Inland Empire

Χαμένοι στο σύμπαν του David Lynch

Το "Inland Empire", η τελευταία ταινία του David Lynch μέχρι σήμερα, μας παρασύρει σε έναν σουρεαλιστικό εφιάλτη.

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Inland Empire
Πρώτη κυκλοφορία: 2006
Σκηνοθεσία και σενάριο: David Lynch
Πρωταγωνιστούν: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo και το Ertflix.

Ξεχωρίζει για: τη χαοτική δομή του σεναρίου
Σταθείτε αν σας αρέσει: οι σουρεαλιστικές ταινίες
Προσπεράστε αν: δεν προτιμάτε ταινίες μεγάλης διάρκειας

Η Νίκι περιμένει να μάθει αν θα πρωταγωνιστήσει στη νέα ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Κίνγκσλεϊ. Λίγο πριν μάθει τα ευχάριστα νέα, θα την επισκεφθεί στο σπίτι της μια περίεργη γειτόνισσα που τη διαβεβαιώνει ότι όχι μόνο θα πάρει τον ρόλο, αλλά ότι το σενάριο της ταινίας κρύβει μέσα του έναν φόνο. Η Νίκι θα αγνοήσει την παράξενη συνάντηση, παρασυρόμενη από την επιτυχία που έρχεται. Συμπρωταγωνιστής της είναι ο Ντέβον, γνωστός στον χώρο για τις σχέσεις που συνάπτει με τις συμπρωταγωνίστριές του σε κάθε ταινία που παίζει. Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα ο σκηνοθέτης τους ανακοινώνει ότι πρόκειται για ένα remake που βασίζεται σε ένα πολωνικό τσιγγάνικο παραμύθι που αφηγείται μια κρυφή σχέση. Το παραμύθι λέγεται πως είναι καταραμένο, αφού οι πρωταγωνιστές της ταινίες δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η Νίκι βυθίζεται τόσο πολύ στον ρόλο της που πλέον δεν είναι σε θέση να διακρίνει τα γυρίσματα από την πραγματικότητα. Η κρυφή σχέση που αναπτύσει με τον Ντέβον, θολώνει ακόμα περισσότερο το μυαλό της, τόσο που όλα μοιάζουν απειλητικά.

Χαμένοι για ακόμα μια φορά στο ψυχεδελικό σύμπαν του David Lynch, προσπαθούμε μαζί με την πρωταγωνίστρια της ταινίας να διαχωρίσουμε τις δύο ιστορίες, που μπλέκονται η μία μέσα στην άλλη. Η ιστορία της Νίκι, μιας γυναίκας που περιμένει με αγωνία να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η ιστορία της Σου, της πολωνής γυναίκας που υποδύεται. Το κοινό που έχουν αυτές οι δύο γυναίκες είναι η εξωσυζυγική σχέση που προσπαθούν να κρατήσουν κρυφή. Η Νίκι ερωτεύεται τον Ντέβον. Ή μήπως η Σου;

Ο Lynch, στην τελευταία μέχρι σήμερα ταινία του, αντιβαίνει τους κινηματογραφικούς κανόνες και την περιγραφική αφήγηση, δημιουργώντας ένα χαοτικό φιλμ που γνωρίζει ακριβώς την πορεία που θα ακολουθήσει. Πρόκειται για έναν σουρεαλιστικό εφιάλτη που βουτάει βαθιά στην ψυχολογία του ανθρώπου, στη σχέση ηθοποιού και σκηνοθέτη, σε ένα διάφανο νήμα εμπιστοσύνης, αλλά και στην ίδια τη σχέση του ηθοποιού με το έργο του, η οποία καταλήγει να είναι τόσο στενή που σχεδόν χάνεται. 

Η δυστοπική Αλίκη της ταινίας είναι η Laura Dern, μπερδεμένη και εντελώς αποπροσανατολισμένη από την πραγματικότητα. Μαζί της, μέσα από την υπέροχη ερμηνεία της, διανύουμε και εμείς τρεις ώρες που κυλούν γρήγορα και ρυθμικά, προσπαθώντας να διαχωρίσουμε τη Νίκι από τη Σου. Οι δύο ιστορίες μπλέκονται σε πολλαπλά επίπεδα, αφού η Dern συνυπάρχει ανάμεσα σε φιγούρες από διαφορετικές εποχές. Το μυαλό της παίζει ένα παιχνίδι σε παράλληλους χώρους και χρόνους, αδυνατώντας να επανέλθει στο παρόν.

Το "Inland Empire" είναι μια ταινία που προέρχεται από μια πηγαία ανάγκη του Lynch να σκηνοθετήσει και να αφηγηθεί μια ψυχαναλυτική προσέγγιση μιας ιστορίας που παλεύει να διαχωρίσει το είναι από το εγώ. Σ' αυτή τη ρυθμική πάλη, ο Lynch δημιουργεί ένα έργο που θυμίζει τις πρώτες του ταινίες, πλέον με την εμπειρία ενός αληθινού σουρεαλιστή.

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα