tom petty wildflowers all the rest

Tom Petty - Wildflowers & All The Rest: Μια ολοκληρωμένη επανέκδοση

Το "Wildflowers & All The Rest" σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ένα μακροβούτι στη πιο παραγωγική περίοδο του Tom Petty και να ακολουθήσετε την πορεία των τραγουδιών που έχουν αποκτήσει δικιά τους ζωή πια.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσετε:
Πλούσιο υλικό για μία από τις κορυφαίες περιόδους της πορείας του Tom Petty

Ποια τραγούδια να προσέξετε:
"You Wreck Me", "Wildflowers", "Time To Move On", "You Don't Know How It Feels", "Crawling Back To You", "Leave Virginia Alone", "California", "There Goes Angela", "Girl On LSD", "Walls"

Βαθμολογία:
9,5

Το "Wildflowers" του Tom Petty είχε αρχικά κυκλοφορήσει το 1994. Ήταν ο πρώτος από τους τρείς δίσκους που κυκλοφόρησε σε παραγωγή του Rick Rubin. Όπως στον προηγούμενο δίσκο του, το "Full Moon Fever" με τον Jeff Lynne, ο δίσκος ήταν solo και δεν ενέπλεκε την μπάντα του, τους Heartbreakers - αν και όλοι έπαιξαν στο studio σαν session μουσικοί (εκτός από τον Stan Lynch που αντικαταστάθηκε από τον Steve Ferrone, μόνιμο drummer των Heartbreakers μετά το "Wildflowers"). Ο λόγος που ακολούθησε αυτήν την τακτική είναι επειδή ήθελε δημιουργική ελευθερία, να φτιάξει τραγούδια που να ξεφεύγουν από ό,τι είχε κάνει έως τότε. Στις ηχογραφήσεις όταν κάποια έκδοση του κομματιού έμοιαζε με το ηχόχρωμα των Heartbreakers έλεγε «τo έχουμε ξανακάνει αυτό, θέλω κάτι διαφορετικό, έχουμε ξαναπάει εκεί».

Οι συγκυρίες εκείνη την εποχή δεν ήταν οι καλύτερες στην προσωπική ζωή του Petty, με το διαζύγιό του να πλησιάζει. Αυτές οι έντονες εσωτερικές διεργασίες αποτυπώθηκαν στον δίσκο, που κατέληξε να είναι και ο πιο προσωπικός του. Ο δημιουργός έχει εκμυστηρευτεί στον Rick Rubin πως φοβάται το "Wildflowers" γιατί δεν μπορεί να ξαναπροσσεγγίσει τη συνθετική ευφορία εκείνης της περιόδου. Απόδειξη πως η αρχική έκδοση του "Wildflowers" ήταν 25 τραγούδια (2 CD) μαζί με πολλές ακόμα studio ώρες που κατέληξαν σε ακυκλοφόρητα demos και στο soundtrack της ταινίας "She's The One" που ακολούθησε.

Η δισκογραφική εταιρία αποφάσισε πως ο δίσκος έπρεπε να κυκλοφορήσει σαν μονό CD καθώς έτσι θα ήταν πιο εύπεπτος για το ευρύ κοινό. Έμειναν λοιπόν δέκα τελειωμένα κομμάτια, θαμμένα στις μπομπίνες και στα ντουλάπια του Petty. Βέβαια από αυτά το "Leave Virginia Alone" είχε ηχογραφηθεί και είχε ανέβει στα charts από τον Rod Stewart, το "Somewhere Under Heaven" είχε κυκλοφορήσει ως single το 2014 και τα "Hung Up and Overdue", "California", "Hope You Never" και "Climb That Hill" είχαν συμπεριληφθεί στο "She's The One", την αμέσως επόμενη κυκλοφορία του Tom Petty. Εκτός από τα υπόλοιπα ακυκλοφόρητα "Something Could Happen", "Confusion Wheel" και "Harry Green" η δυνατότητα που δίνει η εκ νέου κυκλοφορία του δίσκου είναι το να μπορείς να δεις τη πλήρη εικόνα που είχε στο μυαλό του ο τραγουδοποιός είναι αυτό που δίνει αξία στην επανέκδοση του υλικού. Και ομολογουμένως η ηχογράφηση του "Leave Virginia Alone" από τον Tom Petty είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του Rod καθώς ο δημιουργός νιώθει το τραγούδι του με πιο ουσιαστικό τρόπο.Το project "Wildflowers & All The Rest" είχε ξεκινήσει όσο ο Tom Petty ήταν εν ζωή. Μάλιστα είχε σκοπό να περιοδεύσει σε επετειακό tour για το δίσκο με guest τραγουδιστές όπως ο Eddie Vedder, ο Steve Winwood και η Norah Jones. Για αυτόν το "Wildflowers" ήταν ο αγαπημένος του δίσκος. Τώρα που όλα είναι πολύ διαφορετικά, υπάρχει η σκέψη το tour αυτό να το κάνουν οι εναπομείναντες Heartbreakers, αλλά τίποτα δεν είναι κανονισμένο. Η κυκλοφορία του ακυκλοφόρητου υλικού εκείνης της περιόδου όμως έγινε τελικά πραγματικότητα από τους κληρονόμους και την μπάντα του Tom Petty.

