Το πιο παράξενο καλοκαίρι της ζωής μας

Αλήθεια, έχετε ξαναζήσει παρόμοιο καλοκαίρι; 
Διαβάστηκε φορες
Κλείστε για λίγο τα μάτια και φανταστείτε που θα ήσαστε και τι θα κάνατε αυτή την στιγμή σύμφωνα με τα σχέδια/ατζέντα/δυνατότητες που είχατε πριν χτυπήσει η πανδημία. Δουλειές (κυρίως στον τομέα του τουρισμού), ταξίδια και φυσικά συναυλίες είναι αυτά που έρχονται αμέσως στο μυαλό. Τώρα όμως ανοίξτε τα μάτια και προσγειωθείτε στην πραγματικότητα. Αυτό το καλοκαίρι είναι το πιο περίεργο που έχουμε ζήσει.

Η άνοιξη του 2020 ήταν μία άλλη ιστορία. Lockdown, προσεγμένες κινήσεις, γάντια και μάσκες παντού, αντισηπτικό μετά από κάθε άγγιγμα σε αντικείμενο ή άνθρωπο, φόβος, ενημέρωση κάθε απόγευμα από Τσίορδα και Χαρδαλιά... Μπήκε όμως το καλοκαίρι και η κατάσταση μετατράπηκε από «τρομαχτική» σε «περίεργη». Ο ιός συνέχισε να υπάρχει, όμως -όπως και ήταν λογικό- η υστερία μετριάστηκε. Τα καθημερινά κρούσματα σταδιακά αυξήθηκαν πάλι, αλλά οι άνθρωποι άρχισαν να φοβούνται λιγότερο και να επικοινωνούν και να βγαίνουν περισσότερο. Μάλιστα, για αρκετούς δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα. Συνεχίζουν κανονικά τη δουλεία τους, βλέπουν τους αγαπημένους τους, βγαίνουν για ποτό και καφέ.

Ωστόσο, κάθε φορά που μπαίνεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο προσγειώνεσαι στην COVID πραγματικότητα και φοράς την μάσκα σου. Στα bars και στα cafe πάλι βλέπεις προσωπικό με μάσκες και αντισηπτικά πάνω στον πάγκο και αυτομάτως θυμάσαι την κατάσταση. Επίσης, κάθε απόγευμα ανοίγεις τα νέα και διαβάζεις για τα σημερινά κρούσματα. 

Πρέπει πλέον να το πάρουμε απόφαση. Ο ιός είναι εδώ και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Σε πολλά έχουμε προσαρμοστεί ήδη. Δυστυχώς κάποια πράγματα παραμένουν δύσκολα ή και αδύνατα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έμειναν χωρίς δουλειά, διαλύθηκαν τα όνειρα τους, απέτυχαν τα σχέδια τους. Ο τομέας του τουρισμού, του επισιτισμού και του πολιτισμού χτυπήθηκαν σκληρότερα. Πολλοί εργαζόμενοι από αυτούς τους τομείς βρίσκονται χωρίς δουλειά ή αναγκάστηκαν να εργαστούν σε κάτι άλλο για την ώρα.

Από την άλλη, άλλαξε και ο σχεδιασμός των καλοκαιρινών -και όχι μόνο- διακοπών. Κάποιο φοβούνται να πάνε διακοπές φέτος, άλλοι προτιμούν μόνο εξοχικά ή camping. Το αεροπλάνο το αποφεύγουν οι περισσότεροι, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αν και τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι ανοιχτά, λίγοι τολμούν να ταξιδέψουν εκτός χώρας αν δεν πρόκειται για δουλεία.

Φυσικά, το μεγαλύτερο πλήγμα για όλους εμάς στο Mix Grill αλλά και για τους αναγνώστες μας είναι η ακύρωση όλων των μεγάλων συναυλιών και η αβεβαιότητα για το πότε θα τις ξαναζήσουμε. Για την ώρα μπορούμε μόνο να αρκεστούμε σε συναυλίες εγχώριων καλλιτεχνών, πάντα όμως με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αυτό για ακουστικά shows δεν είναι καθόλου κακό, αλλά όταν μιλάμε για σκληρό ήχο γίνεται σχεδόν ανυπόφορο. Το να πρέπει να κάθεσαι σε μία πλαστική καρέκλα μπροστά στο αγαπημένο σου συγκρότημα είναι από μόνο του οξύμωρο. Αλλά είναι το μόνο που έχουμε τώρα.

Το καλοκαίρι του 2020 είναι σίγουρα το πιο παράξενο της ζωής μας. Ένα καλοκαίρι όχι τόσο ανέμελο όσο τα υπόλοιπα. Όχι τόσο αυθόρμητο, ούτε ταξιδιάρικο. Ένα καλοκαίρι χωρίς πολλή ζωντανή μουσική. Δεν θα είναι για πάντα όμως έτσι. Περάστε όσο καλύτερα γίνεται με φίλους και οικογένεια. Και συνεχίστε να ακούτε μουσική γιατί είναι το φάρμακο της ψυχής.

Διαβάστε ακόμα