Cactus with red flowers

Γυναικείες Φωνές στο Φως | Whatever makes us happy on a Sunday morning

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και ακούμε τραγούδια που μέσα από τη μουσική και τους στίχους τους καταδικάζουν τη βία.
Διαβάστηκε φορες
Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το Νοέμβρη και μαζί του μια κάπως μελαγχολική εποχή του χρόνου - που ποτέ άλλοτε νομίζω η μελαγχολική της απόχρωση δεν ευθυγραμμίστηκε απόλυτα και οικουμενικά με τον ψυχισμό μας - αποφάσισα να σημαδέψω στο ημερολόγιο την 25η μέρα του μήνα και να της αφιερώσω τη σημερινή λίστα της Κυριακής.

Η 25η Νοεμβρίου έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από το 1999. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δε γνωρίζει σύνορα και δεν κάνει εξαιρέσεις. Παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες και τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από έθιμα, παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο.

Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (Παρ. 113).

Στις σύγχρονες κοινωνίες, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών πληθαίνουν γύρω μας. Η μνήμη ανακαλεί πολλά περιστατικά και ιστορίες με θύματα γυναίκες. Η βία είναι συμπεριφορά που μαθαίνεται και καλλιεργείται μέσα στο υπάρχον κοινωνικό πλαίσιο. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση αποτελούν ηλιαχτίδες ελπίδας για έναν κόσμο δίχως βία.

Οι Παγκόσμιες Ημέρες, όπως κι αυτή, έχουν σκοπό να μας ευαισθητοποιήσουν, να μας ενθαρρύνουν να φωνάξουμε και να καταδικάσουμε τη βία, τη βία που δεχόμαστε, τη βία που βλέπουμε δίπλα μας. Να μην κλείνουμε το στόμα, τα μάτια και τα αυτιά μας! Τίποτα δεν αλλάζει, όταν αδιαφορούμε για ό,τι συμβαίνει δίπλα μας!

Πίσω από τις λέξεις, τις περιγραφές, τους ορισμούς, τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν πληγωμένες ψυχές, πονεμένα σώματα, φοβισμένα μάτια, θλιμμένες ζωές, άυπνες νύχτες, μοναξιά, άγχος για το αύριο... Όλα δεν αξίζουν σε καμιά γυναίκα, σε κανέναν άνθρωπο!

Η βία κατά των γυναικών είναι μια πραγματικότητα που έχει ευαισθητοποιήσει τους καλλιτέχνες. Μέσα από τη μουσική και τους στίχους τους καταδικάζουν τη βία. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Κάνε κι εσύ το ίδιο! Μη φοβάσαι! Φώναξε!Τα τραγούδια

1. Katy Perry - Roar 
2. Bebe - Malo
3. Άννα Μαρία Ντεληγιώργη - Μη Μ' Αγγίζεις
4. GPapa - Not Alone
5. Mary J Blige - Good Woman Down
6. Sia - Little Black Sandals
7. P!nk - Perfect
8. Hozier Cherry Wine
9. One Direction - Little Things
10. Christina Aguilera - I'm Ok
11. Demi Lovato - Skyscraper
12. Alicia Keys - The Thing About Love
13. Celine Dion - This Time
14. Ελένη Φουρέιρα - Δεν Σου Χρωστάω Αγάπη
15. Γιώτα Νέγκα - Σε Λάθος Μάτια
16. Κωνσταντίνος Γερμανός - Μαύρο Τριαντάφυλλο

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα