1

Νίκος Αντύπας: Ο drummer των Socrates που έγινε συνθέτης μεγάλων επιτυχιών

... έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 68 ετών.

Διαβάστηκε φορες

Ο Νίκος Αντύπας έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα σε ηλικία 68 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία στην εντατική λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη.

Ο Αντύπας μπήκε στην ελληνική δισκογραφία αρχικά ως drummer πρώτα με τους Ιωνάθαν, αργότερα βρέθηκε στους Sunset και έπειτα στους Socrates Drank The Conium. Οι Socrates, όπως ήταν το σύντομο όνομά τους, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη rock ιστορία της Ελλάδας και στην ίδια βέβαια την πορεία του Νίκου Αντύπα. Ο Αντύπας βρέθηκε στο τελικό line-up του συγκροτήματος που «έτρεξε» τις live εμφανίσεις στην πρώτη δεκαετία του αιώνα μας και αποτελούταν από τους: Γιάννη Σπάθα, Αντώνη Τουρκογιώργη, Μάκη Γιούλη, Αστέρη Παπασταματάκη και Μαρκέλλα Παναγιώτου. 

Oι Socrates ιδρύθηκαν το 1969 στον Πειραιά και έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις στο Κύτταρο, οι οποίες μάλιστα έμειναν στην ιστορία. Πειραματίστηκαν με διασκευές από κομμάτια του Jimmy Hendrix, των Rolling Stones και του Frank Zappa. Γρήγορα έγιναν γνωστοί γιατί ήταν οι πρώτοι που συνδύασαν την κλίμακα της rock με την αντίστοιχη της παραδοσιακής μουσικής και δη της ηπειρώτικης (πεντατονική).

Ο δίσκος «Φως» με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους του ελληνικού rock, πουλώντας πάνω από 200.000 αντίτυπα. Οι Γιάννης Σπάθας (κιθάρα), Αντώνης Τουρκογιώργης (μπάσο, τραγούδι) και Ηλίας Μπουκουβάλας (ντραμς), αποτέλεσαν τα πρώτα μέλη του σχήματος. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Μηχανή Του Χρόνου» για τους Socrates που προβλήθηκε το 2017 στην ΕΡΤ στο οποίο μίλησε βέβαια και ο Νίκος Αντύπας.

Οι δίσκοι στους οποίους ο Νίκος Αντύπας ανέλαβε την ενορχήστρωση αποτέλεσαν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, με πολλά από τα τραγούδια αυτά να γίνονται κλασικά της ελληνικής δισκογραφίας. Πάμε να δούμε ένα σύντομο ιστορικό της πορείας του Νίκου Αντύπα ως συνθέτη:

Το 1985 οι αδερφοί Κατσιμίχα κυκλοφόρησαν τον δίσκο «Ζεστά Ποτά» σε ενορχήστρωση του Νίκου Αντύπα. Το 1991 ο Αντύπας ανέλαβε την ενορχήστρωση του δίσκου «Μένω Εκτός» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Το 1992 συνεργάστηκε με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τη Χαρούλα Αλεξίου για τον πολύ επιτυχημένο δίσκο «Δι' Ευχών». Ακολούθησε, το 1994, το «Έϊ!» με τη Χαρούλα Αλεξίου, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Άρη Δαβαράκη και της ίδιας της Αλεξίου, με τον δίσκο αυτό να γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Η δισκογραφική δουλειά που είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία ήταν ο δίσκος «Σαν Ηφαίστειο Που Ξυπνά» (1997), σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και με ερμηνεύτρια την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Στην καριέρα του συνεργάστηκε, είτε ως συνθέτης είτε ως ενορχηστρωτής, με μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, μεταξύ άλλων με τους Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Νταλάρα, Νάνα Μούσχουρη, Μαρινέλλα, Δημήτρη Μπάση, Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

Συνεργάστηκε εκ νέου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη το 2014 στον δίσκο «Θέα Παραδείσου», διαβάστε εδώ την εντύπωση που μας είχε αφήσει τότε.

Διαβάστε ακόμα