ΣΗΜΑ ΤΕΧΝΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ

Ομάδα Δράσης & Πολιτισμού «Τέχνης…ΔΡΩμενα»: Όπου ανθεί πολιτισμός

Ο Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης, μέλος της «Τέχνης...ΔΡΩμενα», γράφει για τα συναισθήματα που σκόρπισε στη «δύσκολη» περιοχή των Άνω Λιοσίων ο ερχομός του Γιάννη Αγγελάκα και του βιβλίου του. Όπως λέει, «οι τέχνες και τα πολιτιστικά δρώμενα ενεργοποιούν ιδέες και δυνάμεις που ενδυναμώνουν την κοινωνία και βάζουν στέρεες βάσεις για τη κοινωνική πρόοδο, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Διαβάστηκε φορες

Μένω σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στην εσχατιά της Αττικής, στα Άνω Λιόσια. Ξέρω τι θα πείτε: «Εκεί με τους "τσιγγάνους";». «Ναι» θα απαντήσω, αλλά δεν έχει μόνο «τσιγγάνους». Έχει και πρόσφυγες και μετανάστες και σχεδόν όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που η κρατική και πολιτική αδιαφορία έθεσε χρόνια στο περιθώριο.

Μια περιοχή με μεγάλα ποσοστά φτώχειας, ανεργίας, σχολικής εγκατάλειψης, αναλφαβητισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, δίπλα στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ευρώπης, το Χ.Υ.Τ Α (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Φυλής.

Εκεί ζω κι ανασαίνω -αν και κάποιες φορές δύσκολα-, εκεί είναι το «χωριό» μου. Κι όπως όλα τα χωριά, κάποια πράγματα δεν τα διαθέτει.

Δεν υπάρχει βιβλιοθήκη, κινηματογράφος, θέατρο, μουσική σκηνή κι όλα αυτά τα ωραία που προάγουν τον πολιτισμό. Γιατί οι τέχνες και τα πολιτιστικά δρώμενα ενεργοποιούν ιδέες και δυνάμεις που ενδυναμώνουν την κοινωνία και βάζουν στέρεες βάσεις για τη κοινωνική πρόοδο, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το φθινόπωρο του 2011 μια ομάδα φίλων, γνωστών και άγνωστων μεταξύ τους, με κοινό, την αγάπη για την περιοχή, αυτή την «ταλαίπωρη» περιοχή, και όρεξη για προσφορά ειδικά στο κομμάτι του πολιτισμού, ξεκίνησε μια μικρή σταυροφορία: με πολύ μεράκι, αγάπη, σεβασμό και με μικρές «πινελιές» να προάγει και να κάνει τον πολιτισμό προσιτό σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Μια προβολή ταινίας και μια κουβέντα μετά. Έτσι απλά αρχίσαμε...Χωρίς νομική μορφή, χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο και χωρίς κανένα διαχωρισμό δρούμε ανεξάρτητα και αυτόνομα. Γιατί για την Ομάδα Δράσης & Πολιτισμού «Τέχνης…ΔΡΩμενα» πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες. Η βοήθεια, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι πολιτισμός.

Πριν λίγες μέρες οργανώθηκε από την ομάδα, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Αγγελάκα με τίτλο «Ο Τίγρης, Το Κοράκι Κι Ο Θεός»που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Εκτός από τον πολυτάλαντο Γιάννη Αγγελάκα, το «ταξίδι» για τα Άνω Λιόσια έκαναν οι Θέκλα Τσελεπή (μουσικός και ραδιοφωνική παραγωγός) και Στράτος Μυρογιάννης (συγγραφέας και καθηγητής δημιουργικής γραφής στο Ε.Α.Π).

Η αίθουσα εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη» στο Δημαρχείο της περιοχής αποδείχθηκε μικρή για τον κόσμο, που τη γέμισε ασφυκτικά και που ήρθε από όλες τις γωνιές της Αττικής για να βρεθεί κοντά στο δημοφιλή καλλιτέχνη. Κόσμος όλων των ηλικιών ήταν εκεί για την παρουσίαση του βιβλίου του…Κι ένα βιβλίο είναι γνώση, είναι ταξίδι, είναι ένα παράθυρο στον κόσμο.


Υ.Γ: Κρατώ ως υπέροχη στιγμή/κουβέντα αυτό που μου είπε μια καλοστεκούμενη και γηραιά κυρία, η οποία ήρθε από νωρίς στην εκδήλωση μαζί με δύο συνομήλικες φίλες της και έκατσαν στην πρώτη σειρά. Αδυνατούσα, στερεοτυπικά, να την/τις κατατάξω σε φανατικές ακροάτριες του Γιάννη Αγγελάκα ή κάτι τέλος πάντων σχετικό. Οπότε, μονόδρομος η ευθεία επικοινωνία μαζί τους:

- Καλησπέρα σας, ακούτε τον Γιάννη Αγγελάκα; Τον ξέρετε;

- Όχι παιδί μου, δεν τον ξέρω, δεν τον έχουμε ακούσει. Μάθαμε για την παρουσίαση του βιβλίου και ήρθαμε. Δεν γίνονται και συχνά στην περιοχή. Βιβλίο είναι, καλό θα είναι!Περισσότερες πληροφορίες για το νέο βιβλίο του Γιάννη Αγγελάκα, «Ο Τίγρης, Το Κοράκι Κι Ο Θεός» στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Διαβάστε ακόμα