Enola Holmes

7 προτάσεις από το Netflix για τον Δεκέμβριο του 2020

Προτάσεις από την συντακτική ομάδα του Mix Grill για να μην χαθείτε στην συλλογή του Netflix.
Διαβάστηκε φορες
Σε αυτή τη σειρά άρθρων, οι συντάκτες μας σας προτείνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, σειρές αλλά και εκπομπές από τη συλλογή του Netflix. Αντί να χάνετε χρόνο σερφάροντας στην πλατφόρμα, αφήνοντας τον αλγόριθμο να αποφασίσει για εσάς, μπορείτε να πατήσετε «Αναζήτηση» και να επιλέξετε συνειδητά τι θα δείτε. Εμείς βάζουμε τις προτάσεις, πάντοτε με το υποκειμενικό κριτήριο του καθενός και της καθεμιάς μας. Η τελική επιλογή είναι -φυσικά- δική σας!



Enola Holmes (2020)
Netflix original
Ελληνικός τίτλος: «Ενόλα Χόλμς»
Σκηνοθεσία: Harry Bradbeer
Με τους: Millie Bobby Brown, Henry Cavill και Sam Claflin

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

Enola Holmes (2020)

Όταν η νεαρή αδερφή του Sherlock, Enola, ανακαλύπτει πως η μητέρα της έφυγε απροειδοποίητα, ξεκινάει ένα ταξίδι με σκοπό να την βρει, αγνοώντας όλες τις δυσκολίες. Στη διαδρομή της, γνωρίζει έναν νεαρό λόρδο, του οποίου η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Έτσι, παράλληλα με την προσωπική της αποστολή, η πανέξυπνη Enola προσπαθεί να διαλευκάνει και το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον νέο της φίλο. Το "Enola Holmes" αποτελεί μια ακόμη απόδειξη πως η Millie Bobby Brown είναι εξαιρετική ηθοποιός παρά το νεαρό της ηλικίας της. Η ερμηνεία της μαζί με την ενδιαφέρουσα ιστορία, που βασίζεται στη νουβέλα της Nancy Springer με τίτλο "The Case of the Missing Marquess: An Enola Holmes Mystery", σίγουρα θα σας συναρπάσει.
 
Δείτε το trailer.
 

The Queen's Gambit (2020)
Netflix original, Μίνι σειρά 7 επεισοδίων
Ελληνικός τίτλος: «Το Γκαμπί της Βασίλισσας»
Δημιουργοί: Scott Frank, Allan Scott
Με την Anya Taylor-Joy

Επιλογή της Ηρώς Μαούνη

The Queen's Gambit
 
Πρόκειται για μία από τις πιο αξιόλογες πρωτότυπες μίνι σειρές που έχουμε δει στο Netflix. Σε 7 επεισόδια, ή αλλιώς σε 6,5 ώρες για όσους προτιμούν το σερί, παρακολουθούμε την ιστορία της ιδιαίτερης Beth Harmon στα 60's, η οποία μένει ορφανή από μητέρα στα 9 της χρόνια και μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο. Εκεί θα ανακαλύψει το σκάκι και την κλίση της σε αυτό, μέχρι να κατακτήσει τον (σκακιστικό) ανδροκρατούμενο κόσμο. H άψογη αισθητική, η προσεκτικά επιλεγμένη μουσική, η γρήγορη σκηνοθεσία του Scott Frank (θα το σκηνοθετούσε ο Heath Ledger, πριν τον άδικο χαμό του), το εξαιρετικό σενάριο και ο γκραν μάστερ Garry Kasparov ως σύμβουλος για τη ρεαλιστική απόδοση των αγώνων σκακιού είναι μερικοί από τους λόγους που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Η σειρά πραγματεύεται πότε ενδελεχώς και πότε παραπλεύρως την ορφάνια, τον ρατσισμό, τον φεμινισμό, την εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες, τη μοναξιά, τη φιλία, τη συγχώρεση, την εμμονή και την ψυχική αστάθεια. Αν προσθέσουμε σε αυτά την πρωταγωνίστρια Anya Taylor-Joy που ερμήνευσε έναν ρόλο καριέρας, μία γυναικεία ηρωίδα-σύμβολο, που με τα κοντινά της πλάνα στα εντυπωσιακά μάτια της αιχμαλωτίζει όποιον την κοιτά, νομίζω ότι μιλάμε για κίνηση ματ του Νetflix και των δημιουργών της σειράς.

Υ.Γ. Για τους λάτρεις της μόδας όλα τα κοστούμια της σειράς ράφτηκαν ειδικά για τον ρόλο της Beth Harmon και δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο. Είναι κομψοτεχνήματα και είμαι σίγουρη ότι θα εμπνεύσουν συλλογές στο κοντινό μέλλον.

Δείτε το trailer.


The Boys In The Band (2020)
Netflix original
Σκηνοθεσία: Joe Mantello
Με τους: Jim Parsons, Zachary Quinto, Matt Bomer, Andrew Rannells, Charlie Carver, Brian Hutchison, Michael Benjamin Washington και Tuc Watkins

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

The Boys in the Band (2020)

Ας ξεκινήσω με την ομολογία ότι βρήκα τη συγκεκριμένη ταινία άρρυθμη και ασύνδετη. Όμως, η ύπαρξή της και μόνο έχει εξαιρετική σημασία. Βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Mart Crowley από το 1968, όπως αναβίωσε το 2018 στο Broadway. Μάλιστα, η ταινία έχει το ίδιο καστ με την παράσταση του Broadway, ένα καστ που απαρτίζεται αποκλειστικά από ανοιχτά γκέι ηθοποιούς.
Μία παρέα γκέι ανδρών συγκεντρώνεται σε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν για να γιορτάσει τα γενέθλια του ενός. Η βραδιά εξελίσσεται επεισοδιακά με κόντρες και απρόσμενες επισκέψεις. Μέχρι που ο οικοδεσπότης προτείνει να παίξουν ένα παιχνίδι.

Το έργο φαίνεται κάπως απαρχαιωμένο, ή τουλάχιστον δεν φτάνει να αγγίξει το ετεροφυλόφιλο κοινό, έχοντας τουλάχιστον δύο σχετικά δείγματα. Θεωρώ πολύ καλύτερο να δημιουργούνται ταινίες που συνεισφέρουν νέα στοιχεία στη συζήτηση για τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Ακόμα και στο Netflix υπάρχουν αξιόλογες ταινίες από δημιουργούς κάθε φύλου που είναι έτοιμοι να κάνουν ακριβώς αυτό, συχνά καταθέτοντας τις δικές τους προσωπικές ιστορίες (χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα "Handsome Devil", "Other People" και "The Half Of It", για τα οποία θα γράψω αναλυτικότερα στο -κοντινό- μέλλον). Ωστόσο, αυτή είναι η δική μου αίσθηση και πολύ πιθανό να είναι λανθασμένη. Αν η συγκεκριμένη ταινία ανοίξει έστω και μία νέα συζήτηση, έστω εκμοντερνίζοντας την αμερικανική οπτική της δεκαετίας του '60, θα αποτελεί μια νίκη.

Δείτε το trailer.


Knock Down The House (2019) 
Netflix original
Ελληνικός τίτλος: «Ο Δρόμος Προς Το Κογκρέσο»
Σκηνοθεσία: Rachel Lears
Με τους: Alexandria Ocasio-Cortez, Cori Bush, Paula Jean Swearengin, Amy Vilela

Επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα

Knock Down The House (2019)

Στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών, έχοντας παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βρίσκουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τι συμβαίνει με τα grassroots κινήματα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Τα «κινήματα βάσης», ελληνιστί, προκύπτουν από πρωτοβουλίες και δράσεις του λαού με την συμμετοχή ανθρώπων που ως πρότινος δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ βλέπουμε πλάνα από το ξεκίνημα του αγώνα τεσσάρων γυναικών αυτών των κινημάτων για να μπουν στο Κογκρέσο: Amy Vilela (Νεβάδα), Cori Bush (Μιζούρι), Paula Jean Swearengin (Δυτική Βιρτζίνια) και Alexandria Ocasio-Cortez (Νέα Υόρκη - Μπρονξ και Κουίνς). Έχει πολύ ενδιαφέρον για τον θεατή να παρακολουθήσει το κίνητρό τους, το διαφορετικό υπόβαθρό τους και τον κοινό σκοπό που τις ενώνει. Φυσικά, ξεχωρίζει με την ευφράδεια, την ευγένεια και τον ηγετικό χαρακτήρα η τελευταία, σε συντομογραφία AOC, από την οποία και περιμένουμε να δούμε πολλά στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ένα ντοκιμαντέρ που μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και ελπίδας. 

Δείτε το trailer.


