IMG 0978

Γνωρίζοντας τον Βασίλη Βουτετάκη

«Δεν μπορείς να κάνεις πολιτισμό χωρίς να τον προάγεις.»

Διαβάστηκε φορες

Τον παρακολουθήσαμε στην παράσταση Αναμονή στο Τίποτα - Κεφάλαιο 1. Πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί την παράσταση. Ο Βασίλης Βουτετάκης μάς χάρισε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα και είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

MixGrill: Βασίλη, χαίρομαι πολύ που με αφορμή την παράσταση «Αναμονή στο τίποτα – Κεφάλαιο 1» έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε και να σε γνωρίσουμε το κοινό κι εγώ καλύτερα. Μίλησέ μας για σένα.

Βασίλης Βουτετάκης: Γεννήθηκα στην Αθήνα και έχω μεγαλώσει στη γειτονιά του Πειραιά. Έχω ζήσει πολύ όμορφα τα παιδικά μου χρόνια με τους παιδικούς μου φίλους, με τους οποίους είμαι ακόμα μαζί και έχω ζήσει μια φοιτητική ζωή στην Καλαμάτα, όπως την ονειρευόμουν από τις φοιτητικές ταινίες που έβλεπα. Η οικογένειά μου είναι το Α και το Ω, καθώς με έχουν στηρίξει και μου έχουν δώσει άπειρη αγάπη και γι’ αυτό και αποτελούν τα πρότυπά μου. 

MG: Πώς γνωρίστηκες με το θέατρο; Πώς σε κέρδισε;

B.B.: Με το θέατρο η πρώτη γνωριμία ήταν στη μαθητική θεατρική ομάδα του σχολείου, μετά, στα φοιτητικά μου χρόνια, στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας που αγαπώ πολύ. Αφού γύρισα από την Καλαμάτα, δεν μπορούσα να ξεπεράσω τον τρόπο ζωής μου εκεί και ήρθε στη ζωή μου η θεατρική ομάδα του Ζωγράφου, όπου έζησα απίστευτες στιγμές. Όταν μπήκα σε μια δουλειά nine to five στο επάγγελμα που σπούδασα, κατάλαβα ότι αυτό δεν είναι για μένα και μπήκα στη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη που αγαπώ και θεωρώ οικογένεια μου.

Όταν ανέβηκα πρώτη φορά στη σκηνή, όταν έκανα το πρώτο μου γύρισμα, όταν κατάλαβα ότι υπάρχω σε όλον αυτόν τον μαγικό κόσμο, τότε συνειδητοποίησα ότι έχω βρει αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου και είμαι σίγουρος για αυτό και γι’ αυτό θέλω να παλέψω.

MG: Παρακολούθησα την παράσταση «Αναμονή Στο Τίποτα – Κεφάλαιο 1», την οποία έχεις συν τοις άλλοις σκηνοθετήσει. Είναι η πρώτη σου σκηνοθετική απόπειρα;

Β.Β.: Η παράσταση «Αναμονή Στο Τίποτα - Κεφάλαιο 1» είναι η πρώτη μου σκηνοθεσία. Ο λόγος είναι απλός. Μετά από δυο χρόνια καραντίνας και ενώ βίωνα μια κατάσταση απώλειας, είχα πολύ έντονη την ανάγκη να δημιουργήσω. Ως νέος ηθοποιός στηρίζομαι στις ακροάσεις και εκείνο το διάστημα δεν γίνονταν πολλές. Παρόλο που είχα δουλέψει τα δυο αυτά χρόνια, ήθελα κάτι παραπάνω. Έτσι αποφάσισα μαζί με τον ταλαντούχο και καλό μου φίλο, Παναγιώτη Γερακάρη, ότι θα πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και θα κάνουμε μια παράσταση - ακρόαση για εμάς.

MG: Τι σε τράβηξε στο συγκεκριμένο κείμενο, ώστε να το επεξεργαστείς και να το σκηνοθετήσεις; Φαντάζομαι, ή μάλλον καταλαβαίνω, ότι επήλθε μετά από πολλή εσωτερική αναζήτηση.

B.B.: Η παράσταση συνδυάζει πολλά στοιχεία του θεάτρου, όπως performance, σωματικό θέατρο (τεχνική le coq), ρεαλισμό και θέατρο παραλόγου. Στόχος είναι να δείξουμε τις δυνατότητές μας σε μια παράσταση ολοκληρωμένη, με στόχο to the point, φρέσκια και που έχει κάτι να πει. Η παράσταση αυτή είναι αφιερωμένη στη μητέρα μου που έγινε Άγγελος.


MG: Πόσο ταυτίζεσαι με τον χαρακτήρα που ενσαρκώνεις στην παράσταση;

Β.Β: Με τον χαρακτήρα που ενσαρκώνω στην παράσταση δεν έχω καμία σχέση ως άνθρωπος. Η παράσταση μιλάει για τη ζωή, τον θάνατο, το χρήμα, τον χρόνο και τις βασικές αξίες της ζωής. Εγώ ως άνθρωπος μεγαλώνω και θέλω να ζήσω, δεν θέλω να μετανιώνω για πράγματα που δεν έκανα και γουστάρω που ζω τη ζωή μου σαν σε ταινία, είτε αυτό αφορά πολλές φορές τον έρωτα είτε αφορά το ταξίδι στη ζωή μέσω της περιπέτειας. Δεν με νοιάζουν τα πολλά χρήματα ως ένα μέσο καταξίωσης ή ως ένα μέσο για να ζήσω, όπως θα ήθελα. Ζω χωρίς να περιμένω τα χρήματα για να ζήσω. Γι’ αυτό και η παράσταση αυτή κατευθύνεται προς αυτό το συμπέρασμα. Γιατί η ζωή είναι μικρή και πρέπει να την χαρούμε, όπως μπορούμε.

