march 21 collage

Top 10 - Ελληνικά Τραγούδια του μήνα

Κάθε μήνα οι συντάκτες του MixGrill (ξαν)ακούν ελληνικά τραγούδια των τελευταίων εβδομάδων και ξεχωρίζουν τα δέκα αγαπημένα τους.

Διαβάστηκε φορες
Η άνοιξη φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά και για αρκετό κόσμο έχουν επιστρέψει και οι αλλεργίες. Ωστόσο ο Μάρτιος, ένας από τους πιο αγαπημένους μου μήνες, προσέφερε και ένα πλούσιο μπουκέτο από μουσικά καλούδια. Πολλών ειδών και ρυθμών. Έτσι, εμείς, οι συντάκτες μαζευτήκαμε και τα ακούσαμε ξανά όλα με σκοπό να ψηφίσουμε τα καλύτερα δέκα του μήνα.

Στην πρώτη θέση ξεχωρίζουμε, με διαφορά, την Ιουλία Καραπατάκη με «Της Μνήμης Το Μαχαίρι»! Είναι ένα τραγούδι, που δημιουργήθηκε εξ' ολοκλήρου μέσα στην καραντίνα. Οι στίχοι είναι του Δημήτρη Μπάκουλη, βασισμένοι στη μουσική του Άγη Παπαπαναγιώτου και συνοδεύεται από ένα βίντεο που έφτιαξε ο Πάνος Ηλιόπουλος μέσα στο στούντιο μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές.

Στο δεύτερο σκαλί, βρίσκεται μια ανεξάρτητη παραγωγή, που προσωπικά μου άρεσε πολύ. Ο Κώστας Τηλαβερίδης έγραψε και σύνθεσε ένα υπέροχο κομμάτι με τίτλο «Ο Τόπος Μου». Τα ηλεκτρικά στοιχεία και η μπάσα φωνή του σε ταξιδεύουν νοερά, σε κάθε αγαπημένο τόπο, ξυπνώντας παράλληλα τις αναμνήσεις σου, οι οποίες αβίαστα σου δημιουργούν την ωραιότερη καμπύλη του σώματος, το χαμόγελό σου.

Η τρίτη θέση συμπληρώνεται με ένα ντουέτο. Ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου μαζί με τη Λιζέτα Καλημέρη ερμηνεύουν το υπέροχο «Φύγε Πουλί Μου». Το τραγούδι αυτό βγήκε «μια και έξω» και με το πρώτο άκουσμά του σε πλημμυρίζει με χιλιάδες συναισθήματα. Ακολουθεί ένα ακόμα ντουέτο, με τίτλο «Της Πόλης Μας Οι Αφέντες», από τον Άκη Φίλιο παρέα με την Αθηνά Μουστάκα. Με αλληγορικό στίχο και με ένα τρομερά έξυπνο βίντεο περιγράφουν τα όσα βιώνουμε, με πρωταγωνιστές όμως τα ζωάκια. Άραγε οι αφέντες μας ποια ζωάκια προτιμούν;

Αμέσως μετά, στα μισά της λίστας, έρχεται ο Πάνος Βλάχος να μας δώσει «Μαθήματα Ζωής» για όλα αυτά που είναι σημαντικά στη ζωή, αν και πολλοί τα θεωρούν δεδομένα. Στη συνέχεια, αλλάζουμε ύφος για να ακούσουμε το «Αγιάζι». Ένα παλιό τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, εδώ μαζί με τον Απόστολο Σιαραμπή, που όσοι αγαπούν τον πρώτο - και είναι αρκετοί νομίζω - θα το αγαπήσουν αμέσως! Περπατώντας σε ίδια μουσικά μονοπάτια, μαθαίνουμε για το «Θέατρο Του Δρόμου», το καινούριο τραγούδι του Γιάννη Χαρούλη. Ο αγαπημένος ερμηνευτής, είχε αρκετό καιρό να μας παρουσιάσει κάτι καινούργιο και η αλήθεια είναι ότι μας εξέπληξε ευχάριστα. Με την ίδια διάθεση και σίγουρα με αισιοδοξία, γινόμαστε «Ταξιδευτές Και Ονειροπόλοι», έστω και νοερά, χάρη στα Φρούτα Του Δάσους, προσμένοντας να έρθουν σύντομα όλα όσα μας έχουν κλέψει. Ταξίδια, συναντήσεις, συναυλίες, ότι επιθυμεί ο καθένας, προσωπικά περιμένω, με ανυπομονησία το τελευταίο! Η δεκάδα κλείνει με τον Μπούγιο στην «Άνταρα (Του '19)» του και με το «Μια Μέρα Σαν Μέρα» του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, ο οποίος μας έδωσε μια χορταστική συνέντευξη με αφορμή τον καινούργιο του δίσκο και αξίζει να διαβάσεις!

Καλή Ακρόαση!


Η δεκάδα του μήνα:
1. Ιουλία Καραπατάκη - Της Μνήμης Το Μαχαίρι
2. Κώστας Τηλαβερίδης - Ο Τόπος Μου
3. Ευγένιος Δερμιτάσογλου, Λιζέτα Καλημέρη - Φύγε Πουλί Μου
4. Άκης Φιλιός, Αθηνά Μουστάκα - Της Πόλης Μας Οι Αφέντες
5. Πάνος Βλάχος - Μαθήματα Ζωής
6. Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Απόστολος Σιαραμπής - Αγιάζι
7. Γιάννης Χαρούλης - Θέατρο Του Δρόμου
8. Τα φρούτα του δάσους - Ταξιδευτές Και Ονειροπόλοι
9. Μπούγιο - Αντάρα (Του 19'')
10. Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης – Μια Μέρα Σαν Μέρα

Διαβάστε ακόμα