Η νέα έκδοση του "Wildflowers" (δηλαδή η deluxe έκδοση των τεσσάρων CD που υπάρχει και στα streaming platforms) περιέχει το αυθεντικό album όπως είχε κυκλοφορήσει το 1994, τα υπόλοιπα δέκα τραγούδια, αλλά και μερικά house demos μαζί με το "There Goes Angela", το "A Feeling Of Peace" και μία αρχική έκδοση του "Have Love WIll Travel" (που κατέληξε στο "Last Dj" του 2002). Τα τραγούδια των οποίων οι studio εκτελέσεις λείπουν από το boxset είναι το "Girl On LSD" και το "Walls" που ακούγονται μόνο στο CD με τις live εκτελέσεις. Για τους τελειομανείς συλλέκτες, υπάρχει και μια (ακριβή) superdeluxe έκδοση με εναλλακτικά versions που ρίχνει φως στις μεταλλάξεις των κομματιών μέχρι να φτάσουν στη τελική τους μορφή.Όσον αφορά την αρχική κυκλοφορία, το πρώτο CD της επανέκδοσης, το "Wildflowers" εκτός από κάποια riff rock ξεσπάσματα, το "You Wreck Me" (που δε βγήκε σχεδόν ποτέ από τα setlists στις συναυλίες των Heartbreakers) το "Cabin Down Below" και το bluesy "Honey Bee", είναι folk rock, roots rock και americana. Η φυσαρμόνικα στο σαρκαστικό "You Don't Know What It Feels", τα αρπίσματα της κιθάρας στο τρυφερό ομώνυμο κομμάτι, το ιδανικό για roadtrip "Time To Move On" και το γλυκόπικρο "Crawling Back To You" αποτελούν συνθέσεις που έχουν επηρεάσει αμέτρητους Αμερικάνους μουσικούς και δεν αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ακροατές που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το υλικό του "Wildflowers" και ξεκινήσουν με αυτή την έκδοση είναι τυχεροί επειδή έχουν μπροστά τους έναν εκλεκτό όγκο μουσικής.

Πρόκειται για ένα album που αναζωογόνησε τον δημιουργό και τον πήγε σε καινούρια μονοπάτια που ούτε ο ίδιος φανταζόταν. Ξέφυγε από την «στρατιωτική» παραγωγή του Jeff Lynne με τα πολλά layers και overdubs, καταλήγοντας σε μία ακουστική και απλοποιημένη μεταμόρφωση του ήχου του. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του παραγωγού Rick Rubin, ο Tom Petty είχε τρείς μεγάλες στιγμές στη καριέρα του: το "Damn The Torpedos" του 1978, το "Full Moon Fever" του 1989 και το "Wildflowers". Δεδομένου του παρελθόντος του Petty και το γεγονός πως δεν βρισκόταν στην αρχή της καριέρας του, το ότι κατάφερε να βγάλει ένα δίσκο σαν το "Wildflowers" ξάφνιασε ακόμα και τον ίδιο τον παραγωγό: «Πήγαινα στο studio και μου έπαιζε ένα κομμάτι που μου άρεσε πολύ. Τον ρωτούσα πότε το έγραψε και μου έλεγε τώρα μόλις το σκέφτηκα. Και δεν ήξερε τι αφορούσε ούτε πως το σκέφτηκε. Έτσι λειτουργούσε η έμπνευση του τότε και από όσους έχω δουλέψει ήταν ο πιο ταλαντούχος συνθέτης». Το "Wildflowers & All The Rest" σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ένα μακροβούτι στην πιο παραγωγική περίοδο του Tom Petty και να ακολουθήσετε την πορεία των τραγουδιών που έχουν αποκτήσει δικιά τους ζωή πια.

tom petty wildflowers new artworkΑξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα