genesis o2 03

Ανταπόκριση: Η τελευταία συναυλία των Genesis

Μια βραδιά που σηματοδοτεί το οριστικό (;) κλείσιμο του μεγάλου κεφάλαιου των Genesis.

Διαβάστηκε φορες

*Οι Φωτογραφίες ανήκουν στο 
επίσημο facebook page των Genesis

Τα συγκροτήματα που μεσουράνησαν τη δεκαετία του ''60 και του '70 είναι πια στη δύση τους. Είναι μία σκληρή πραγματικότητα που έχουμε δεχτεί, ιδίως μετά από τα τελευταία τρία περίεργα χρόνια. Υπάρχουν μπάντες που στέκονται στο ύψος τους και δίνουν ακόμα αξιομνημόνευτες συναυλίες που θυμίζουν το παρελθόν τους και αντικατοπτρίζουν τον νεότερο εαυτό τους, και άλλες μπάντες που έχουν μεταμορφωθεί σε κάτι διαφορετικό, και αυτό που αντιπροσωπεύει την ιστορία τους πια είναι η μουσική. Σε αυτή τη κατηγορία βρίσκονται και οι Genesis, στην έκδοσή τους που συμπεριλαμβάνει τους Tony Banks στα πλήκτρα, Mike Rutherford στη κιθάρα και Phil Collins - τώρα πια μόνο - στα φωνητικά.

Μετά από συζητήσεις το "The Last Domino?", η τελευταία περιοδεία των Genesis ανακοινώθηκε το 2020. Ακολούθησε ο κορονοϊός και όλα αυτά που τον συνόδευαν, με αποτέλεσμα η περιοδεία να αναβληθεί δύο φορές. Έφτασε όμως το τέλος της πανδημίας, ή τουλάχιστον η επιστροφή μας στις συναυλίες, και το "The Last Domino?" συνεχίστηκε για να φτάσει στον τελευταίο του σταθμό στις 26 Μαρτίου, την O2 του Λονδίνου.

genesis o2_02

Λόγω των διαφόρων θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο Phil Collins δεν παίζει πια drums και είναι καθισμένος σε καρέκλα ενώ τραγουδάει, αφού τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα στη πλάτη του και χρησιμοποιεί μπαστούνι για να περπατάει. Σταθερός στη θέση του και στο μπροστά μέρος της σκηνής, είχε ακριβώς από πίσω του τον γιο του, Nic Collins, στα drums, ο οποίος παρόλο που είναι μόλις 20 χρονών, παίζει για δεύτερη φορά με τον πατέρα του ( η πρώτη ήταν στη solo περιοδεία του Phil το 2017). Στο μπάσο ήταν ο Daryl Stuermer ενώ στα δεύτερα φωνητικά ήταν οι Daniel Pearce και Patrick Smyth. Φυσικά στο κέντρο της προσοχής μαζί με τον Collins ήταν και ο Mike Rutherford με τον Tony Banks.

Μερικές φορές οι οπαδοί, όντας συναισθηματικά φορτισμένοι, ανάγουν τις τελευταίες συναυλίες συγκροτημάτων ως τις καλύτερες τους, ένα απόφθεγμα που πολλές φορές δε πατάει στον ρεαλισμό. Οι Genesis είναι μια πολύ διαφορετική μπάντα από αυτή που μπορούσες να δεις ζωντανά το 2007 στο "Turn It On Again: The Tour", πόσο μάλλον τη δεκαετία του '90. Φανταστείτε δηλαδή να βλέπατε τους Rolling Stones με τον Mick Jagger καθιστό: θα ήταν σίγουρα συγκινητικό, αλλά θα μπορούσε να είναι από τις καλύτερες συναυλίες τους; Μετά από αυτό το σχόλιο που ξεκαθαρίζει την κατάσταση, πρέπει να πούμε πως αυτοί οι διαφορετικοί Genesis έκαναν την O2 να τραγουδάει και να συγκινηθεί, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο της διεθνούς μουσικής σκηνής.

genesis o2_04

The Last Domino?