Τhe Liberator (2020)
Netflix original, Μίνι σειρά 4 επεισοδίων
Δημιουργός: Jeb Stuart
Με τους: Bradley James, Martin Sensmeier, Jose Miguel Vasquez 

Επιλογή της Κατερίνας Αδαμοπούλου

The Liberator

Στις 10 Ιουλίου του 1943, μια ομάδα στρατιωτών από την Οκλαχόμα αποτελούμενη από Ιθαγενείς, Ισπανόφωνους και Αγγλοσάξονες Αμερικανούς, αποβιβάζεται με τις Συμμαχικές Δυνάμεις στην Σικελία. Εντός των επόμενων μηνών, ως και την άνοιξη του 1945, η ομάδα θα συνεχίσει, μαχόμενη τις ναζιστικές δυνάμεις για 500 και πλέον ημέρες, το αντίξοο ταξίδι της από την Ιταλία προς την κεντρική Ευρώπη με τελικό προορισμό την Γερμανία. 
Την ιστορία αυτής της ετερόκλητης ομάδας στρατιωτών, που έχει μείνει γνωστή στην αμερικανική ιστοριογραφία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με το προσωνύμιο "Thunderbirds", αφηγείται ο Jeb Stuart μέσω της μίνι animated σειράς τεσσάρων επεισοδίων του, με τον τίτλο "The Liberator". Εκτός των ιστορικών γεγονότων που ζωντανεύουν μ' έναν τελείως διαφορετικό τρόπο στην οθόνη (πρώτη φορά παρακολουθώ animated σειρά τέτοιας θεματολογίας), η σειρά θίγει επίσης ζητήματα που εγείρονται σε περιόδους πολέμων (προστασία αμάχων, περίθαλψη τραυματισμένων, επικοινωνία μεταξύ αντιμαχόμενων), καθώς επίσης και το θέμα του ρατσισμού εντός των ΗΠΑ. To "Liberator" είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα τετράωρη σειρά που αξίζει να την παρακολουθήσεις τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για την αισθητική της.

Δείτε το trailer.


The Social Network (2010)
Σκηνοθεσία: David Fincher
Με τους: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield και Justin Timberlake

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

The Social Network (2010)

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας, είμαστε πια έτοιμοι να την ξαναδούμε. Το τοπίο είναι πλέον εντελώς διαφορετικό και το Facebook έχει καθιερωθεί ως ο κύριος προμηθευτής του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο David Fincher βασίζεται στο σενάριο του Aaron Sorkin και το βιβλίο του Ben Mezrich με τίτλο "The Accidental Billionaires", για να διηγηθεί την απαρχή του Facebook, εκείνες τις ημέρες που ο Mark Zuckerberg το πρωτοδημιούργησε στον κοιτώνα του στο Harvard, με λίγη βοήθεια από τους φίλους τους, με τους οποίους σύντομα ήρθε σε ρήξη.

Μπορείτε να το δείτε ως υποκατάστατο της ανάγνωσης ενός εκτενούς άρθρου (για παράδειγμα από το Rolling Stone). Μπορείτε επίσης να το δείτε ως τη σύγχρονη εκδοχή του «Πολίτη Κέιν». Τελικά μπορεί να ισχύουν και τα δύο.
Ακούστε την ομάδα του βίντεο κλαμπ να συζητά με αφορμή το "The Social Network" εδώ.

Δείτε το trailer.
 

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story (2016)
Σειρά 10 επεισοδίων
Ελληνικός τίτλος: «Η Δίκη του Ο. Τζ. Σίμπσον»
Δημιουργοί: Scott Alexander και Larry Karaszewski
Με τους: Cuba Gooding Jr. Sarah Paulson, David Schwimmer και John Travolta

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

Το "The People v. O.J. Simpson" αποτελεί την πρώτη σεζόν της ανθολογικής σειράς "American Crime Story". Στα 10 της επεισόδια παρουσιάζονται τα γεγονότα της πραγματικής δικαστικής διαμάχης του O. J. Simpson, ο οποίος ήταν ο νούμερο ένα ύποπτος για τη δολοφονία της συζύγου του Nicole Brown Simpson στις 12 Ιουνίου το 1994. Η δίκη είχε χαρακτηριστεί από τα μέσα της εποχής ως «Η Δίκη του Αιώνα», καθώς ο O. J. Simpson ήταν πολύ δημοφιλής παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) κατά τη δεκαετία του '70, ενώ είχε συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές, αλλά και κινηματογραφικές παραγωγές. Οι ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά και η προσπάθεια να παρουσιαστούν τα γεγονότα όσο πιο πιστά γίνεται είναι πολύ θετικά για τη σειρά, ωστόσο, η πραγματική ιστορία είναι αυτή που καθηλώνει.
 
Δείτε το trailer
 

* Όλες οι προτάσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνονται στο Netflix κατά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου. Δεν φέρουμε ευθύνη για τυχόν αφαίρεση τίτλων.


Διαβάστε ακόμα



Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα