fürstenplatz_gimme10

Gimme 10: Οι επιλογές των Fürstenplatz

... με αφορμή την κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ τους, «Τραγούδια Για Την Paula».

Διαβάστηκε φορες

Ο Αντώνης, ο Τέο, ο Δημήτρης και ο Γιώργος είναι τέσσερις φίλοι που για χρόνια συναντιούνται - σχεδόν καθημερινά - και πίνουν τον καφέ τους στην πλατεία Fürstenplatz του Düsseldorf. Κάποια μέρα τούς προέκυψε ένας στόχος: να γράψουν τραγούδια για (ή με αφορμή) την αγαπημένη τους σερβιτόρα. Έτσι προέκυψε το άλμπουμ «Τραγούδια Για Την Paula», μια πολυμεσική εμπειρία που εκτός από τραγούδια περιλαμβάνει επίσης κείμενα και σκίτσα.

Επόμενο ήταν αυτή η ιδιαίτερη παρέα να βρεθεί κάποια στιγμή και στο Gimme 10, προκειμένου να συζητήσει για τα αγαπημένα της άλμπουμ. Ο λόγος στους ίδιους:

«Πολύ δύσκολη (έως και ακατόρθωτη) αυτή η αποστολή που μας ανέθεσε το MixGrill! Οι δίσκοι που μας διαμόρφωσαν, μας επηρέασαν, μας ενέπνευσαν, μας άγγιξαν, μας έκαναν να κλάψουμε, να γελάσουμε, να ερωτευτούμε, να ξενυχτήσουμε ή να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό είναι πολλοί (έως και πάρα πολλοί)! Και για άλλη μία φορά θα αποδείξουμε ότι η προσπάθεια δεν αρκεί... Εμείς θα το προσπαθήσουμε όμως!»


1. Rage Against The Machine - Rage Against The Machine (1992)

Ο δίσκος που τα άλλαξε όλα! Ο δίσκος που μας έκανε να πηγαίνουμε κάθε μέρα στο προβάδικο και να προσπαθούμε να παίξουμε τα συγκεκριμένα τραγούδια... (Τέο)

2. The Piper At The Gates Of Dawn - Pink Floyd (1967)

David πρέπει να με συγχωρέσεις, εδώ όμως ο Syd δημιούργησε το φαινόμενο που ονομάζεται Pink Floyd! (Αντώνης)

3. Blood Sugar Sex Magik - Red Hot Chili Peppers (1991)

Ό,τι έγραψα για τους Rage Against The Machine ισχύει και για τους Red Hot Chili Peppers... Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν οι δύο δίσκοι και άλλαξαν τα πάντα! (Τέο)

4. Χειμερινοί Κολυμβητές - Χειμερινοί Κολυμβητές (1981)

Το καλύτερο συγκρότημα του κόσμου! Τον δίσκο αυτόν μαζί με τους άλλους των Χειμερινών Κολυμβητών θα τους βάζαμε στη χρονοκάψουλα για να σωθούν, όταν αυτός ο μάταιος κόσμος θα σβήσει. Πολύ θα θέλαμε να ήτανε θείος μας ο Μπακιρτζής! (Αντώνης, Δημήτρης)

5. Master Of Puppets - Metallica (1986)

Ο τελευταίος δίσκος των Metallica με τον Cliff Burton στο μπάσο. Μετά την ακρόαση του δίσκου ήμουν απλά ενθουσιασμένος από το thrash metal! (Γιώργος)

6. Badmotorfinger - Soundgarden (1991)

Ένας επίσης πολύ σημαντικός δίσκος για μένα! Μία μπάντα που είναι ροκ αλλά ταυτόχρονα και τόσο διαφορετική: dark και με ιδιαίτερο στίχο. Με παίρνει αγκαλιά και με ταξιδεύει σε όλες τις σκοτεινές γωνιές... (Τέο)

7. IRM - Charlotte Gainsbourg (2009)

Μεγάλος έρωτας με τη Charlotte! Ίσως το πρώτο CD που ΔΕΝ αγόρασα σε δισκάδικο. Πολλά όμορφα σκαμπανεβάσματα με τρυφερότητα και pop διάθεση. Ο Beck εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει! (Αντώνης)

8. Media Luz - Λουκιανός Κηλαηδόνης (1976)

Επειδή ο Λουκιανός Κηλαηδόνης καταφέρνει με έναν δίσκο (σχεδόν) ορχηστρικό να με μεταφέρει με έναν τρόπο μαγικό από τον καναπέ μου στην αίθουσα ενός παλιού σινεμά για την προβολή ενός film noir. Και στο μυαλό μου οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη σε μία ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη, η αγωνία κορυφώνεται, ώσπου στο τέλος η Patricia Hamilton «πέφτει τρέχοντας στην αγκαλιά» του ντετέκτιβ Jay Gardner. Με λίγα λόγια: Ο δίσκος είναι μία από τις αγαπημένες μου ταινίες! (Δημήτρης)

9. Songs In The Key Of Life - Stevie Wonder (1976)

Δίσκος που συνάντησα «τυχαία» αλλά επίσης άλλαξε τα πάντα. Ενώ είμαι σχεδόν αποκλειστικά «ροκάς», μου άνοιξε μια πόρτα πίσω από την οποία συνεχίζω και ανακαλύπτω ένα ολόκληρο σύμπαν από μουσικές που ερωτεύτηκα... και ο έρωτας κρατάει μέχρι σήμερα! (Τέο)

10. Cross - Justice (2007)

Καταπληκτικό μείγμα ηλεκτρονικής μουσικής και ροκ μπάσου! Από την πρώτη στιγμή που το άκουσα ενθουσιάστηκα! Κάτι που είχαν επιτύχει δέκα χρόνια νωρίτερα και οι Daft Punk με το "Homework". (Γιώργος)

Η Facebook σελίδα των Fürstenplatz