δράση έξω από το υπουργείο πολιτισμού

Ανακοίνωση συλλογικής αποχής σπουδαστριών και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών

Ο αριθμός των σπουδαστριών και των σπουδαστών που λαμβάνουν μέρος στην αποχή αυξάνεται.

Διαβάστηκε φορες
Σπουδάστριες και σπουδαστές τεσσάρων ακόμη Καλλιτεχνικών Σχολών από Γιάννενα και Αθήνα προχώρησαν σε αποχή από την περασμένη Δευτέρα. Υπενθυμίζουμε πως σπουδάστριες και σπουδαστές Δραματικών Σχολών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα είχαν προχωρήσει σε αποχή από τις 15 Μαρτίου, ενώ πραγματοποιούνται μία σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις που στόχο έχουν να υπογραμμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να υπερασπιστούν όσα διεκδικούν και να επικοινωνήσουν την τέχνη τους.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤ@ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Αθήνα, Γιάνεννα 23/3/2021


Το σώμα των σπουδαστριών/σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών που υπογράφουμε την παρακάτω επιστολή προχωράμε σε συλλογική αποχή από τη Δευτέρα 22/3/2021, με σκοπό να ενταθεί η προσπάθεια επικοινωνίας των προβλημάτων και των αναγκών μας στο ηχηρά απόν ΥΠΠΟΑ.


Τον τελευταίο χρόνο γίναμε μάρτυρες της πλήρους απαξίωσης , τόσο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας ως επαγγελματικής ιδιότητας, όσο και των καλλιτεχνικών σπουδών χιλιάδων σπουδαστών/σπουδαστριών. Η πανδημία και τα συνακόλουθα μέτρα που έπληξαν τους περισσότερους τομείς της κοινωνικής ζωής, έφεραν στην επιφάνεια τη διαχρονική αδιαφορία του Υπουργείου  Πολιτισμού απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να παραμείνει ζωντανός,  παραγωγικός και δραστήριος. 


Η πρωτοφανής έλλειψη σχεδιασμού οδήγησε όχι μόνο στο κλείσιμο των καλλιτεχνικών σχολών, αλλά και στην πλήρη άγνοια χιλιάδων σπουδαστών για τη συνέχεια, την εξέλιξη, την ποιότητα και τις συνθήκες ολοκλήρωσης των σπουδών μας, εν μέσω μάλιστα των ακραίων οικονομικών δυσχερειών που πλήττουν το σύνολο των σπουδαστών.


Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα καθεστώς το οποίο αδιαφορεί πλήρως, όχι μόνο για τις αυτονόητες και διαρκείς τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σπουδαστ@ και καθηγητ@ (κακή σύνδεση στο διαδίκτυο κ.ά.), όχι μόνο για την κατακόρυφη πτώση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά ακόμα και για την ίδια την υγεία μας, καθώς η κατ' οίκον και κατά μόνας εκπαίδευση χωρίς την επίβλεψη διδάσκοντα (ειδικά στα μαθήματα κίνησης) ενέχει κινδύνους ακόμα και για βαρύτατους τραυματισμούς. 


Ανακοινώνουμε ότι μέσα από συλλογικές διαδικασίες προχωράμε κατά πλειοψηφία σε αποχή από όλα τα εξ αποστάσεως μαθήματα που παρέχουν οι σχολές μας, συντασσόμεν@ με την από 15/3/2021 επιστολή των υπολοίπων 10 καλλιτεχνικών σχολών που εφάρμοσαν πρώτες το συγκεκριμένο μέτρο, με τις οποίες είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και οι οποίες στηρίζουν το παρόν κείμενο.


Απαιτούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει σε έναν σαφή σχεδιασμό του υπόλοιπου σπουδαστικού έτους, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την ακεραιότητα των σπουδών μας στη βάση των ιδιαίτερων αναγκών και απαιτήσεων τους.


Εξω και πέρα πια από τα μικρόφωνα και τις οθόνες των υπολογιστών μας, στους δρόμους των πόλεων μας, ενωμέν@, θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε για όσα μοχθήσαμε και για όσα αρνούμαστε πεισματικά να εγκαταλειψουμε.Υπογραφές

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου»

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν» (σώμα σπουδαστ@)

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Τράγκα» (Α και Β έτος)

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Αριστέα Λίτου»

*Η φωτογραφία προέρχεται από τη σημερινή δράση των σπουδαστ@ έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Για τη δράση αυτή  θα ακολουθήσει αναλυτικότερο άρθρο.