love2

Love Hurts: Τα τραγούδια για την άλλη όψη της αγάπης

Η αγάπη δεν είναι μόνο φρου φρου κι αρώματα...

Διαβάστηκε φορες

Σίγουρα το έχετε ψυλλιαστεί από τον τίτλο, αλλά το επιβεβαιώνω και εδώ. Αυτό το κείμενο δεν γράφτηκε για να υμνήσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή πολύ περισσότερο την οποιαδήποτε επετειακού τύπου εκδήλωση αγάπης. 

Για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που είναι η αφορμή για αυτό το κείμενο, στο μυαλό μου στριφογυρίζει ακόμα μετά από τόσα χρόνια, εκείνο το έξαλλο παραλήρημα του Φώτη (Άρης Σερβετάλης before he was cool #not). Ο Φώτης της τηλεοπτικής σειράς "Singles" φώναζε ότι αυτή είναι μια εμπορική γιορτή για να αγοράζουμε λουλούδια, βραχιολάκια, κιλοτάκια, αρκουδάκια και έκλεισε αυτή την επική τοποθέτηση με το γνωστό σύνθημα «οτι οι πλούσιοι θέλουν να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι». Άλλωστε αυτή είναι γενικά η «υπηρεσία» που παρέχει τόσα χρόνια ο καπιταλισμός στον κόσμο, να δημιουργεί την διαρκή ανάγκη για κατανάλωση αγαθών. Αρκετά όμως και με το δικό μου παραλήρημα (sic).

Για μένα λοιπόν κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, ακριβώς γιατί η αγάπη ή/και ο έρωτας είναι πολύ πλούσια και όμορφα συναισθήματα για να «χωρέσουν» σε μια επέτειο. Πάμε σιγά σιγά στο θέμα μας, στη μουσική δηλαδή, όπου ο έρωτας και η αγάπη έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια καλλιτέχνες διαχρονικά και όχι μόνο από τη θετική τους πλευρά. Ακριβώς επειδή είναι τόσο έντονα συναισθήματα, η άλλη όψη τους είναι πολύ δραματική, κουβαλάει αρκετό πόνο αλλά κάποιες φορές είναι και ενός είδους λύτρωση. Με αυτά τα δύσκολα συναισθήματα θα ασχοληθούμε και συγκεκριμένα με το πώς έχουν εκφραστεί μέσα από γνωστά και λιγότερα γνωστά τραγούδια. 

Η πραγματική μουσική αφορμή για να γίνει πράξη αυτό το κείμενο είναι φυσικά αυτό το εξαιρετικό πόνημα του Σπύρου Γραμμένου. «Εγώ σε θέλω κάθε μέρα και μπορώ να σου αφήνω δεξιά του κομοδίνου τα πρωινά μου πριν να φύγω σ’ αγαπώ». Χειροκρότημα.

 

Προσοχή στο κενό μεταξύ πραγματικότητας και προσδοκίας. "Only Love Can Break Your Heart", Neil Young, 1970.

Δύο λέξεις, με τόσο βάρος, και μια φράση ανεξίτηλα χαραγμένη για τις δύσκολες στιγμές. "Love Hurts" τραγούδησαν οι Σκωτσέζοι Nazareth το 1975 και το έκαναν κλασική επιτυχία. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε αρχικά από τους Everly Brothers το 1960. 

Δεν ξέρω γιατί αλλά έχω την αίσθηση ότι οι Dire Straits είναι αρκετά υποτιμημένο συγκρότημα, ίσως φταίει βέβαια ότι συνέπεσαν χρονικά και με πολλά θρυλικά πλέον συγκροτήματα. Εδώ τους ακούμε να μας παραδίδουν την δικιά τους εκδοχή για ένα από τα πιο κλασικά love story, αυτό του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.  

Πιο aggressive στο θέμα του έρωτα εμφανίζεται ο John Warren Geils Jr., γνωστός ως J. Geils με το κομμάτι του "Love Stinks". Ο τίτλος αντιπροσωπεύει πλήρως το πνεύμα του τραγουδιού.

Πολύ γνωστό αντι-αγαπησιάρικο τραγούδι, από μια εξαιρετική punk μπάντα του παρελθόντος τους Misfits. "Die Die My Darling" και τα λόγια είναι περιττά. 

Κλασικό, κλασικότατο τραγούδι για τη συνέχεια από την Αμερικανίδα Joan Jett και τους Blackhearts.

Από τα όχι τόσο γνωστά τραγούδια του «βασιλιά», μιλάει για χωρισμό και υμνεί με τον τρόπο του την απώλεια.

Η αντισυμβατική Betty Davis που έφυγε πολύ πρόσφατα από τη ζωή, έχει παραδώσει στο κοινό μερικά τραγούδια, όπως και το παρακάτω που εντάσσεται πλήρως στο πνεύμα του κειμένου.

Πιο "fun", σαρκαστικό τραγούδι από τους Magnetic Fields που παραλληλίζουν τις συνέπειες του έρωτα με αυτές που έχει ένα μπουκάλι τζιν. Καλά πήγε αυτό.

Ακραία προτροπή από τους Dead Milkmen, που μας λένε αν αγαπάμε κάποιον να του βάλουμε φωτιά. Καταδικάζουμε, παρόλα αυτά είναι ένα τραγούδι που ταιριάζει εδώ. 

Αυτό το διαμάντι δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη συλλογή. Η προειδοποίηση με μορφή βεβαιότητας ότι ο έρωτας μπορεί να σε καταστρέψει. 

Tough Love βιώνει ο Φοίβος Δεληβοριάς σε ένα από τα κλασικά τραγούδια της μεγάλης δισκογραφικής του πορείας. Εναλλακτική λεζάντα: «Πώς η απόρριψη μπορεί να γεννήσει αριστουργήματα».

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα