dolce

Καλοκαίρι με κλασικές ιταλικές ταινίες στο Cinobo

Τα καλύτερα του ιταλικού σινεμά του παρελθόντος.

Διαβάστηκε φορες

"Italian Classics" τιτλοφορείται το μεγάλο αφιέρωμα της πλατφόρμα του Cinobo στον ιταλικό κινηματογράφο. Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Cinobo και ακούστε το podcast για την ταινία "Cinema Paradiso" του Giuseppe Tornatore - που θα λείπει από αυτό το αφιέρωμα - στο Βίντεο Κλαμπ Του MixGrill εδώ.


Από την αιώνια "Dolce Vita" του Φελίνι ως τη συγκλονιστική "Mamma Roma" του Παζολίνι, το Cinobo παρουσιάζει κλασικές ιταλικές ταινίες που έγραψαν ιστορία και στη χώρα μας. Άναμεσα στις πολλές ομοιότητες που μπορεί να συναντήσει κάποιος ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ιταλούς, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και το σινεμά. Δεν είναι τόσο ευδιάκριτο όλο αυτό, από τη στιγμή που και τα 2 εθνικά σινεμά δεν περιγράφονται εύκολα με ένα είδος, όμως για χρόνια το ελληνικό κοινό έδειχνε (και δείχνει ακόμη) μια σημαντική προτίμηση στο ιταλικό σινεμά. Πλάι στις μεγάλες χολιγουντιανές επιτυχίες του παρελθόντος, αγαπήθηκαν ήρωες της διπλανής πόρτας αλλά και αστέρες όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η Άννα Μανιάνι και η Μόνικα Βίτι.

Οι περισσότερες από τις μεγάλες δημιουργίες του ιταλικού σινεμά του παρελθόντος είχαν σχεδόν πάντα, δεύτερη, τρίτη και περισσότερες ζωές στα θερινά σινεμά της χώρας μας που συχνά φροντίζουν ακόμη και σήμερα να τροφοδοτούν τα προγράμματά τους με επανεκδόσεις που «μιλούν» ιταλικά.

Το Cinobo εμπνέεται από αυτήν την παράδοση και παρουσιάζει μια συλλογή με 6 ταινίες που καλύπτει διάφορες εκφάνσεις του ιταλικού σινεμά, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τη δεκαετία του ‘50 ως αυτή του ‘70. Από τις τελευταίες μεγάλες στιγμές του νεορεαλισμού (Οι Βιτελόνοι), στην απατηλή λάμψη της Αιώνιας Πόλης (Dolce Vita), την σπουδή στην αποξένωση (Κόκκινη Έρημος), τη λαϊκή κωμωδία (Ο Κλέψας του Κλέψαντος), τον «ποιητή των εικόνων» Πιερ Πάολο Παζολίνι (Mamma Roma) ως το ευθέως πολιτικό σινεμά των 70s (Έρωτας και Αναρχία).

Αναλυτικά οι ταινίες που είναι διαθέσιμες για προβολή στο Cinobo

Γλυκιά Ζωή (Dolce Vita)

Φεντερίκο Φελίνι

Τίποτα δε θα έμενε ίδιο στο ευρωπαϊκό σινεμά μετά την πρώτη προβολή μιας από τις πιο επιδραστικές, όπως αποδείχτηκε, ταινίες στην ιστορία του μέσου. Η εβδομάδα του Μαρτσέλο, του Παπαράτσο, των σταρ, της εφήμερης λάμψης και των ψεύτικων ειδώλων, ένα ταξίδι προς το αληθινό νόημα της ζωής.

Οι Βιτελόνοι (I Vitelloni)

Φεντερίκο Φελίνι

Η πρώτη σπουδαία ταινία του Φεντερίκο Φελίνι αποτυπώνει γλυκόπικρα μια ολόκληρη εποχή στην Ιταλία, βάζοντας μια παρέα ανδρών σε μόνιμη μετεφηβική στασιμότητα, να ζουν ακόμη με τους γονείς τους φοβούμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μάμα Ρόμα (Mamma Roma)

Πιέρ Πάολο Παζολίνι

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι σκηνοθετεί την Άννα Μανιάνι και παίρνει το μεγιστό από αυτή, σε μια σαρωτική ερμηνεία που σηκώνει ολόκληρη ταινία. Η ζωή και τα αδιέξοδα των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, μέσα από τις συμβολικές εικόνες ενός αληθινά ριζοσπαστικού σκηνοθέτη.

Η Κόκκινη Έρημος (Red Desert | Il Deserto Rosso)

Μικελάντζελο Αντονιόνι

Συνεχίζοντας πάνω στα θέματα που τον απασχόλησαν στην Τριλογία της αποξένωσης, ο Αντονιόνι παρουσιάζει την πρώτη του έγχρωμη ταινία, διατηρώντας στον πρωταγωνιστικό ρόλο τη μούσα του, Μόνικα Βίτι, πλάι στον Ρίτσαρντ Χάρις.

Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας (Love & Anarchy | Film d'Amore e d'Anarchia, Ovvero 'Stamattina Alle 10 in Via dei Fiori Nella Nota Casa di Tolleranza...')

Λίνα Βερτμίλερ

Δεκαετίες πριν οι “Άδωξοι Μπάσταρδη” του Ταραντίνο σχεδιάσουν την εκτέλεση του Χίτλερ, η Λίνα Βερτμίλερ έβαλε τον Τζανκάρλο Τζανίνι σε ρόλο αναρχικού που, ενώ διαμένει σε έναν οίκο ανοχής, κάνει σχέδια για να δολοφονήσει τον Μουσολίνι. Βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για μια πολιτικά εκρηκτική ταινία.

Ο Κλέψας του Κλέψαντος (Big Deal on Madonna Street | I Soliti Ignoti)

Μάριο Μονιτσέλι

Ο ιταλικός νεορεαλισμός συναντά το φιλμ νουάρ στη μεταπολεμική Ιταλία κι αυτή η αναπάντεχη ένωση καταλήγει σε μια εμβληματική πλέον και διαχρονικά επίκαιρη κωμωδία από τον Μάριο Μονιτσέλι, με τον Βιτόριο Γκάσμαν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

*Αναδημοσίευση από cinobo.com

Διαβάστε ακόμα