Dustin

Ανήσυχα πνεύματα, κρυφές επιθυμίες και νυχτερινές ιστορίες γεμάτες τρυφερότητα

Τρεις ταινίες μικρού μήκους που κρύβουν μέσα τους δυναμικούς χαρακτήρες, έντονες προσωπικότητες και αντισυμβατικούς ήρωες προβάλλονται στο πλαίσιο του My French Film Festival. Αναζητούν τον εαυτό τους και τις επιθυμίες τους και σίγουρα δεν πρόκειται να συμβιβαστούν.

Διαβάστηκε φορες

Οι ταινίες μικρού μήκους δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις υπόλοιπες! Έτσι, επιλέξαμε τρεις ταινίες από τρεις θεματικές του 12ου My French Film Festival, που διεξάγεται online από 14 Ιανουαρίου έως 14 Φεβρουαρίου 2022. Είναι διαθέσιμο με ελληνικούς υπότιτλους στο Cinobo, μαζί με όλες τις ταινίες της διοργάνωσης.

Ξεχωρίζουν για: τους πρωταγωνιστές με έντονη προσωπικότητα
Σταθείτε αν σας αρέσουν: ιστορίες και ήρωες που μπορείς να ταυτιστείς
Προσπεράστε αν: σας αρέσουν τα σύνθετα και περίπλοκα σενάρια

Πρωτότυπος τίτλος: Les Vilains Petits Canards
Αγγλικός τίτλος: The Ugly Ducklings
Ελληνικός τίτλος: Τα Ασχημόπαπα
Σκηνοθεσία και σενάριο: Anton Balekdjian, Jules Brisset
Πρωταγωνιστούν: Ulysse Dutilloy-Liégeois, Andranic Manet, Lucile Balézeaux

Θεματική: Troubled Identities

Ο Ρομάν, ένας νεαρός αρχαιολόγος γυρίζει μετά από καιρό πίσω στο Παρίσι, στο πατρικό του σπίτι. Εκεί συναντά ξανά τον μικρό του αδερφό, Αντάμ, ο οποίος φαίνεται να έχει μεγαλώσει αρκετά από τότε που τον είδε τελευταία φορά. Οι δυο τους αρχίζουν να κάνουν παρέα και μαζί τριγυρνούν στην πόλη, πηγαίνουν σε πάρτυ και γνωρίζουν νέους φίλους. Ο Ρομάν σε μια βόλτα με τον αδερφό του θα συνειδητοποιήσει κάτι που δεν τολμά να παραδεχτεί ούτε στον ίδιο του τον εαυτό.

Οι Anton Balekdjian και Jules Brisset καταφέρνουν να μας αιφνιδιάσουν ευχάριστα με ένα απλό σενάριο που κρύβει βαθιές παραδοχές σε θέματα που αρκετοί από εμάς μπορούμε να ταυτιστούμε. Δεν αρκεί μονάχα η θέληση για να ανακαλύψεις αυτό που αληθινά ψάχνεις, αλλά και το θάρρος να αποδεχτείς τις αλλαγές που συμβαίνουν στον ίδιο σου τον εαυτό.

Οι πρωταγωνιστές Ulysse Dutilloy-Liégeois και Andranic Manet είναι δύο νέοι που αναζητούν την ταυτότητά τους. Ενώ φαινομενικά δείχνουν να είναι δύο εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες, έχουν πολλά να μοιραστούν και να ανακαλύψουν ο ένας μέσα από τον άλλον. Ο Ρομάν από το θάρρος του Αντάμ και ο Αντάμ από την πραότητα του Ρομάν.

