Meat Loaf Steinman 3

Meat Loaf: Ο Frankenstein και το τέρας

Τι κρυβόταν τελικά πίσω από τον μεγαλόσωμο τραγουδιστή;

Διαβάστηκε φορες

Η καριέρα του Meat Loaf μπορεί να περιγραφεί σαν μία teen movie στην οποία υποδύεται έναν μεγαλόσωμο preacher, με το σενάριο να ανήκει στον διάσημο συνθέτη Jim Steinman. Αν και για να είμαστε ακριβείς δεν ήταν teen movie, αλλά ένα παραμύθι παράλληλο με αυτό του Peter Pan, με μπόλικα στοιχεία ακραίου ρομαντισμού και cheesy αμερικανικής κουλτούρας. Αυτοί ήταν οι βασικοί πυλώνες στο μυαλό του Steinman για τη δημιουργία του "Bat Out Of Hell" και του "Bad For Good" που ακολούθησε - στο οποίο όμως ο Meat Loaf δεν ήταν σε θέση να τραγουδήσει, εξαντλημένος σωματικά και ψυχικά από την προώθηση του Bat. 

Όταν ο Steinman έγραφε μουσική είχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το μυθιστόρημα του James Matthew Barrie που γράφτηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δεν υπήρξε κανένας πιο κατάλληλος να τραγουδήσει τις υπερβολικές συνθέσεις με τις ανορθόδοξες a la "Born To Run" ενορχηστρώσεις του Steinman (φήμες λένε πως οι άκοπες εκδόσεις ξεπέρναγαν τη μια ώρα) από τον επίσης υπερβολικό με όλη την έννοια της λέξης Meat Loaf. Επιτυχίες γράφτηκαν από τον Jim για πολλούς - από την Bonnie Tyler και τη Celine Dion ως τους Sisters Of Mercy, όμως κανείς δεν ενσάρκωσε τους χαρακτήρες και την απόγνωση των κομματιών του όπως ο Meat Loaf. Για τον Steinman, ήταν ένα από τα χαμένα παιδιά της Neverland.

meat_steinman2

Από την οντισιόν του musical "More Than You Deserve" (1972) όπου το δίδυμο γνωρίστηκε μέχρι την τελευταία τους συνεργασία στο "Braver Than We Are"(2016), ο Meat Loaf τραγουδούσε πάνω στη σκηνή με τόση θεατρικότητα - και ενίοτε επιθετικότητα - που σε έκανε να απορείς ποιο τελικά είναι το πρόβλημά του. Με τη γνωστή πια άποψη μεταξύ των συνεργατών τους πως «ο Jim Steinman ήταν ο Frankenstein και ο Meat Loaf το τέρας», το τρενάκι ξεκίνησε στο "Bat Out Of Hell" του 1977, μία πραγματική rock opera που, όπως έχετε πολλές φορές διαβάσει, ανήκει στην δεκάδα με τους πιο εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών.

Τo "Bat Out Of Hell II" άργησε πάνω από δέκα χρόνια, χρόνια που ο Meat Loaf κατέρρευσε από τα ναρκωτικά αλλά και από την αδυναμία του να καταφέρει κάποιο ουσιαστικό hit εκτός από το "Dead Ringer For Love" , το ντουέτο με τη Cher (1981). Ο Jim Steinman ήταν πάλι στα credits σε ολόκληρο τον ομώνυμο δίσκο ("Dead Ringer", 1981) που δεν έφτασε το επίπεδο του πρώτου "Bat", αφού τραγουδιστής και συνθέτης ήταν εκτός φόρμας. Η συνεργασία του Meat Loaf με τον Steinman παρόλες τις δικαστικές διαμάχες δε διεκόπη, αφού πολλά κομμάτια του Steinman κατέληγαν σε δίσκους του Meat Loaf - και συνήθως ήταν αυτά που ξεχώριζαν. Πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν τις συνθέσεις του, και ενώ τα αποτελέσματα ήταν συχνά αξιοπρεπέστατα, δεν φτάσανε τη φαντασία και τη γραφικότητα που χαρακτηρίζει τα τραγούδια του Steinman. Αντίστοιχα το προσπάθησε και ο hitmaker Desmond Child όταν πήγε να ενώσει τα σκόρπια κομμάτια στο "Bat Out Of Hell III" του 2006 και ενώ είναι ένας καλός δίσκος, η επιστροφή του Steinman πίσω στο μακρινό 1993 ήταν ο λόγος που τόσος κόσμος γνωρίζει τον Meat Loaf.


Το δεύτερο "Bat Out Of Hell" εκείνης της χρονιάς, με το έπος του "I Would Do Anything For Love", εκτός του ότι ξεπέρασε κάθε εμπορική προσδοκία (το video clip έφτανε τα οκτώ λεπτά και έπαιζε ασταμάτητα στο MTV ανάμεσα στον Dr. Dre και τη Mariah Carey) έφερε πάλι κοντά το διάσημο δίδυμο σε ένα από τα μεγαλύτερα comebacks της rock μουσικής και καθιέρωσε τον Meat Loaf ως headline live act, ως το τέλος. Οι δίσκοι "Welcome To The Neighbourhood" (1995) και "Could't Have Said It Better" (2003) που ακολούθησαν είναι δύο πολύ καλά και επιτυχημένα παραδείγματα όπου άλλοι συνθέτες προσπάθησαν να μιμηθούν τη συνθετική λογική του Steinman.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια δεν ήταν στα καλύτερα του, αφού καταχρήσεις και χρόνια προβλήματα υγείας είχαν αρχίσει να τον καταβάλουν, ο Meat Loaf με την μπάντα του (που πολύ ταιριαστά ονομάζεται The Neverland Εxpress) παρέδιδε μαθήματα oversinging όπως μόνο αυτός ήξερε, μέχρι - κυριολεκτικά - λιποθυμίας. Περιοδείες ακυρώθηκαν, αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω. 