Αν εξαιρέσουμε πως οι αλληλεπιδράσεις της μπάντας είναι διαφορετικές - και αναγκαστικά όλα στημένα από πριν χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις - η απόδοση της μπάντας ήταν εντυπωσιακή. Τα φωνητικά του Phil Collins παραμένουν σε πολύ καλό επίπεδο ενώ ο ήχος, το light show και οι προβολές στις γιγαντοοθόνες της O2 συμπλήρωναν το διομισάωρο show με τον καλύτερο τρόπο. To setlist ήταν βασισμένο στην περίοδο των Banks-Rutherford-Collins, πλην των "The Cinema Show","The Lamb Lies Down on Broadway","I Know What I Like (In Your Wardrobe)", "Dancing With the Moonlit Knight" και το "The Carpet Crawlers" που κανονικά ενέπλεκαν και τον Steve Hackett με τον Peter Gabriel. Όμως καθώς δεν συμμετείχαν ενεργά στο tour τους είδαμε μόνο στα video wall.

Η αρχή με το "Turn It Up Again" το "Mama" και το "Land Of Confusion" (με την απαραίτητη κοινωνικοπολιτική εισαγωγή) σήκωσαν τις πρώτες σειρές από τις θέσεις τους και είχαν το κοινό να αναλαμβάνει το chorus του τελευταίου. Όπως μας ενημέρωσε ο Phil, ο Peter Gabriel ήταν στο κοινό , όμως δεν ανέβηκε για να τζαμάρει ούτε στο ακουστικό set που ακολούθησε. Φαίνεται όμως πως σιγοτραγουδούσε στο "Follow Me Follow You" και φήμες λένε πως σηκώθηκε απ τη θέση του στο "Invisible Touch" που προηγήθηκε του encore. Το τελευταίο "I Can't Dance" που έπαιξαν ποτέ οι Genesis είχε πάνω στη σκηνή και το road crew, ενώ το τελικό φινάλε δόθηκε με το "Carpet Crawlers". Οι θεατές δικαίως φώναζαν "Thank You Phil", καθώς ο Collins είναι αυτός που δεδομένου της κατάστασης του κάνει την υπέρβαση για να μοιραστεί με τον κόσμο μία ακόμα φορά τις συνθέσεις της μπάντας.

Οι συναυλίες που έδωσαν οι Genesis το 2022, αν όντως είναι οι τελευταίες, θα μείνουν στην ιστορία όχι γιατί η μπάντα ήταν καλύτερη από ποτέ, αλλά γιατί έδωσαν ένα πολύ καλό show περνώντας από όλους τους σταθμούς της ιστορίας τους. Ήταν μια βραδιά με έντονα συναισθήματα για όποιον ακούει Genesis ή έχει επαφή με το κλασσικό rock. Τώρα αν αυτές θα είναι και οι τελευταίες συναυλίες του Phil Collins μένει να διαπιστωθεί, καθώς είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ξανά, όσο η φωνή του είναι σε καλή κατάσταση. Όπως είπε και ο Steve Hackett όταν ρωτήθηκε ακριβώς μετά τη συναυλία για κάποιο πιθανό επόμενο reunion των Genesis, "Never Say Never".


Genesis Setlist - Λονδίνο 02,  26/03/2022

Behind the Lines / Duke's End

Turn It On Again

Mama

Land of Confusion

Home by the Sea

Second Home by the Sea

Fading Lights /The Cinema Show

Afterglow

That's All (Acoustic)

The Lamb Lies Down on Broadway (Acoustic)

Follow You Follow Me  (Acoustic)

Duchess

No Son of Mine

Firth of Fifth /I Know What I Like (In Your Wardrobe)

Domino

Throwing It All Away

Tonight, Tonight, Tonight /Invisible Touch

Encore:

I Can't Dance

Dancing With the Moonlit Knight / The Carpet Crawlers

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα