IMG 20220426 184451 (1)

Γνωρίζοντας τον Παναγιώτη Γερακάρη

Αυτό που κατάλαβα στο τέλος είναι ότι χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αφήνεις τον άλλον να κάνει αυτό που θέλει. Και λάθος να βγει να είστε μαζί του και να δουλεύετε μέχρι να γίνει σωστό.

Διαβάστηκε φορες

Τον παρακολουθήσαμε στην παράσταση Αναμονή στο Τίποτα - Κεφάλαιο 1. Η ερμηνεία του μάς κέντρισε το ενδιαφέρον. Θέλαμε πολύ να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να μιλήσουμε μαζί του. Η ευκαιρία μάς δόθηκε και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό. Νέος, με περίσσευμα ταλέντου, ο Παναγιώτης Γερακάρης μάς συστήνεται.

MixGrill: Παναγιώτη, καλησπέρα! Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε.

Παναγιώτης Γερακάρης: Καλησπέρα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθατε στη παράστασή μας και γράψατε για εμάς. Είναι μεγάλη η χαρά μας να μοιραζόμαστε αυτό το έργο!

MG: Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Π.Γ.: Είμαι ο Παναγιώτης Γερακάρης, γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Γύθειο. Μια πανέμορφη πόλη δίπλα στη θάλασσα που μόνο πανέμορφες αναμνήσεις μπορείς να έχεις από εκεί! Πολλά μπάνια, βόλτες, παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο σε κάνει να αποφύγεις το διάβασμα. Τελείωσα το σχολείο και έφυγα, για να σπουδάσω λογιστική στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί μου πήρε λίγο χρόνο αλλά κατάλαβα ότι δεν μπορώ να αντέξω μια δουλειά 8-5 σε ένα γραφείο. Μου αρέσει να είμαι έξω, να έχω επικοινωνία με τον κόσμο, να ζωγραφίζω, να βγάζω φωτογραφίες, βίντεο, να κάνω κατασκευές και οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δημιουργία. Έτσι, τα μάζεψα, γύρισα στο Γύθειο, για να δω ποιο θα είναι το επόμενό μου βήμα.

MG: Πώς προέκυψε η σχέση σου με το θέατρο;

Π.Γ.: Όταν γύρισα στο Γύθειο, ξεκίνησα με έναν φίλο μου να φτιάχνουμε μια ταινία μικρού μήκους και από εκεί μας είδε η κα Αγγελική Κατσιβαρδέλου και μας πήρε στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που μόλις είχε φτιάξει. Αυτή ήταν η αρχή για εμένα. Μόλις ανέβηκα στη σκηνή στην πρώτη μας παράσταση, αυτό που ένιωσα δεν μπορώ να στο εξηγήσω. Μαγεία. Ήμουν χαμένος μέσα στο έργο. Ένιωσα ότι πραγματικά ζω αυτό που περνάει ο ρόλος. Τελειώσαμε και είπα ότι αυτό θέλω να το κάνω για πάντα. Είναι μαγικό το ότι μπορείς έστω και για λίγη ώρα να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Η Αγγελική προσφέρθηκε να με βοηθήσει να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις στη δραματική και τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους. Την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Ανιδιοτελής άνθρωπος, αν έχει περάσει ένας τέτοιος από τη ζωή σου, είσαι τυχερή και θα καταλάβεις τι εννοώ.


MG: Aυτήν την περίοδο έχουμε την ευκαιρία να σε δούμε στην παράσταση Αναμονή στο τίποτα – Κεφάλαιο 1. Τι σημαίνει η παράσταση αυτή για σένα;

Π.Γ.: Πολλά, αλλά θα σου πω το πιο σημαντικό. Το 2015 είχα ένα τροχαίο. Ήταν σαν ένα καμπανάκι για εμένα. Κατάλαβα ότι ποτέ δεν είσαι έτοιμος για αυτό που μπορεί να έρθει. Με έκανε να καταλάβω ότι ζεις μόνο μια φορά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βαριέσαι και να ρουτινιάζεις. Σήκω πάνω και κάνε αυτό που θέλεις τώρα, μην περιμένεις το αύριο. Σε πολλούς μπορεί να έχει χτυπήσει αυτό το καμπανάκι αλλά μετά το ξεχνάμε. Περνάει ο χρόνος, έρχεται η ρουτίνα και σε πλακώνει, ξεχνιέσαι και δεν ζεις. Είμαι τυχερός γιατί με αυτή την παράσταση τα θυμήθηκα πάλι όλα, με βοηθάει γιατί ο ρόλος που υποδύομαι δεν ζει και αναπολεί το παρελθόν, όμως εγώ είμαι εδώ, ζω, οπότε γιατί να αφήνω τον χρόνο να περνάει έτσι!

MG: Είσαι τόσο κατασταλαγμένος γύρω απ’ τα ουσιώδη και τις αξίες της ζωής, όπως και ο ρόλος που ερμηνεύεις;

Π.Γ.: Θεωρώ πως σε έναν μεγάλο βαθμό ναι. Στις μέρες μας αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αφήσεις το κινητό (Instagram, Facebook) και να ζήσεις πραγματικά και τότε ίσως αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που πραγματικά έχει νόημα. Μια κουβέντα με έναν φίλο, το να βλέπεις τους δικούς σου, μια βόλτα στη φύση, ένα καλό βιβλίο, ένα ταξίδι ίσως είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να κατασταλάξεις στα ουσιώδη και τις αξίες της ζωής.

ΜG: Στόχος της παράστασης είναι να αφυπνίσει και να προβληματίσει το κοινό. Επιλέγεις να συμμετέχεις σε παραστάσεις που σχολιάζουν φλέγοντα ζητήματα, κοινωνικά και μη, ώστε να «αφήσεις» κάτι στο κοινό; Θεωρείς ότι «οφείλει» ένας ηθοποιός να δρα έτσι;

Π.Γ.: Επειδή τελείωσα τη σχολή πρόσφατα είναι η πρώτη μου παράσταση και χαίρομαι που πραγματεύεται τέτοια ζητήματα. Είναι ωραίο να φεύγει ο κόσμος από την παράσταση και να σκέφτεται, να προβληματίζεται. Κάποιοι από αυτούς που είδαν την παράσταση μού στέλνουν μηνύματα μέρες μετά και συζητάμε για αυτά που τους έμειναν ή τους προβλημάτισαν και αυτό είναι το ωραίο. Όσον αφορά στο τι οφείλει ένας ηθοποιός σίγουρα αυτό είναι το πρώτο, όμως οφείλει να πληρώσει ενοίκιο και λογαριασμούς, επομένως δεν συμμετέχεις πάντα σε πράγματα που σου αρέσουν ή σου ταιριάζουν.


MG: Αν δεν κάνω λάθος, δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με τον Βασίλη Βουτετάκη. Στην παράσταση αυτή, ωστόσο, έχει και τον ρόλο του σκηνοθέτη. Πώς κυλά η συνεργασία σας;

Π.Γ.: Με τον Βασίλη έχουμε τελειώσει την ίδια σχολή και έχουμε ξανασυνεργαστεί στις πτυχιακές του εξετάσεις. Αυτή είναι η πρώτη μας επαγγελματική συνεργασία και χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Είναι πολύ καλός μου φίλος και πολύ καλό παιδί. Το ότι έχει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην αρχή δεν ήταν εύκολο για εμένα. Λόγω της φιλίας μας τον αντιμετώπιζα πιο χαλαρά την ώρα της πρόβας, έφερνα πολλές αντιρρήσεις και δυσκόλευα την επικοινωνία μας. Παρόλα αυτά ήρθε αυτή η μέρα που βρήκαμε τη συνταγή και με τη βοήθεια και των δύο όλα κύλησαν πολύ όμορφα. Είναι ταλαντούχος και το μόνο που χρειάστηκε να κάνω είναι να τον εμπιστευτώ και για εμένα το αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε είναι καταπληκτικό και πάνω από τις προσδοκίες που είχα στην αρχή.

Αυτό που κατάλαβα στο τέλος είναι ότι χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αφήνεις τον άλλον να κάνει αυτό που θέλει. Και λάθος να βγει να είστε μαζί του και να δουλεύετε μέχρι να γίνει σωστό.

MG: Είναι εύκολη η καθημερινότητα για έναν νέο καλλιτέχνη, στην προκειμένη ηθοποιό;

Π.Γ.: Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν είναι δύσκολη. Χρειάζεται τρέξιμο, κυνήγι, διάβασμα, υπάρχει πολύ άγχος για το ποιο θα είναι το επόμενό σου βήμα, αν θα έχεις δουλειά, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν τόσες δυσκολίες εκεί έξω που αυτό δεν είναι τίποτα. Σίγουρα χρειάζεται να κάνεις μια δεύτερη δουλειά στην αρχή μέχρι να καταφέρεις να βιοπορίζεσαι μόνο από αυτό αλλά, αν υπάρχει θέληση, όλα γίνονται .

MG: Ποια τα επόμενά σου βήματα; Ετοιμάζεις κάτι για το επόμενο διάστημα;

Π.Γ. :Όπως σου είπα, τελείωσα πρόσφατα τη σχολή. Πηγαίνω σε ακροάσεις και προσπαθώ να βρω την επόμενη δουλειά. Υπάρχει μια πρόταση για μια θεατρική παράσταση τον Σεπτέμβρη αλλά ο κορωνοϊός μού έμαθε να κοιτάζω το σήμερα γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ήθελα να συνεχίσω αυτή τη συνεργασία με τον Βασίλη και την ομάδα μας, mirakuru.

Παναγιώτη, σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη κουβέντα και σου ευχόμαστε τα καλύτερα!

***Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Παναγιώτη στην παράσταση Αναμονή στο Τίποτα - Κεφάλαιο 1 για λίγες ακόμη παραστάσεις!

Πληροφορίες παράστασης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βουτετάκης 

Διασκεύη-Απόδοση: Βασίλης Βουτετάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: mirakuru

Επιμέλεια κίνησης: mirakuru

Φωτισμοί: Ιωάννα Ζέρβα

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Τυμπανίδου

Φωτογραφίες: Εύα Τυμπανίδου

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Καρδάση

Οργάνωση παραγωγής: mirakuru 

Επικοινωνία: Λευτέρης Σουχαϊμπ

Καλλιτεχνική σύλληψη video/φωτογραφίας: Παναγιώτης Γερακάρης

Video: Γιώργος Καλλίγερος

Αφίσα: ΕΛΟ 

Ερμηνεύουν: Βασίλης Βουτετάκης, Παναγιώτης Γερακάρης 

Κάθε Πέμπτη έως 12/5 στις 21:00 στο θέατρο ΛύχνοςΔιαβάστε ακόμα