MG: Το θέατρο λειτουργεί λυτρωτικά για σένα; 

Β.Β.: Το θέατρο για μένα είναι ένας τρόπος να καταλάβω πώς σκέφτονται οι ήρωες των έργων που μελετώ, να μάθω να μην τους κρίνω αλλά να τους καταλαβαίνω και το θέατρο με βοηθάει στο να ανοίγει το μυαλό μου και να γίνω «πιο άνθρωπος».

ΜG: Αισθάνεσαι αδικημένος ως νέος καλλιτέχνης; 

Β.Β.: Ως νέος ηθοποιός, γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη ακόμα, και δεν είναι ίχνος ταπεινότητας απλά πιστεύω ότι ο χρόνος και το αποτέλεσμα θα δείξουν αν είμαι καλλιτέχνης. Αυτό αφορά εμένα. Άρα, ως νέος ηθοποιός είμαι εδώ για να κυνηγήσω τα όνειρα μου και να παλέψω γι’ αυτά.

MG: Πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή έχει και η παράσταση Guilty Choices, την οποία έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από τις 3 Μαΐου. Μίλησέ μας για την παράσταση αυτήν.

Β.Β.: Η παράσταση Guilty Choices είναι μια παράσταση που έχει να κάνει με τις επιλογές που έχουμε να κάνουμε στη ζωή μας και το πώς εκείνες καθορίζουν το μέλλον μας. Έχει τρομερή σημασία να δει ο θεατής σε τι κατάσταση θα έρθουν οι ήρωες του έργου με τις επιλογές που θα κάνουν και να αναλογιστούν τι θα έκαναν, αν ήταν στη θέση τους.

MG: Και οι δύο παραστάσεις έχουν κάτι κοινό, να ταρακουνήσουν και να αφυπνίσουν τον θεατή, ώστε να επαναπροσδιορίσει αξίες και προτεραιότητες. Έτυχε ή ήταν συνειδητή επιλογή;

Β.Β.: Ως ηθοποιός επιλέγω τι θέλω να κάνω. Και τα δυο έργα έχουν κάτι να πουν. Ως άνθρωπος προτιμώ να έχω την επιλογή και όχι να ακολουθώ έναν μονόδρομο. Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές και πρέπει να χαιρόμαστε, όταν έχουμε την δυνατότητα της επιλογής.

MG: Ως ηθοποιός και δη νέος, θεωρείς ότι φέρεις το βάρος της δημόσιας τοποθέτησης για όλα όσα συμβαίνουν; Ότι οφείλεις να τοποθετείσαι για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα;

B.B.: Ως νέος ηθοποιός που έχει κάτι να πει στην πρώτη μου σκηνοθεσία και παράσταση μαζί με τον συνεργάτη μου Παναγιώτη Γερακάρη αποφασίσαμε να βάλουμε το σήμα της ειρήνης με το περιστέρι, καθώς συμβαίνει πόλεμος στον κόσμο και το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην προβολή της αφίσας μας είναι να υπάρχει και αυτό το αντιπολεμικό μήνυμα. 

Δεν μπορείς να κάνεις πολιτισμό χωρίς να τον προάγεις.

MG: Πέρα από τις παραστάσεις που έχουμε και θα έχουμε τη χαρά να σε παρακολουθήσουμε, ετοιμάζεις κάτι για την επόμενη θεατρική σεζόν;

Β.Β.: Για την επόμενη σεζόν υπάρχουν κάποιες προτάσεις και είμαι σε συζητήσεις. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να πω περισσότερα. Αν και κάτι καλό θα συμβεί.

Βασίλη, σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη κουβέντα και αναμένουμε να σε δούμε ξανά στη σκηνή!

***Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Βασίλη στην παράσταση Αναμονή στο Τίποτα - Κεφάλαιο 1 στις 12 Μαΐου!

Πληροφορίες παράστασης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βουτετάκης 
Διασκεύη-Απόδοση: Βασίλης Βουτετάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: mirakuru
Επιμέλεια κίνησης: mirakuru
Φωτισμοί: Ιωάννα Ζέρβα
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Τυμπανίδου
Φωτογραφίες: Εύα Τυμπανίδου
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Καρδάση
Οργάνωση παραγωγής: mirakuru 
Επικοινωνία: Λευτέρης Σουχαϊμπ
Καλλιτεχνική σύλληψη video/φωτογραφίας: Παναγιώτης Γερακάρης
Video: Γιώργος Καλλίγερος
Αφίσα: ΕΛΟ 
Ερμηνεύουν: Βασίλης Βουτετάκης, Παναγιώτης Γερακάρης 

Κάθε Πέμπτη έως 12/5 στις 21:00 στο θέατρο ΛύχνοςΔιαβάστε ακόμα