Γιάνης Κότσιρας

Γιάννης Κότσιρας: ο ερμηνευτής της ευαισθησίας

Ένας αγαπημένος τραγουδιστής που συνδυάζει την ελπίδα, τον έρωτα και το κοινωνικό ενδιαφέρον, σε ερμηνείες γεμάτες ευαισθησία.

Διαβάστηκε φορες

Είναι ο δημιουργός, ο καλλιτέχνης που μέσα από την τέχνη του περνάει κοινωνικά μηνύματα. Ονειρεύεται, ελπίζει, προσδοκά ένα καλύτερο αύριο, εκφράζει ανησυχίες, αμφιβολίες, φόβους. Ο Γιάννης Κότσιρας είναι ο άνθρωπος που θα ήθελε ο καθένας να έχει δίπλα του, να τον στηρίζει και να τον συμβουλεύει. Είναι αυτός ο καλλιτέχνης που χρόνια τώρα έχει δώσει τις εξετάσεις του στην κοινωνία και στην τέχνη μιλώντας με τα έργα του. Ο χαμηλών τόνων άνθρωπος και προασπιστής των ιδεών. Άλλοτε γράφει στίχους άλλοτε μουσική και παράλληλα ερμηνεύει. Είναι αυτός ο καλλιτέχνης που λάτρεψαν και στο εξωτερικό όταν τραγούδησε το “Pass The Flame” στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 και μας έβγαλε ασπροπρόσωπους.

Πάμε να θυμηθούμε και για αυτόν τον καλλιτέχνη μερικές αγαπημένες επιτυχίες που ακούμε στο repeat εδώ και πολλά χρόνια.

Να Μ' Αγκαλιάζεις

Στο τραγούδι του «Να μ’ Αγκαλιάζεις» ο Γιάννης Κότσιρας «αγκαλιάζει», με την ευαισθησία και ζεστασιά που βγάζει η φωνή του, τους στίχους της Ελένης Ζιώγα και τη μουσική του Αντώνη Μιτζέλου. Ένα τραγούδι που αγγίζει την καρδιά του ακροατή, που τον κάνει συνολικά (με στίχο και μουσική) να ταξιδεύει στη σκέψη του αγαπημένου του προσώπου. Ένα τραγούδι πολύ κοντά και οικείο στο είδος που έχουμε συνηθίσει και αγαπάμε στο σπουδαίο ερμηνευτή, Γιάννη Κότσιρα. 

Αυτό που αγαπάμε στον Γιάννη Κότσιρα και στα τραγούδια του είναι πως μας δίνει την αίσθηση πως ο ρομαντισμός και η ευαισθησία στη σημερινή κοινωνία δεν είναι κάπου κρυμμένα αλλά το αντίθετο: είναι εφικτά και κάπως μπορούμε να τα βρούμε και να τα νιώσουμε.

Ο Φύλακας Άγγελος

Ένα ακόμη τραγούδι, μία ακόμη συνεργασία του αγαπημένου Γιάννη Κότσιρα που έχουμε αγαπήσει και σιγοτραγουδήσει είναι «Ο Φύλακας Άγγελος», σε στίχους πάλι Ελένης Ζιώγα και μουσική Αντώνη Μιτζέλου. Ένας ύμνος στην αγάπη την απόλυτη, την πραγματική, χωρίς όρους και όρια. Λίγο εξιδανικευμένη για την εποχή που ζούμε μα όχι ανέφικτη για τον ερμηνευτή Γιάννη Κότσιρα, που υμνεί τον έρωτα σε κάθε του συνεργασία. 

Ένας σύγχρονος τροβαδούρος της αγάπης που ερμηνεύει με την ψυχή του χωρίς να ζητάει τίποτα, χωρίς να απαιτεί, χωρίς να παρακαλεί, μόνο να δίνει «τη συντροφιά», μονάχα αυτή «να είναι καλά».

Η Πρώτη Φορά

Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία-επιτυχία του Γιάννη Κότσιρα με την Ελένη Ζιώγα (στίχους) και τον Αντώνη Μιτζέλο (μουσική) που θα δούμε εδώ. Ένα τραγούδι για την «πρώτη φορά», που περιγράφει την πρώτη ερωτική ένωση δύο ανθρώπων με «αιώνιους όρκους αγάπης». Ένας έρωτας «μεθυστικός» που σε ταξιδεύει στους αιώνες. Ένας έρωτας απόλυτος και δοτικός, όπως μόνο οι ερωτευμένοι ξέρουν.

Κοίτα Γύρω

Πάμε να δούμε ένα άλλο διαφορετικό από τα προηγούμενα τραγούδια του Γιάννη Κότσιρα που αναλύσαμε παραπάνω, σε στίχους του ίδιου και μουσική του Χριστόφορου Γερμένη. Μιλάμε για το τραγούδι «Κοίτα Γύρω», που περιγράφει τη σύγχρονη εποχή. 

Πρόκειται για μια μεγάλη δουλειά και σύμπραξη πολλών καλλιτεχνών, όπως είναι η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Απόστολος Ρίζος, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης, ο Κόμης Χ και η παιδική χορωδία ConAnima στην ερμηνεία. 

Ο Γιάννης Κότσιρας, ο ερμηνευτής, ξέρει πώς να σου μεταδώσει το πλούσιο ψυχικό του φορτίο, γεμάτο έρωτα αλλά και αγάπη. Μια αγάπη για την κοινωνία, για τον άνθρωπο και για κάθε ζωντανό πλάσμα που σε καλεί να σκεφτείς, να «φωνάξεις» για όσα συμβαίνουν «γύρω» μας. Ένα δριμύτατο κατηγορώ αποτελεί αυτό το τραγούδι από τον άνθρωπο για την πολιτική και την κοινωνία. Ένα τραγούδι που σε καλεί και με το δικό του τρόπο σε κάνει να σκεφτείς και να καταμετρήσεις τα κακώς κείμενα της εποχής μας. Ένα τραγούδι που εκφράζει την ανάγκη του ερμηνευτή του για ισότητα, για δικαιοσύνη, για αγάπη. Η παιδική χορωδία δίνει την αίσθηση αυτή της αθωότητας και τη μεγάλη ανάγκη αλλαγής της κοινωνίας μας. 

Ένα πολιτικοποιημένο τραγούδι του Γιάννη Κότσιρα δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, μιας και πολλές φορές έχει μιλήσει για τα πιστεύω του και τις πολιτικές του τοποθετήσεις. Ο Γιάννης Κότσιρας είναι πολιτικοποιημένος μα όχι κομματοποιημένος, πιστεύει σε ιδέες και δεν κάνει πίσω στα πιστεύω και στις αρχές του. Ο Γιάννης Κότσιρας είναι ένας σύγχρονος πολιτικοποιημένος ερμηνευτής, που προασπίζεται την ελευθερία και την ισότητα και είναι ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού.

Το τραγούδι «Και Πάλι Παιδί» είναι σε μουσική του Κότσιρα και σε στίχους Νίκου Μωραΐτη. Πρόκειται για ένα τραγούδι που σου φτιάχνει τη διάθεση και, όπως λέει ο τίτλος, σε κάνει «και πάλι παιδί». Έχει χαρούμενη μελωδία, σου μεταφέρει όμορφα αισθήματα και σκέψεις, σαν αυτά που έχουν τα παιδιά. Σε κάνει να ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά. 

Ακούγοντάς το δεν μπορείς να εγκαταλείψεις τη λέξη «ελπίδα» από το λεξιλόγιό σου παρόλο που μπορεί να «μάλωσες με τη ζωή». Ένα τραγούδι που ακόμα μιλάει για τη ζωή και τον έρωτα. Ένα τραγούδι που, μέσα από την παρότρυνση των στίχων του Νίκου Μωραΐτη, ο Γιάννης Κότσιρας κοιτάζει το μέλλον και παροτρύνει τον κόσμο να τον δει μέσα από τα παιδικά μάτια, που είναι πάντα πιο αγνά και αθώα. 

Ο Γιάννης Κότσιρας δεν είναι απλά ένας ακόμα καλλιτέχνης που τραγουδάει τον έρωτα. Μέσα από το δημιουργικό του κομμάτι περνά μηνύματα για τη ζωή, την κοινωνία, τον πόλεμο, τη φτώχεια. Είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος που μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο αφουγκράζεται τις έγνοιες και τα προβλήματα της ζωής. Μέσα από το δημιουργικό του έργο ενεργοποιεί και αφυπνίζει συνειδήσεις και σκέψεις, βάζει σε εγρήγορση το νου και παράλληλα ψυχαγωγεί, γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως η τέχνη πρέπει να είναι δίπλα στον άνθρωπο και να συμπαραστέκεται στους αγώνες του.

Τα Μαγικά Φτερά

Το τελευταίο τραγούδι που θα δούμε, σε ερμηνεία Γιάννη Κότσιρα και Σταύρου Νιφοράτου, σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και σε μουσική Γιώργου Κυριάκου είναι «Τα Μαγικά Φτερά». 

Ένα φύσει αισιόδοξο κομμάτι που σου εμπνέει αισιοδοξία και ελπίδα, εκφράζοντας άψογα το είναι του Κότσιρα. Ο Κότσιρας πιστεύει σε ιδανικά και αξίες, στην πρόοδο της κοινωνίας και παλεύει για αυτήν από το δικό του μετερίζι. Ένα τραγούδι που σε μεταφέρει σε άλλους κόσμους παραμυθένιους και αγνούς. Ένα τραγούδι που θα μπορούσε να έχει ερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο καθώς ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει από τη δική του σκοπιά.

Ο δε Σταύρος Νιφοράτος φέρνει τη δική του χροιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά στο κομμάτι, συμπληρώνοντας ιδανικά την ευαισθησία του Κότσιρα. Με καταγωγή από το Αργοστόλι, βρέθηκε πριν μια δεκαετία περίπου για σπουδές στην Αθήνα, ξεκινώντας παράλληλα μια ενδιαφέρουσα πορεία στο τραγούδι. Το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του κομμάτι, «Στη Μέση Της Ερμού», ενώ την περασμένη σεζόν εμφανίστηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή «">Μουσικό Κουτί».

Διαβάστε ακόμα