Ο Παύλος Παυλίδης μας ταξιδεύει «Πέρα Από Τη Θάλασσα» του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Ο Παύλος Παυλίδης μάς ταξιδεύει «Πέρα Από Τη Θάλασσα» του Γιάννη Μαρκόπουλου

Ο Παύλος Παυλίδης κούρδισε με ένα διαφορετικό τρόπο προσφέροντάς του μια ανανεωμένη αισθητική απέναντι στα τραγούδια που διασκεύασε.

Διαβάστηκε φορες

Το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου αποτελεί πυλώνα της ελληνικής δισκογραφίας με διαχρονικές επιτυχίες του να έχουν ερμηνευτεί από σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές και τις συνθέσεις του να αποτελούν ενίοτε μουσικά διαμάντια οικουμενικής αποδοχής. Κάποια από τα διαμάντια αυτά αποτελούν τον καρπό της επανεξέτασης του πλούσιου αυτού έργου από τον Παύλο Παυλίδη.

Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, στην ίδια στέγη που θα παρουσιαστεί η ομότιτλη παράσταση τον Φεβρουάριο, ο Παύλος Παυλίδης μαζί με συνεργάτες του και ανάμεσα σε πλήθος καλεσμένων, προλόγισε και μοιράστηκε μια προακρόαση του δίσκου που κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου, με τίτλο «Πέρα Από Τη Θάλασσα». Δώδεκα επιλεγμένες διασκευές σε πολύ ή και λιγότερα γνωστά τραγούδια με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε άκρως σύγχρονο ήχο με αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία, που επανασυστήνουν τις διαχρονικές δημιουργίες του Μαρκόπουλου στο σήμερα.

Όπως ο ίδιος ο Παυλίδης ανέφερε κατά την παρουσίαση, για τις εν λόγω διασκευές, επέλεξε να μη βασιστεί στην κιθάρα που αποτελεί το βασικό του όργανο έκφρασης, αλλά κάθισε στο πιάνο όπου κούρδισε με ένα διαφορετικό τρόπο προσφέροντάς του μια ανανεωμένη αισθητική απέναντι στα τραγούδια που διασκεύασε.

Το παρόν στο ακροατήριο έδωσε και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, στίχοι του οποίου περιλαμβάνονται στις διασκευές του δίσκου όπως για παράδειγμα το «Όχι Δεν Πρέπει». Συνομίλησε με τον τραγουδιστή και εξήγησε πως οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι και από την πιο απλοϊκή πραγματικότητα της εποχής εκείνης, χωρίς αυτό να αποκλείει περιθώρια για πιο περίπλοκους συμβολισμούς.

Είναι βέβαια αξιοσημείωτο πως ο Παύλος Παυλίδης πήρε την πρωτοβουλία να επέμβει δημιουργικά όπου θεωρούσε απαραίτητο και στη στιχουργική σύνθεση, ενώ ευχαρίστησε τον Γιάννη Μαρκόπουλο και την κόρη του Λένγκα που του επέτρεψαν την ελευθερία αυτή.

Η προακρόαση μάς προϊδέασε για μια αντίστοιχα υψηλού επιπέδου ζωντανή παράσταση το Φεβρουάριο στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, που θα επιτρέψει να ανακαλύψουμε περισσότερο εις βάθος το συγκερασμό των δύο δημιουργικών κόσμων.

Διαβάστε ακόμα