Πρωτότυπος τίτλος: Lune
Αγγλικός τίτλος: Moon
Ελληνικός τίτλος: Φεγγάρι
Σκηνοθεσία και σενάριο: Zoé Pelchat-Ouellet
Πρωταγωνιστούν: Joanie Martel, Alexandre Lavigne, Guillaume Gauthier 

Θεματική: A Cinema of Desire

Η Μπαμπζ είναι μια πρώην κατάδικος που μπαίνει ξανά στον χώρο εργασίας ως μαγείρισσα. Στο μαγαζί που δουλεύει κάνει φίλους, φλερτάρει και μαθαίνει ξανά τους ρυθμούς της ζωής. Στο νέο της ξεκίνημα αφήνει πίσω τον παλιό της εαυτό, για να συναντήσει επιτέλους τη λύτρωση.

Η Zoé Pelchat-Ouellet χτίζει την ιστορία της Μπαρμπζ βήμα προς βήμα και μέσα σε 15 λεπτά καταφέρνει να περιγράψει ολοκληρωμένα τον χαρακτήρα της ηρωίδας της. Κρατώντας ανοιχτό το παρελθόν της, αλλά και το τέλος της ταινίας, μας αφήνει να κάνουμε τις δικές μας υποθέσεις, δίνοντας ακριβώς όσα στοιχεία είναι απαραίτητα. Άλλωστε το θάρρος να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου είναι αυτό που την ξεχωρίζει.

Η Joanie Martel ταιρίαζει υπέροχα στον ρόλο της πρωταγωνίστριας και η υποκριτική της αφήνει να εννοηθούν όλες οι σκέψεις και οι ανασφάλειες της Μπαρμπζ. Με τις λαμπερές της μπούκλες, βγάζει από το πρόσωπό της το κόκκινο κραγιόν και κρατάει μονάχα ό,τι της ταιριάζει πραγματικά.

Πρωτότυπος τίτλος: Dustin
Ελληνικός τίτλος: Ντιστέν
Σκηνοθεσία και σενάριο: Naïla Guiguet
Πρωταγωνιστούν: Dustin Muchuvitz, Félix Maritaud, Raya Martigny

Θεματική: Night Tales

Η Ντιστέν μαζί με τους φίλους και το αγόρι της χορεύουν ανέμελα στους ρυθμούς της techno. Κάτω από πολύχρωμα φώτα, άφθονο αλκοόλ και ναρκωτικά οι σκέψεις χάνονται και το σώμα ακολουθεί τις δονήσεις της μουσικής. Η Ντιστέν θα δει κατά τύχη το αγόρι της να φιλάει κάποιον άλλον και θα νιώσει μοναξιά σε ένα πάρτυ γεμάτο ξέγνοιαστο χορό. Όταν γυρίσουν σπίτι, θα γνωρίσει νέα πρόσωπα, θα ξεκινήσει συζητήσεις με την παρέα της και θα καταλάβει ότι ίσως δεν ανήκει εκεί.

Η σκηνοθεσία από τη Naïla Guiguet δημιουργεί την πιο μελαγχολική ατμόσφαιρα στο πιο αντιφατικό μέρος. Καθώς οι προβολείς κάνουν βόλτες στο πρόσωπο της Ντιστέν, το βλέμμα της προδίδει όλα όσα αισθάνεται. Με επιρροές από το κινηματογραφικό στυλ του Gaspar Noé, ο έρωτας της Ντιστέν κρύβει μέσα του ζήλια, τρυφερότητα και ένταση. 

Η πρωταγωνίστρια Dustin Muchuvitz κλέβει τις εντυπώσεις με την ανεπιτήδευτη φυσικότητα που υποδύεται τον ρόλο, τον δυναμισμό και την ευαισθησία που προσδίδει. Στην ερώτηση αν είναι αγόρι ή κορίτσι, απαντά με ειλικρίνια, θυμώνει, ανακουφίζεται και ποτέ δεν προδίδει τις επιθυμίες της. Την απάντηση στη γενναιότητά της θα τη λάβει στην πιο απλή φράση, σε μια καθημερινή στιγμή που κρύβει μέσα της όλα όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.

Διαβάστε ακόμα