we

Arcade Fire - We

Οι Καναδοί επέστρεψαν με ένα τυπικό δείγμα της δισκογραφικής τους πορείας.

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσεις:
Arcade Fire

Βαθμολογία:
7

Αυτά τα πέντε χρόνια που πέρασαν από το τελευταίο άλμπουμ των Arcade Fire μοιάζουν σαν αιώνας, με δεδομένη τη σχετικότητα που διαπερνά εκ των πραγμάτων την ίδια την έννοια του χρόνου. Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια η ανθρωπότητα έχει βιώσει όπως είναι γνωστό μια τεράστια ανατροπή στον τρόπο που είχε συνηθίσει να ζει και να λειτουργεί. Οι Αrcade Fire, πέρα από τον χαρακτηριστικό ήχο που έχουν ο οποίος τους καθιέρωσε ως ένα απο τα σπουδαιότερα indie rock συγκροτήματα της εποχής μας, είναι ένα συγκρότημα που αφουγκράζεται το συναίσθημα της εκάστοτε περιόδου κατά την οποία δημιουργεί

Στο "We" είναι όλα εκεί: ο θάνατος που μας περιτριγυρίζει, η αγωνιώδης καθημερινότητα, η μοναξιά που βιώνουμε όλοι μαζί και ο καθένας ατομικά και όλα εκείνα τα αντιφατικά συναισθήματα που έχουμε αισθανθεί. Μαζί με όλα αυτά συνυπάρχει στο σύμπαν των Arcade Fire η δυνατότητά μας να μεταμορφωνόμαστε, να προσαρμοζόμαστε και τελικά να ενωνόμαστε. Αν υπάρχει μια διαφοροποίηση στο άλμπουμ των Καναδών σε σχέση με τα προηγούμενα, αυτή είναι ότι και ο ίδιος ο ήχος τους μοιάζει να επηρεάζεται από αυτό το συναισθηματικό roller coaster. Εκεί που υπάρχει ορμητικότητα στον στίχο, εκεί βρίσκεις τη γνωστή ορμητικότητα και «νευρικότητα» στον ήχο τους, εκεί που υπάρχει δισταγμός και εσωστρέφεια αντίστοιχα αποτυπώνεται και στον ήχο.

Άλλωστε είναι ενδεικτικά το πρώτα δύο τραγούδια του άλμπουμ, το "Age Of Anxiety I" και το "Age Of Anxiety II (Rabbit Hole)" που «παλεύουν» και στιχουργικά και ηχητικά μέσα σε αυτό το αντιφατικό σύμπαν και είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στο σύμπαν αυτού του άλμπουμ. Μέχρι και τα δύο τραγούδια "End Of The Empire I-III" και "End Of The Empire IV (Sagittarius A*)" το άλμπουμ δίνει αυτή την εσωτερική μάχη και το φως παλεύει ανελέητα με το σκοτάδι. Από το εξαιρετικό "The Lightning I, II" που ήταν και το πρώτο single του δίσκου που δόθηκε στη δημοσιότητα και μετά, το άλμπουμ κάνει μια στροφή σε πιο εξωστρεφή και θετικά συναισθήματα χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν. Η δύναμη και η πίστη των Arcade Fire στο «μαζί» φαίνεται γλαφυρά σε έναν στίχο του "The Lightning I, II": «We can make it if you don't quit on me».

Τη σκυτάλη παίρνουν στο ίδιο μήκος κύματος το πολύ δυνατό "Unconditional I (Lookout Kid)" (το κατά σειρά δεύτερο single που κυκλοφόρησε) και το εξαιρετικό "Unconditional II (Race And Religion)" που περιλαμβάνει τους πιο χαρακτηριστικούς στίχους του πνεύματος αυτής της πιο φωτεινής εκδοχής εντός του άλμπουμ: «I'll be your race and religion / You be my race and religion / This love is no superstition / United body and soul» αλλά και τους ακόμα πιο ξεκάθαρους νοηματικά στίχους: «You and Me could be We / Could be WE". Το άλμπουμ κλείνει με το ομότιλο τραγούδι το "WE" (με κεφαλαία γράμματα, καθόλου τυχαίο) που είναι μια ήσυχη μπαλάντα με τον Win Butler να ερμηνεύει με έναν πολύ βαθύ τρόπο τους στίχους, που κάπως «κλείνουν το μάτι» σε εκείνη τη γνωστή φράση του Milan Kundera από το διάσημο βιβλίο του «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα Του Είναι» ότι η ευτυχία είναι η επιθυμία της επανάληψης.

Εν κατακλείδι θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό άλμπουμ από τη δισκογραφική ανθολογία των Arcade Fire. Μπορεί ο ήχος να διαφοροποιείται «συναισθανόμενος» και να πάλλεται ανάλογα με τα στιχουργικά μονοπάτια του εκάστοτε τραγουδιού, ωστόσο οι στίχοι είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τα συναισθήματα που κατακλύζουν την εποχή μας. Πάνω απ' όλα όμως υπάρχει αυτή η αίσθηση που επικρατεί διαχρονικά στα άλμπουμ των Καναδών, ότι στην ουσία τους τα τραγούδια μοιάζουν σαν να ερμηνεύονται σε πραγματικό χρόνο, καλλιεργούν την άμεση επικοινωνία με τον/την ακροατή/τρια και καταφέρνουν να ξεπερνούν με άνεση τους περιορισμούς που εκ των πραγμάτων βάζει η ηχογράφηση σε ένα studio.

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα