ellinika tragoudia iounios 2021

Top 10 - Ελληνικά Τραγούδια του μήνα

Τραγούδια από το χθες, τραγούδια για το σήμερα, τραγούδια καλοκαιρινά, τραγούδια από όλους, τραγούδια για όλες.

Διαβάστηκε φορες

Ο καιρός περνάει, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, η επικαιρότητα τρέχει και για την ώρα μπορούμε να απολαμβάνουμε μερικές από τις δραστηριότητες που μας στέρησε ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας. Όλα αυτά αποτυπώνονται κάπως και στα δέκα τραγούδια που ξεχωρίσαμε για τον μήνα αυτό και μπορείτε να ακούσετε παρακάτω. Όπως συχνά συμβαίνει στις λίστες αυτές, υπάρχουν καινούργια ονόματα, επιστροφές αγαπημένων μουσικών, τραγούδια μοναχά και τραγουδία μέσα από ωραίους δίσκους.

Η αρχή στη δέκατη θέση γίνεται με το «Ένα Τραγούδι Για Την Βαγγελίτσα Κ.» του Χρήστου Διαμαντή, ερμηνευμένο από τη Χαρούλα Τσαλπαρά, με την αναφορά του τίτλου να είναι στην Βαγγελίτσα Κουσιαντζά η οποία εκτελέστηκε το 1947. Με μια ιστορία του παρελθόντος καταπιάνεται και το πολύ καλό τραγούδι του Δημήτρη Αθανασόπουλου με τη Σεμέλη Παπαβασιλείου, «Τα Νέα Της Αλεξάνδρας», ως «απάντηση» ή, καλύτερα, επανοικειοποίηση του ομότιτλου τραγουδιού του Κώστα Γιαννίδη που ερμηνεύτηκε το 1961 από τον Βαγγέλη Περπινιάδη. Οι στίχοι του Αθανασόπουλου επιτελούν εξαιρετικά το σκοπό της παρουσίασης της ιστορίας της Αλεξάνδρας - της όποιας Αλεξάνδρας - αφήνοντας πίσω (επιτέλους) στάσεις και συμπεριφορές που υποθάλπτονται από το εξηνταετές τραγούδι. Στην ερμηνεία, η Σεμέλη Παπαβασιλείου επιβεβαιώνει τις ικανότητές της και το ότι τέτοιους είδους τραγούδια της ταιριάζουν πολύ περισσότερο συγκριτικά με κάποια σε hip hop που πρόσφατα δοκίμασε. Δείτε και το βίντεο, προσθέτει στην ιστορία. Κλείνοντας τον κύκλο των ονομάτων, έρχεται η Penny με το «Το Όνομα» για να εκφράσει το σύγχρονο γυναικείο hip hop με ένα τραγούδι για το «τώρα», που διατηρεί την αιχμηρότητά του παρά τη μικρή διάρκεια και το απότομο τελείωμα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε επίσης την επιστροφή του Γιάννη Χαρούλη με το «Μελαγχολία» σε στίχους της Ελένης Φωτάκη. Προμηνύεται ενδιαφέρουσα η δισκογραφική επιστροφή του Χαρούλη, μένει να δούμε πότε θα γίνει αυτή. Ο Δημήτρης Μητσοτάκης είναι ένα ακόμα από τα «παλιά» ονόματα που κυκλοφόρησε καινούργιο ωραίο τραγούδι με τη συνοδεία της Σαββέριας Μαργιολά και τίτλο που δεν αφήνει αμφιβολίες σχετικά με το περιεχόμενο: «Η Καρέκλα Είναι Πρέζα». Ακόμα, μέσα από την ενδιαφέρουσα καινούργια δουλειά των αδερφών Καλογεράκη, στην οποία μπλέκουν τον Αρθούρω Ρεμπώ με τα ρεμπέτικα, έρχεται ένα τραγούδι με τη φωνή της Μάρθας Φριντζήλα, «Κομπολόι». Στον ίδιο δίσκο συμμετέχει και η Νεφέλη Φασούλη, η οποία όμως εμφανίζεται στη λίστα αυτή μέσα από τον δικό της καινούργιο δίσκο σε τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά. Τον προηγούμενο μήνα είχαμε ξεχωρίσει το «Ο Κόσμος Σου», αλλά υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα τραγούδια και το «Δεν Ξέρω Με Τι Μοιάζει» είναι ένα από αυτά που προτείνουμε.

Στη δεκάδα χωρέσαμε και ένα τραγούδι σε folk/punk rock ήχο από την καινούργια σύμπραξη του Frank Panx μαζί με τους Σαλταδόρους, το «Πεφταστέρια». Είναι από τις πιο ωραίες δουλειές που έχουμε ακούσει τελευταία στον ήχο αυτό με ελληνικό στίχο. Δεν αφήσαμε τη λίστα μας χωρίς οργανικές συνθέσεις - όχι πως επιδιώξαμε το αντίθετο ποτέ. Το "Six Miles" του Χρήστου Σκόνδρα, όμως, δεν άφησε μας περιθώρια. Δεν είναι μόνο το μπουζούκι του και οι μουσικές ιδέες του, είναι και η συμμετοχή των Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά), Μιχάλη Καλκάνη (κοντραμπάσο) και Βαγγέλη Στεφανόπουλου (πιάνο) που φτιάχνουν ένα σύνολο πλούσιο και χορταστικό - κι ας είναι, για την ώρα, ένα μόνο τραγούδι.

Στην κορυφή της δεκάδας και το πρώτο τραγούδι που προτείνουμε για αυτό το μήνα είναι ένα φαινομενικά απλό, αλλά εξαιρετικό τραγούδι της «παλιάς καραβάνας» ονόματι Αντώνης Απέργης, με τη συμμετοχή της Λουκίας Αλευρά. Το «Αγγουροντομάτα» έρχεται με ένα ανάλαφρο, καλοκαιρινό αν θέλετε, σχεδόν reggae ρυθμό, και ευφυείς στίχους που μπορεί, από μια σκοπιά, να εκφράζουν όλα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Η δεκάδα του μήνα:

1. Αντώνης Απέργης, Λουκία Αλευρά - Αγγουροντομάτα
2. Σεμέλη Παπαβασιλείου, Δημήτρης Αθανασόπουλος - Τα Νέα Της Αλεξάνδρας
3. Χρήστος Σκόνδρας - Six Miles
4. Δημήτρης Μητσοτάκης, Σαββέρια Μαργιολά - Η Καρέκλα Είναι Πρέζα
5. Νεφέλη Φασούλη - Δεν Ξέρω Με Τι Μοιάζει
6. Γιάννης Χαρούλης - Μελαγχολία
7. Penny - Το Όνομα 
8. Μάρθα Φριντζήλα, Παντελής Καλογεράκης - Κομπολόι
9. Frank Panx & Σαλταδόροι - Πεφταστέρια
10. Χρήστος Διαμαντής, Χαρούλα Τσαλπαρά - Ένα Τραγούδι Για Την Βαγγελίτσα Κ.

Διαβάστε ακόμα