Gimme 10: Τα Λάθη

Ποιοι ομολόγησαν κάποιο σφάλμα τους και ποιοι υπέδειξαν σε άλλους τα λάθη τους μέσα από τραγούδια;
Διαβάστηκε φορες
Στη σημερινή μας συνάντηση κάνουμε μια αναδρομή σε τραγούδια που αναφέρονται στα λάθη. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πόσο διαφορετική, μεταξύ τους, στάση τηρούν οι διάφοροι δημιουργοί απέναντι στο λάθος...

1. Πέφτεις Σε Λάθη – Σωτηρία Μπέλλου/Βασίλης Τσιτσάνης

(Βασίλης Τσιτσάνης)
Ένα από τα μεγάλα τραγούδια του Τσιτσάνη, που πρωτοηχογραφήθηκε το 1948 – εκείνη ακριβώς την πρώτη εκτέλεση επέλεξα κι εγώ. Μπορεί κανείς πια να το βρει σε πολλές ακόμα εκτελέσεις, από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γιώργο Νταλάρα, την Πίτσα Παπαδοπούλου και άλλους.

2. What Am I Doing Wrong - Manfred Mann
(Mike Hugg)
Ένα b-side από το 1965. Χρησιμοποιήθηκε σε δύο σινγκλ εκείνης της χρονιάς, τα Come Tomorrow και Oh No, Not My Baby. Συμπαθέστατο τραγούδι, με σόλα σαξοφώνου και πλήκτρων, που βρήκε τη θέση του στη συλλογή-ρετροσπεκτίβα Original Gold.

3. Άσε Με Να Κάνω Λάθος – Βασίλης Παπακωνσταντίνου
(Ανδρέας Τσιλιφώνης)
Το τραγούδι αυτό, που μπορείτε να βρείτε στο άλμπουμ Διαίρεση (1984), ακουγόταν στην ταινία Η Πόλη Ποτέ Δεν Κοιμάται του Ανδρέα Τσιλιφώνη, ο οποίος είναι και ο δημιουργός του. Πρόκειται για μια από τις πιο ροκ στιγμές του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και είναι μία από αυτές που τον καθιέρωσαν ως ερμηνευτή.

4. I Might Be Wrong – Radiohead
(Colin Greenwood-Jonny Greenwood-Ed O’Brien-Phil Selway-Thom Yorke)
Στο άλμπουμ Amnesiac (2001) λίγα πράγματα θύμιζαν τον κιθαριστικό ήχο με τον οποίο είχαν γίνει αρχικά αγαπητοί οι Radiohead. Ένα από αυτά είναι και το I Might Be Wrong, αν και δίπλα στις κιθάρες παραμονεύουν τα διάφορα ρυθμοκούτια και εφέ που έδωσαν, από το Kid A (2000) κιόλας, νέα διάσταση στον ήχο τους.

5. The Wrong Way – TV On The Radio
(Tunde Adebimpe-Kyp Malone-David Andrew Sitek)
Το εναρκτήριο τραγούδι από το Desperate Youth, Blood Thirsty Babes του 2004 είναι και μία από τις καλύτερες στιγμές εκείνου του, ούτως ή άλλως εξαιρετικού δίσκου. Στα τεσσεράμιση περίπου λεπτά του, συμπυκνώνει όλα τα δυνατά στοιχεία μιας μπάντας που ήταν σαφές από τότε ότι είχε πολλά να δώσει.

6. My Mistakes Were Made For You – The Last Shadow Puppets
(Alex Turner-Miles Kane)
Το τρίτο σινγκλ από το The Age Of The Understatement (2008) αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά καλόγουστη αναφορά, στον Scott Walker αυτή τη φορά, σε ένα άλμπουμ που ολόκληρο έμοιαζε να είναι ο φόρος τιμής δυο πιτσιτικάδων του σήμερα στους μουσικούς ήρωές τους.

7. Biggest Mistakes – The Rolling Stones
(Mick Jagger-Keith Richards)
Με το A Bigger Bang του 2005 οι Stones δεν είχαν τίποτα καινούργιο να παρουσιάσουν, όπως αποδεικνύει και αυτό το τρίτο σινγκλ από εκείνο το άλμπουμ. Τουλάχιστον έδειχναν να το διασκεδάζουν...

8. My Mistake – The Smashing Pumpkins
(Billy Corgan)
Το κομμάτι αυτό, από το δεύτερο cd της συλλογής Rotten Apples: The Smashing Pumpkins Greatest Hits, το οποίο περιείχε b-sides και άλλες σπάνιες ηχογραφήσεις, είναι μια πιανιστική μπαλάντα που προοριζόταν για το Adore του 1998.

9. One Of Us Cannot Be Wrong – Leonard Cohen
(Leonard Cohen)
Το Songs Of Leonard Cohen, το ντεμπούτο του Καναδού τροβαδούρου, έκανε αίσθηση το 1968 που κυκλοφόρησε, κυρίως λόγω των σπουδαίων στίχων του. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι αυτό που κλείνει εκείνο τον δίσκο – και το κάνει με τρόπο μυστήριο και μαγευτικό.

10. Το Λάθος – Γλυκερία
(Μανώλης Γαλιάτσος)
Κλείνουμε με μια λαϊκή στιγμή του συνθέτη Μανώλη Γαλιάτσου, από τον δίσκο Της Αγάπης Το Μαντήλι (1995), με τη μοναδική ερμηνεία της Γλυκερίας.

* Φωτογραφίες από http://sushantskoltey.wordpress.com/ και www.wikipedia.org.
Διαβάστε ακόμα