφείο Ζωντανών
Σκηνοθεσία: Mary Lambert
Με τους: Dale Midkiff, Denise Crosby, Fred Gwynne.

pet sematary

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King που κυκλοφόρησε το 1983, η ταινία αφηγείται την καθημερινότητα της τετραμελούς οικογένειας των Creed μετά την μετακόμισή τους από το Σικάγο στο Λάντλοου της πολιτείας Μέιν. Ο οικογενειακός βίος διαταράσσεται από την αδυναμία των μελών της οικογένειας (κυρίως των ενήλικων) να ανταπεξέλθουν συναισθηματικά στην ιδέα της απώλειας των αγαπημένων τους προσώπων ή κατοικίδιων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται επανειλημμένα σε ενέργειες που μόνο τραγικές επιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν. Η ταινία, το σενάριο της οποίας επιμελήθηκε ο ίδιος ο Stephen King, μοιάζει να χωλαίνει τόσο σε επίπεδο σκηνοθεσίας όσο και σε επίπεδο ερμηνειών, γεγονός που δεν της επιτρέπει να θεωρηθεί μια «άξια» ταινία στον χώρο του horror. Ίσως η αισθητική εκείνης της εποχής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η δραματουργία αποκτά παλμό μονάχα κατά το τελευταίο τέταρτο να της στερεί ποιότητα και ένταση.

Δείτε το trailer.


Τα έργα του Stephen King που έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο είναι δεκάδες. Δεν αναφέραμε, σκόπιμα ή μη, μεταξύ άλλων τις ταινίες: "Carrie", "Secret Window", "The Mist", "The Dead Zone", "The Dark Tower", "It", "Doctor Sleep".


Διαβάστε ακόμα

Ταινίες με ήρωες υπό περιορισμό

Πρώτο μέρος με ταινίες από την περίοδο 1950 – 1980, δημιουργήματα των Alfred Hitchcock, Sidney Lumet, Luis Buñuel, Stanley Kubrick, John Carpenter, Robert Moore και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Δεύτερο μέρος με ταινίες από την περίοδο 1990 – 2009, δημιουργήματα, μεταξύ άλλων, των Michael Haneke, Peter Weir, Kinji Fukasaku, Alejandro Amenábar και Spike Lee.

Τρίτο μέρος με ταινίες από την περίοδο 2010 – 2019, στο οποίο ο Ryan Reynolds προσπαθεί να δραπετεύσει από ένα φέρετρο, ο Matt Damon να επιβιώσει μόνος στον Άρη και ο Quentin Tarantino δημιουργεί ένα γουέστερν δωματίου.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα