TENET still

Τελικά πότε θα κυκλοφορήσει το "TENET";

Μήπως τελικά το "TENET" δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ και θα παρουσιάζεται σε διάφορα φεστιβάλ του μέλλοντος ως μία από τις ακριβότερες παραγωγές που δεν είδε ποτέ το κοινό;
Διαβάστηκε φορες
Σε προηγούμενο άρθρο μου στις αρχές Ιουνίου είχα εκφράσει την αντίθεσή μου σχετικά με την καλοκαιρινή πρεμιέρα του "TENET". Να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπέρμαχος του να βγαίνουν ταινίες το κατακαλόκαιρο, με τον όρο, φυσικά, πως είμαστε βέβαιοι ότι η βόλτα μας σε μια κινηματογραφική αίθουσα δεν θα μετατραπεί σε εφιάλτη λόγω του κορονοϊού και παράλληλα ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε να απολαύσουμε πλήρως την εκάστοτε ταινία.

Τότε, ως κύριο επιχείρημα έθεσα πως δεν πρέπει να γίνει η πρεμιέρα με ανοιχτούς μόνο τους θερινούς κινηματογράφους και ανέλυσα πλήρως τους λόγους. Πλέον, από την 1η Ιουλίου οι «κλειστές» κινηματογραφικές αίθουσες άνοιξαν στην Ελλάδα, με την πληρότητά τους όμως να μην ξεπερνά το 65% για υγειονομικούς λόγους, όπως είναι αναμενόμενο. Βέβαια, τώρα προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο το κοινό θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα των «κλειστών» κινηματογραφικών αιθουσών μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του, αν και αυτό μπορεί να απαντηθεί μόνο εκ του αποτελέσματος.

Ωστόσο, παρά το άνοιγμα των «κλειστών» αιθουσών, συνεχίζω να επιμένω πως το "TENET" δεν πρέπει να κυκλοφορήσει φέτος το καλοκαίρι. Σίγουρα, πλέον έχουμε την δυνατότητα να το απολαύσουμε όπως του αρμόζει (όσοι προλάβουμε). Ωστόσο, εκτιμώ πως αν όντως κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, θα αποτύχει, τουλάχιστον οικονομικά. Και δεν θα ήθελα κάτι τέτοιο, καθαρά και μόνο για να συνεχίζει ο Christopher Nolan να παίρνει λευκή επιταγή, ώστε να φτιάχνει τα αριστουργήματά του. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην μειωμένη χωρητικότητα των αιθουσών (και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα), αλλά και στο γεγονός ότι αρκετός κόσμος μπορεί να φοβάται να πάει στο σινεμά. Ελπίζω να κάνω λάθος!

Όμως, το «αστείο» με την υπόθεση είναι ότι από τη στιγμή που είχα γράψει εκείνο το άρθρο, έγιναν ορισμένες αλλαγές.

Αρχικά, η πρεμιέρα του "ΤΕΝΕΤ" είχε προγραμματιστεί για τις 17 Ιουλίου στην Αμερική, ενώ στην Ελλάδα θα γινόταν στις 16 του ίδιου μήνα. Αυτό ήταν κάπως περίεργο για τη χώρα μας, μιας που τα καλοκαίρια οι εταιρείες διανομής καθυστερούν τις μεγάλες πρεμιέρες για προφανείς λόγους. Εν συνεχεία, η Warner έκρινε πως δεν είναι επαρκής ο αριθμός των διαθέσιμων κινηματογραφικών αιθουσών ανά τον κόσμο - πράγμα που μάλλον προέβλεψα - και μετέφερε την πρεμιέρα δύο εβδομάδες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου. Με βάση τα όσα γνωρίζαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, η πρεμιέρα στη χώρα μας θα έπρεπε να γίνει στις 30 Ιουλίου. Ωστόσο, η εταιρεία διανομής, που στην προκειμένη είναι η Tanweer, αποφάσισε ξαφνικά να ακολουθήσει την γνωστή καλοκαιρινή τακτική και μετέθεσε την ταινία για τις 20 Αυγούστου.

Η Warner όμως δεν σταμάτησε εκεί και άλλαξε και πάλι την ημερομηνία κυκλοφορίας του "ΤΕΝΕΤ". Αιτία είναι ότι η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες θα καθυστερήσουν και άλλο το άνοιγμα των κινηματογραφικών αιθουσών τους, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές απώλειες για τη Warner σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της. Έτσι, η πρεμιέρα του "ΤΕΝΕΤ" στην Αμερική θα γίνει (;) στις 12 Αυγούστου. Μάλιστα, η Warner κυκλοφόρησε ένα πόστερ της ταινίας στο οποίο αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ σε ένα άλλο αναφέρεται μόνο ο μήνας. Μετά την νέα αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχουν πληροφορίες (τουλάχιστον κατά τη συγγραφή του παρόντος άρθρου) για το αν θα υπάρξει νέα αλλαγή στην ημερομηνία κυκλοφορίας του "ΤΕΝΕΤ" στη χώρα μας, αν και το λογικό είναι να μείνει ως έχει.

TENET

Άραγε θα είναι αυτή η τελευταία μετάθεση της πρεμιέρας του "TENET" ή θα ακολουθήσει και άλλη; Ποιος είναι ο λόγος που η Warner και ο Christopher Nolan επιμένουν τόσο πολύ για αυτό το καλοκαίρι; 

Όπως και να 'χει, συνεχίζω να μην κατανοώ την βιασύνη της Warner να φέρει στην κυκλοφορία το δυνατότερο, αυτή τη στιγμή, χαρτί της που ακούει στο όνομα "TENET". Γιατί, ας πούμε το επίσης δικό της "Wonder Woman 1984", που είχε εξ αρχής ημερομηνία κυκλοφορίας 5 Ιουνίου και πρώτα μεταφέρθηκε για τις 14 Αυγούστου, κατέληξε τελικά στις 2 Οκτωβρίου; Μήπως οφείλεται στο γεγονός πως μπορεί να πλασάρει παράλληλα και την επανέκδοση του "Inception" - δήθεν για τα δέκα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του, που έγινε στις 16 Ιουλίου 2010 - και να βγάλει εύκολο επιπλέον χρήμα; Ή θεωρεί πως το "ΤΕΝΕΤ" είναι «ισχυρότερο» από τον κορονοϊό και θα φέρει όλον τον κόσμο στο σινεμά; Δυστυχώς, μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ το γιατί.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως η επανέκδοση του "Inception" άλλαξε ημερομηνία κυκλοφορίας και από τις 17 Ιουλίου μεταφέρθηκε στις 31 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής, το "Inception" πατάει πάνω στις ημερομηνίες κυκλοφορίας του "TENET", με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κλείνοντας, να σημειώσω ότι η Warner δεν είναι η μόνη εταιρεία που αλλάζει την μία ημερομηνία μετά την άλλη, καθώς και η Disney άλλαξε την ημερομηνία του "Mulan" και από 24 Ιουλίου το μετέφερε στις 21 Αυγούστου (δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα γίνει στην Ελλάδα). Το "Mulan" ήταν αρχικά προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει τον περασμένο Μάρτιο.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα