η γειτονιά των αγγέλων

Τα διαμάντια της δισκογραφίας: Μίκης Θεοδωράκης - Η γειτονιά των αγγέλων

Η μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων».
Διαβάστηκε φορες
Ένα χρόνο μετά την «Όμορφη Πόλη» που αποτέλεσε το αντίπαλο δέος της «Οδού Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι (1962), ο Μίκης Θεοδωράκης δημιουργεί ένα νέο κύκλο τραγουδιών που πλαισιώνει το Θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων που ανεβαίνει στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex στις αρχές Οκτωβρίου του 1963.

Ο Νίκος Κούρκουλος και η Τζένη Καρέζη ήταν επικεφαλής ενός πολυμελούς θιάσου και ταυτόχρονα ερμήνευαν τα τραγούδια της παράστασης, μαζί με τον χορογράφο και ηθοποιό Βαγγέλη Σειληνό και τον πρωτοεμφανιζόμενο Γιάννη Πουλόπουλο.

Παρότι η παράσταση με τα «βαριά» ονόματα των συντελεστών της, (Θεοδωράκης, Καμπανέλλης, Κούρκουλος, Καρέζη), δεν πήγε καλά εμπορικά και κατέβηκε σε ένα μήνα, ο δίσκος με τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, αποτελεί σαφέστατα σημαντικό σταθμό στην τεράστια καλλιτεχνική πορεία του Θεοδωράκη και διεκδικεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της Ελληνικής δισκογραφίας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, που από τις αρχές της δεκαετίας του '60, μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι, έχουν πάρει από το χέρι το Ελληνικό τραγούδι, αλλάζοντας ριζικά το μουσικό χάρτη, έχοντας βρει δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό μέσω της λαϊκής μουσικής, εμπιστεύεται απόλυτα τους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Οι λαϊκοί κύκλοι τραγουδιών που δημιουργεί έχουν ως σολίστ τον Μανώλη Χιώτη σε προηγούμενες δουλειές (Αρχιπέλαγος, Επιτάφιος, Πολιτεία Α) αλλά και τους μόνιμους συνεργάτες του Κώστα Παπαδόπουλο και Λάκη Καρνέζη.

Στην «Γειτονιά των Αγγέλων» συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Γιώργο Ζαμπέτα. Είχε προηγηθεί η συνεργασία τους στη «Μαγική Πόλη», τη μουσική παράσταση των Χατζιδάκι-Θεοδωράκη που ανέβηκε στο θέατρο Παρκ το καλοκαίρι του 1963.

Το ποιητικό παίξιμο του Ζαμπέτα, όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει ο συνθέτης, δημιουργεί απίστευτες λαϊκές μελωδίες όπως τα «Πενιά», «Οι χαρταετοί» και «Χασαποσέρβικος» που μετά τον «Ζορμπά» είναι από πιο γνωστά και αγαπημένα από το κόσμο, οργανικά του κομμάτια. Στην ουσία είναι μια λαϊκή ορχηστρική σουίτα που μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει εκατοντάδες επανεκτελέσεις. Το παίξιμο του Γιώργου Ζαμπέτα είναι ανυπέρβλητο, ενώ η συμβολή του και στα υπόλοιπα τραγούδια είναι εξίσου σημαντική.

Άλλωστε από την εισαγωγή του τραγουδιού «Στρώσε το στρώμα σου» και την μίξη της με τον «Κρητικό χορό», γεννήθηκε ο περίφημος «Χορός του Ζορμπά» από το soundtrack της ομότιτλης ταινίας που έκανε το Μίκη Θεοδωράκη παγκόσμια γνωστό.

Τα τραγούδια της παράστασης «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Από το παράθυρό σου», «Δόξα τω Θεώ» και «Το ψωμί είναι στο τραπέζι» με την στιχουργική υπογραφή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ερμηνευμένα από τους ηθοποιούς Νίκο Κούρκουλο, Βαγγέλη Σειληνό και Τζένη Καρέζη τα δύο πρώτα και Γιάννη Πουλόπουλο τα υπόλοιπα, αποτελούν κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των τραγουδιών- Διαμαντιών που μας έχει αφήσει παρακαταθήκη ο μεγάλος μας συνθέτης.

Ο Θεοδωράκης εμπιστεύτηκε τον άγουρο φωνητικά τότε Γιάννη Πουλόπουλο. Πίστευε πολύ, όχι άδικα, στη φωνή του και είναι γνωστή η ατάκα του στην επιτροπή της Columbia (Β. Τσιτσάνης, Α. Καλδάρας, Γ. Παπαϊωάννου και ο Μίκης), όταν είχε εμφανιστεί για ακρόαση ο νεαρός Πουλόπουλος και η οποία εκτός του Θεοδωράκη, ήθελε να τον απορρίψει «...θέλετε δε θέλετε εγώ αυτόν θα τον κάνω τραγουδιστή...»

Όμως όταν ο Γρήγορης Μπιθικώτσης λίγο αργότερα (Σεπτέμβριος 1964) ηχογράφησε τα τραγούδια της παράστασης και τα έκανε τεράστια επιτυχία, η ερμηνεία του Πουλόπουλου έμεινε στην αφάνεια. Τελικά η κυκλοφορία του δίσκου άφησε πολλούς παραπονούμενους. Πρώτα από όλα τον Γιώργο Ζαμπέτα που δεν φαίνεται πουθενά το όνομά του στην έκδοση του δίσκου, παρότι ήταν βασικός συντελεστής του αποτελέσματος των δημιουργιών του Θεοδωράκη και ο ίδιος ο συνθέτης τον είχε διαβεβαιώσει για το αντίθετο, με αποτέλεσμα η συνεργασία τους να λήξει άδοξα και να μην ξανασυναντηθούν στο μέλλον, αλλά και τον Γιάννη Πουλόπουλο που ένιωσε παραγκωνισμένος από την Columbia για χάρη του μεγάλου ονόματος του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Η Γειτονιά των Αγγέλων

Κυκλοφορία: 1963
Label: HIS MASTER’S VOICE

Τα τραγούδια του δίσκου:

01. Στρώσε το στρώμα σου
Ερμηνεία: Νίκος Κούρκουλος, Βαγγέλης Σειληνός & Χορωδια  
02. Πενιά (Ορχήστρα)  
03. Οι χαρταετοι (Ορχήστρα)  
04. Ο χασαποσέρβικος (Ορχήστρα)  
05. Το ψωμί είναι στο τραπέζι
Ερμηνεία: Γιάννης Πουλοπουλος & Χορωδια  
06. Από το παράθυρο σου 
Ερμηνεία: Τζένη Καρέζη & Νίκος Κούρκουλος  
07. Στης γειτονιάς τον ουρανό (Ορχήστρα)  
08. Ερωτική σκηνή (Ορχήστρα)  
09. Ζεϊμπέκικος (Ορχήστρα)  
10. Δόξα Τω Θεώ 
Ερμηνεία: Γιάννης Πουλόπουλος

Διαβάστε ακόμα