Όμως ο θρυλικός χοντρός της rock Marvin Lee Aday, ένας άνθρωπος που ερμήνευε σα να πάλευε για τη ζωή του, έφυγε πριν μερικές μέρες για να βρει τον Jim Steinman. Έλεγε άλλωστε όταν πέθανε ο Jim τον Απρίλιο του 2021 πως «δεν γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλον, είμαστε ο ίδιος άνθρωπος». Δεν κατάφερε να κάνει το comeback που του άξιζε, όμως ίσως και να μη χρειαζόταν. Έχουμε πολλές εικόνες και τραγούδια από τον Meaf Loaf, και επειδή τις τελευταίες μέρες γυρίζουν μες το μυαλό μας, τα μοιραζόμαστε μαζί σας είτε για να γνωρίσετε τον Meat Loaf, είτε για να θυμηθείτε μαζί μας το πολύ βασικό του χαρακτηριστικό που ήταν η larger-than-life περσόνα του που συνόδευε τις ερμηνείες του.

10 Υπερβολές του Meat Loaf για τις οποίες θα τον αγαπάμε

10. Πήρε 70 κιλά όχι για κάποιο ρόλο σε ταινία αλλά για να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία. Τελικά όμως δεν του πέρασε και τον έκριναν κατάλληλο για να υπηρετήσει. Βέβαια μιλάμε για τον Meat Loaf, όπου δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο γιατί είχε μια καριέρα που τον περίμενε. Έτσι απλά τους αγνόησε και πήγε στο LA για κυνηγήσει το τραγούδι.

9. Η συνεργασία του με τον Roger Daltrey των Who στο "Bad Attitude", ένα γραφικό τραγούδι για κακά παιδιά. Ίσως είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται να ακούσετε και δεν το ξέρατε!

8. Η σχέση του με τον Jim Steinman και τους σαχλούς χαρακτηρισμούς αγάπης προς το πρόσωπό του που έφταναν τα όρια του σουρεαλισμού. Πάντα έλεγε πως είναι σαν αδέλφια, πως ο Steinman είναι ιδιοφυΐα, σε βαθμό που ξεχνιόταν στις συναυλίες και έλεγε ασυναρτησίες για τα κατορθώματα του Jim. Ο Jim από την άλλη τον χαρακτήριζε σαν "Παβαρόττι ενωμένο με ενισχυτή Marshall".

7. Η ερμηνεία του στο "The Star-Spangled Banner" στο All-Star αγώνα Baseball στο Pittsburgh το 1994, σαν να είναι τραγούδι από τη τριλογία των "Bat Out Of Hell".

6. Οι τρίωρες εμφανίσεις του στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όπου η φωνή του ήταν στην καλύτερη φάση της. Εδώ μπορείτε να ακούσετε ένα χαρακτηριστικό ντοκουμέντο από το Εδιμβούργο, για να το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

5.Την εμφάνισή του ως μπαμπάς του Jack Black στο "Tenacious D in The Pick of Destiny" (2006). Ο casting director του αγαπημένου metal musical και να προσπαθούσε δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστό πατέρα και γιο, που να έχουν έφεση στο rock.

4. Η περούκα που έβαζε στο "3 Bats Live" tour το  2007 για να θυμίζει τον παλαιότερο εαυτό του και να κάνει αναβίωση του "Paradise By The Dashboard Light". Ήθελε, βλέπετε, το κοινό να παρακολουθήσει τη ζωντανή εκτέλεση του κομματιού όπως το έπαιζαν τότε, στην πρώτη μεγάλη περιοδεία του 1977.

3. Τα video clip του "Bat Out Of Hell II" που σκηνοθέτησε ο επίσης ακραίος - και λάτρης των εκρήξεων - Michael Bay. Πιο συγκεκριμένα τα "Ι Would Do Anything For Love", "Rock N' Roll Dreams Come True" και "Objects In The Rear View Mirror", όλα έχουν τη σφραγίδα του Bay. Μάλιστα στο "Rock N' Roll Dreams Come True" πρωταγωνιστεί και η Angelina Jolie μαζί με τον Meat.

2. Την τελευταία του προσπάθεια, παρόλα τα προβλήματα υγείας και την ψυχολογική του κατάσταση, να επιστρέψει στη σκηνή όπως φάνηκε στο tv show Huckabee's Jukebox. Όσες φορές και να πίστευες ότι ο Meat Loaf τέλειωσε, αυτός ξαναγυρνούσε για να προσπαθήσει ξανά.

1. Το tour του "Bat Out Of Hell" στο οποίο έχασε τη φωνή του και τη λογική του. Καταχρήσεις, τσακωμοί με την μπάντα και το κοινό συνόδευαν την ένταση που πήγαινε χέρι-χέρι με τη προώθηση του δίσκου το 1977. Το 1978 μάλιστα έπεσε από τη σκηνή στην Ottawa, ένα ατύχημα από το οποίο έσπασε το πόδι του και τον ακινητοποίησε για τα καλά.

* Φωτογραφίες από:
Εξώφυλλο: Michael Putland / Getty Images
1η στο κείμενο: Gary Gershoff / Getty Images
2η: Profimedia Images
3η: Ξενοφώντας Καράμπαλης / MixGrill.gr

Tags