iriniQn xorisToToksoStinArena

Αγαπημένοι ελληνικοί στίχοι από το 2000 και μετά #36: Irini Qn - Το Κορίτσι Με Το Ρύζι (2020)

Η Irini Qn γράφει για τις καθημερινές κοπέλες των μικρών γειτονιών, των μεγάλων και των μικρών πόλεων.

Διαβάστηκε φορες
Ο Πρόδρομος Doe τραγουδάει και γράφει στίχους στο συγκρότημα Jane Doe, έχει εκδώσει μερικά βιβλία, σχεδιάζει επιτραπέζια παιχνίδια, παίζει μπάσκετ και διάφορα άλλα. Μια ακόμα ασχολία του είναι η παρουσίαση στο Mix Grill της στήλης «100 αγαπημένοι ελληνικοί στίχοι από το 2000 και μετά».


Irini Qn - Το Κορίτσι Με Το Ρύζι
Irini Qn - Χωρίς Το Τόξο Στην Αρένα [2020]
Στιχουργός: Irini Qn

Κι εξακολουθούν να βγαίνουν πανέμορφοι στίχοι.

Αυτή τη στήλη την ξεκίνησα πριν κυκλοφορήσει το σημερινό μας τραγούδι! Και μάλιστα, κάποια στιγμή, σε ένα από τα κείμενά της, είχα εκφράσει ένα παράπονο για τη συντριπτική υπεροχή των ανδρών στιχουργών έναντι των γυναικών. 

Και να που εμφανίστηκε η Irini Qn για να πει «basta, ερχόμαστε».

Και με τι εντυπωσιακό τρόπο.

Το «Κορίτσι Με Το Ρύζι» φλέγεται μέσα στην ευαισθησία του και την ευθραυστότητά του. Αναζητάει τη φωνή του, το δρόμο για να γίνει γυναίκα. Ψάχνει κάπου να απιθώσει αυτή τη φωτιά, να τη μοιραστεί για να μεγαλώσει. Να μεγαλώσει το ίδιο.

Στο Κουκάκι ένα κορίτσι
έχει στην ψυχή του ρύζι
τού χαμογελάς σε θρέφει
τού πετάς βρισιές μαυρίζει

Αχ τι άτυχο κορίτσι
και βουβό και με στριγγλιά
πότε ουρλιάζει πότε κλαίει
μα ποτέ δεν τραγουδά

Κι όλο ψάχνει ένα χέρι
κάποιον να την οδηγεί
λες κι ολόκληρη θα σπάσει
άμα σπάσει η φωνή

Η Irini Qn γράφει για τις καθημερινές κοπέλες των μικρών γειτονιών, των μεγάλων και των μικρών πόλεων. Ρίχνει φως στους φόβους τους, στις δειλές τους φωνές που παλεύουν να ακουστούν, στα κρυφά όνειρα που ψάχνουν διεξόδους. Είναι η αντανάκλαση, μία από αυτές που μπορεί να τραγουδήσει τη στιγμή που σε εκείνες δεν επιτρέπεται. 

Μακριά από τη φεμινιστική συνθηματολογία, στρέφει τον προβολέα προς τα μέσα και καταλήγει τελικά να γράφει ένα βαθύτατα φεμινιστικό τραγούδι. Παράδοξο. Ίσως όχι και τόσο. Υπάρχει η ανοιχτή σύγκρουση με την πατριαρχία, υπάρχει κι εκείνη η ύπουλη και σιωπηλή με το μέσα τέρας, εκείνο που ψιθυρίζει «αφού έτσι είναι ο κόσμος, τι τσακίζεσαι να τον αλλάξεις». Το κορίτσι με το ρύζι θέλει να τσακιστεί, να ματώσει, να νικήσει τους φόβους του.

Στο Κουκάκι μια γυναίκα
χρόνια ψάχνει τη φωνή της
κι όταν ο λαιμός την καίει
διαολίζεται η ψυχή της

Τα μικρόφωνα φοβάται
μην τυχόν μεγεθυνθεί
ο λυγμός, τ' ανάθεμά της
και κανείς σοκαριστεί

Όταν τελειώσει αυτό το τραγούδι, θα έχουν τελειώσει οι δισταγμοί. Θα κοιμηθεί το κορίτσι, θα ξυπνήσει η γυναίκα. Θα έχει ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση.

Ή μπορεί τίποτα απ' όλα αυτά να μη συμβεί και η γυναίκα να βάλει το κορίτσι που ήταν κάποτε να κοιμηθεί. Πένθιμο σενάριο. Αλλά ποιος είπε πως οι στίχοι έχουν μία ανάγνωση. Irini Qn σε ψάχνω για να μου πεις το τέλος της ταινίας.


Διαβάστε ακόμα