Τα διαμάντια της δισκογραφίας: Μάκης Αμπλιανίτης - Bahar

Το σπουδαίο άλμπουμ του κορυφαίου κιθαρίστα, μουσικού και συνθέτη Μάκη Αμπλιανίτη.
Διαβάστηκε φορες
Ο Μάκης Αμπλιανίτης μουσικός, κιθαρίστας και συνθέτης κάνει ντεμπούτο στη δισκογραφία με το jazz άλμπουμ "Flame Keeper" που κυκλοφόρησε το 1997. Συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους μουσικούς της ελληνικής jazz, όπως ο  πιανίστας Γιώργος Κοντραφούρης, ο κιθαρίστας Τεό Καπηλίδης και ο σαξοφωνίστας Στράτος Βουγάς.

Τον Δεκέμβριο του 2000 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Bahar" στο οποίο ο Αμπλιανίτης επιχειρεί να παντρέψει την jazz, με ethnic ήχους της Μεσογείου και της Ανατολής, δημιουργώντας κομμάτια fusion. Άλλωστε, από τα μέσα της δεκαετίας του '90 σπουδαίοι μουσικοί της jazz, της  ethnic και της world μουσικής έρχονται στο προσκήνιο με μουσικές που προέρχονται από την αρμονική συνένωση διαφόρων μουσικών φορμών, φαινομενικά αταίριαστων μεταξύ τους.

Με αυτό τον τρόπο ο Μάκης Αμπλιανίτης δημιουργεί 13 εξαιρετικές μελωδίες και δύο τραγούδια. Κλασσικός μουσικός της jazz ο ίδιος και λάτρης του αυτοσχεδιασμού, επιλέγει ανάλογους μουσικούς που συμμετέχουν στο άλμπουμ, όπως ο διάσημος Ινδός φλαουτίστας Hariprasad Chaurasia, ο Dragan Dautovski βιρτουόζος στο καβάλ και την γκάιντα από τη Βόρεια Μακεδονία, o μεγάλος Αρμένιος ουτίστας Haig Yazdjian, ο εξαιρετικός  Πέτρος Ταμπούρης στο κανονάκι και βέβαια ο σπουδαίος Μανώλης Λιδάκης που ερμηνεύει μοναδικά τα δύο τραγούδια που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ («Άστρο Κρυφό» και «Μη Μου Αρνηθείς»).

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για τον ακροατή. Δομημένοι ήχοι με βάση την κιθάρα του Αμπλιανίτη και συνδυαστικά ηχοχρώματα που δεν πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν, σε ταξιδεύουν και σε ηρεμούν. Για την ιστορία, το "Bahar" έχει κάνει μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες στο εξωτερικό ενώ τραγούδια του άλμπουμ, κυρίως το ομότιτλο αλλά και το "Secret Love", έχουν συμπεριληφθεί σε δεκάδες συλλογές ethnic, world ή fusion μουσικής, που έχουν κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στοιχεία του άλμπουμ

Bahar
Label: Libra Music LM 020-2
Κυκλοφορία: Δεκέμβριος 2000
Μουσική: Μάκης Αμπλιανίτης
Στίχοι: Μάγδα Παπαδάκη, Μάκης Αμπλιανίτης
Τραγούδι: Μανώλης Λιδάκης
Συμμετοχή:  Dragan Dautovski, Haig Yazdjian, Hariprasad Chaurasia, Πέτρος Ταμπούρης
 
Τραγούδια του άλμπουμ
02. Άστρο κρυφό
(Στίχοι: Μάγδα Παπαδάκη)
03. Eternal Song
04. Sun Walk
05. Bahar
06. Dhaulagiri
07. Μη μου αρνηθείς 
(Στίχοι: Μάγδα Παπαδάκη, Μάκης Αμπλιανίτης)
08. Sky Colours
09. Hand Built
10. Balloon Traveller
11. River
12. Seabird
13. Wood, Steel, Air
14. Sagarmatha
15. Άστρο κρυφό (Instrumental)Διαβάστε ακόμα