pop

Η pop μιλάει για την κοινωνία

Αλλάζει κάτι στην pop ή είναι απλώς μια συγκυρία;

Διαβάστηκε φορες

Στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων ή αν θέλετε στο συλλογικό ασυνείδητο έχει κυριαρχήσει ότι τα μουσικά ρεύματα που παραδοσιακά εξέφραζαν κοινωνικό προβληματισμό ή αποτελούσαν ευρύτερα απότοκο κοινωνικών διεργασιών είναι κυρίως η rock και το punk και για τα ελληνικά δεδομένα περισσότερο το hip-hop

Η pop μουσική ήταν και είναι συνδεδεμένη με την ίδια την ρίζα του ονόματός της, δηλαδή popular, mainstream και με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πιο ανάλαφρη, με εξαίρεση κάποια όντως μανιφεστοειδή τραγούδια (π.χ. Girls Just Want Τo Have Fun). Βέβαια με κάποιες εξαιρέσεις, όπως η Madonna όχι βέβαια στα πολύ prime της, οι ίδιες οι περσόνες της pop διαχρονικά «φρόντιζαν» να δικαιώνουν τον τίτλο και την ουσία που αποδόθηκε σε αυτό το μουσικό ρεύμα.

Τα κορίτσια της... αλλαγής

Μια πρώτη μετατόπιση στην pop όχι τόσο σε επίπεδο μουσικής αλλά περισσότερο σε επίπεδο στίχου και πνεύματος έμελλε να φέρει η Lana Del Rey με το "Born to Die" (2012), με φυσιογνωμία που παρέπεμπε σε στάρλετ του Hollywood αλλά με πολύ κρουστικούς προβληματισμούς στον πυρήνα των τραγουδιών της. Η Lana Del Rey μίλησε και μιλάει για την εύθραυστη πλευρά της γυναίκας, για τον άντρα που την ταλαιπωρεί συναισθηματικά, για την κατάθλιψη. Και όλα αυτά γαρνιρισμένα με βαθιά μελαγχολία.

Εκεί βέβαια που η alt-pop «άλλαξε πίστα» ήταν με την εμφάνιση της Billie Eilish. Η 19χρονη σήμερα Eilish που πολύ γρήγορα έχει ακουμπήσει το peak της προχώρησε τους προβληματισμούς της Lana Del Rey ένα βήμα παραπέρα, πήγε πιο βαθιά στον ανθρώπινο ψυχισμό. Στα τραγούδια της αλλά και στις δηλώσεις της τοποθετείται για θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως την απαγόρευση των εκτρώσεων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την κουλτούρα των διακρίσεων με βάση τη σωματική διάπλαση (π.χ. fat shaming). Ο ριζοσπαστισμός της Eilish σε σχέση με την Lana Del Rey έγκειται και στην ίδια την περσόνα της, καθώς είναι αντισυμβατική και ανένταχτη. Έχει αναφερθεί διεξοδικά στο σύνδρομο Tourette από το οποίο πάσχει και δε διστάζει να τσαλακώνεται σε κάθε της δημόσια εμφάνιση.

Με σημεία αναφοράς την Billie Eilish και την Lana Del Rey, παρατηρείται μια τάση οι pop περσόνες να τοποθετούνται – πέρα από τα τραγούδια τους, όπως ήδη αναφέρθηκε – δημοσίως για θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι η Dua Lipa, η οποία είναι φεμινίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Παλαιότερα η Lipa είχε τοποθετηθεί εναντίον του Brexit και είχε ταχθεί υπέρ του Bernie Sanders στις Αμερικανικές εκλογές.

Αλλαγή κατεύθυνσης ή σημείο των καιρών;

Κάποιος εδώ θα φέρει σαν αντίρρηση ότι λόγω των social media υπάρχει παγκοσμίως η τάση οι περσόνες που βρίσκονται κάτω από το φως του προβολέα να «πρέπει» να τοποθετούνται επί παντός του επιστητού, ή ακόμα και ότι αποτελεί directiva των ατζέντηδων ακριβώς για να χτίσουν ένα χ προφίλ και να απευθυνθούν σε μαζικότερα ακροατήρια.

Το γεγονός όμως δεν αλλάζει. Η pop, είτε mainstream είτε εναλλακτική, έχει βγει μπροστά και κραυγάζει ακόμα και για ζητήματα που αποτελούν διεθνώς ταμπού ή για ζητήματα που «πρέπει» να λύνουν κάποιοι τεχνοκράτες. Όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι της pop μουσικής ακολουθούν, σχολιάζουν και κάποιες φορές συμβαδίζουν με τα κοινωνικά κινήματα, μάλλον περισσότερο από ποτέ στην ιστορία, γυρνώντας την πλάτη στην κατεστημένη αντίληψη ότι η pop είναι εδώ απλώς για να διασκεδάζει ή για να μακιγιάρει με χαρά τον κόσμο. 

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα