Ενήλικα Παιδιά

Ενήλικα Παιδιά | Whatever makes us happy on a Sunday morning

Αν και η ενηλικίωση μοιάζει να 'ναι κάτι το αναπόφευκτο, όλοι δικαιούμαστε διαλείμματα παιδικότητας.

Διαβάστηκε φορες

Η ενηλικίωση ως έννοια είναι φορτισμένη με ποικίλα συναισθήματα και διαφορετικές προσδοκίες ή αναμνήσεις για τον καθένα.

Στην Ελλάδα, ως έτος ενηλικίωσης έχει οριστεί το δέκατο όγδοο, ενώ σε κάποιες χώρες ορίζεται το εικοστό πρώτο. Είναι αυτονόητο, ωστόσο, πως κάθε άνθρωπος πετυχαίνει την «ωριμότητα της ενηλικίωσης» σε διαφορετική ηλικία (ίσως και ποτέ).

Κάποιους η ζωή τους αναγκάζει από μικρούς να επωμιστούν ευθύνες ενηλίκων και άλλοι επιλέγουν μια πιο παιδική προσέγγιση στο ταξίδι της ζωής.

Το μόνο σίγουρο είναι βέβαια πως για τους περισσότερους από εμάς η διαδικασία της ενηλικίωσης – τυπικής και ουσιαστικής – είναι λιγότερο ή περισσότερο τραυματική, απότομη και άχαρη… Δεν είναι τυχαίο που έπεται της εφηβείας, της περιόδου που το ανικανοποίητο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα.

Τόσοι θεσμοί, τόσες διαδικασίες προσπαθούν για πολλά χρόνια να μας προετοιμάσουν για τη στιγμή που θα πρέπει να «βγούμε στην κοινωνία» και πλέον η ευθύνη του εαυτού μας θα βαραίνει αποκλειστικά εμάς. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν άκουσα κάποιον που να ήταν έτοιμος για ό,τι τον περίμενε στην ενήλική του ζωή.

Ίσως γι’ αυτό λοιπόν να είναι συχνό φαινόμενο – ειδικότερα στη γενιά του ίντερνετ – να παρατηρείται κάποιου είδους φοβία (συχνά και άρνηση) σχετικά με την ενηλικίωση και τις ευθύνες που την συνοδεύουν. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι πλέον επιζητούν συχνότερα την επιστροφή στην παιδική τους ηλικία, έστω και για λίγες στιγμές.

Και ας μη συγχυστεί η φοβία της ενηλικίωσης με την άλλη συχνή φοβία του να μεγαλώνεις. Θεωρώ πως η πρώτη αφορά το κοινωνικό κατασκεύασμα της ενηλικίωσης και τις κοινωνικές απαιτήσεις που την συνοδεύουν, ενώ η δεύτερη αφορά στην φυσική φθορά του χρόνου.

Αυτή την Κυριακή, λοιπόν, ας πάρουμε λίγο χρόνο να καταλάβουμε γιατί ενίοτε να νοσταλγούμε τα ανήλικα μας χρόνια, που ναι μεν περιλάμβαναν πολύ λιγότερα δικαιώματα, είχαν σαφώς όμως και λιγότερες υποχρεώσεις.

Υ.Γ. Ο αρθρογράφος ξεχωρίζει την έννοια της ωριμότητας από την σοβαροφάνεια.

Το κείμενο και η μουσική λίστα αφιερώνονται στη φίλη Μαριάννα.

Τα τραγούδια αυτής της Κυριακής

01. Ελευθερία Αρβανιτάκη - Οι Παιδικές Μας Οι Φωνές
02. Μάριος Φραγκούλης - Τον Εαυτό Του Παιδί
03. Adele - Million Years Ago
04. Χάρις Αλεξίου - Μεγάλωσα
05. Γιάννης Κότσιρας - Και Πάλι Παιδί
06. Ramones - I Don't Wanna Grow Up
07. Στάθης Δρογώσης - Παιδί Ξανά
08. 15 50 - Τις Νύχτες Ντύνομαι Παιδί
09. Avril Lavigne - Here's To Never Growing Up
10. Alec Benjamin - Older
11. Φοίβος Δεληβοριάς - Φώτης
12. Αναστάσιος Ράμμος - Όλα Τα Μυστικά
13. Άννα Βίσση - Τα Μαθητικά Τα Χρόνια
14. Διονύσης Σχοινάς & Δημήτρης Σχοινάς - Είμαι Ακόμα Παιδί
15. Ελευθερία Αρβανιτάκη & Οπισθοδρομική Κομπανία - Κρυφτό

Διαβάστε ακόμα