Γιώργος Στρατάκης   Κανέλλος

Γιώργος Στρατάκης - Κανέλλος

Παρουσιάζουμε το νέο άλμπουμ του έκανε ο Γιώργος Στρατάκης μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα στην Αγιά στα Χανιά με τίτλο «Κανέλλος».

Διαβάστηκε φορες

Βαθμολογία: 8


Ένα άλμπουμ διαφορετικό από όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα και κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες δημιούργησε ο καλλιτέχνης Γιώργος Στρατάκης, μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα στην Αγιά Χανίων όπου και το ηχογράφησε. Όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους, μουσική και ερμηνεία από τον ίδιο. Την ενορχήστρωση και την ηχογράφηση ανέλαβε ο Νίκος Στρατάκης

Αυτός ο δίσκος εμπεριέχει μέσα του κοινωνικά μηνύματα δύναμης, ανθρωπιάς και αγάπης. Ένας δίσκος, θα λέγαμε, αυτοκριτικής και περισυλλογής, που αποκτά εξαγνιστικό χαρακτήρα μέσα από τη δύναμη των λέξεων και της μουσικής τους εκτέλεσης. Το θείο στοιχείο εγκιβωτίζεται για να δώσει δύναμη και κουράγιο στον καθένα που θα ακούσει τα τραγούδια του Γιώργου Στρατάκη. Ο καλλιτέχνης δεν ξεφεύγει από τις νότες που έχουμε συνηθίσει να τον ακούμε και με την ίδια ένταση και πάθος —ίσως και περισσότερο, αφού έχουν έντονα το βιωματικό στοιχείο— μας μεταδίδει εικόνες, συναισθήματα και καταστάσεις που ζει.

Εντύπωση σε αυτό το άλμπουμ μάς κάνουν οι ιδιαίτερες συνθήκες της δημιουργίας και της ηχογράφησής του, καθώς δεν συνηθίζεται το να δημιουργείται ένας δίσκος μέσα σε συνθήκες φυλάκισης. Όμως, αυτό είναι και το αξιοπρόσεχτο σημείο, μιας και μέσα του κρύβει μια αλήθεια και μια ανάγκη να εισακουστεί, αλλιώς δεν θα υπήρχε και λόγος ύπαρξης. Ο Γιώργος Στρατάκης από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και, όπως φαίνεται, σε αυτήν τώρα ακουμπά σε μια προσπάθεια λύτρωσης του ανθρώπινου είναι. Δεν έχει τη μορφή ημερολογίου, καθώς δεν δείχνει την κάθε ημέρα, ωστόσο ο τόνος του είναι ιδιαίτερα εξομολογητικός και μας αφήνει να μπούμε στον δικό του μικρόκοσμο και οι στίχοι του έχουν έντονο το στοιχείο αφήγησης γεγονότων, συνθηκών και καταστάσεων που ζει μέσα στις φυλακές.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα άλμπουμ καθαρά βιωματικό και αλληγορικό, με έντονο το προσωπικό στοιχείο και τη λυρικότητα που διακρίνει τον καλλιτέχνη Γιώργο Στρατάκη. Έχει βαθιά εξομολογητικό χαρακτήρα, ασκεί αυτοκριτική και κάνει απολογισμούς. Η καθημερινότητα για έναν έγκλειστο άνθρωπο, αποκομμένο από τις χαρές της επαφής με την έξω ζωή και τις πρακτικές της σε κάνει να δεις με άλλο μάτι τους ανθρώπους και (γιατί όχι;) και τα ζώα, όπως είναι ο «Κανέλλος», ένα σκυλάκι που κρύβει μέσα του μια ανιδιοτελή αγάπη για τους ανθρώπους που συντροφεύει στο σωφρονιστικό κατάστημα στην Αγιά, που «όλη μέρα μια μεταγωγή ανιμένει».

Η φυλακή σού δίνει τη δυνατότητα να μιλήσεις με τον εαυτό σου, να τον νιώσεις, να τον ακουμπήσεις κι όταν χρειάζεται να τον μαλώσεις. Έτσι και ο Στρατάκης, κάνει τη δική του εκτίμηση πράξεων και λαθών, τον δικό του απολογισμό και δίνει τις ετυμηγορίες του για να πάει παρακάτω. Δεν χαρίζεται στον εαυτό του αλλά τον ενστερνίζεται για να του δώσει το έναυσμα να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Μπαίνει στη διαδικασία απολογισμού πίσω από «σιδεροφραχτα παράθυρα» και τολμά να έρχεται αντιμέτωπος με τα πεπραγμένα. «Δεν φυλακίζεται η ψυχή μέσα στον χρόνο»: πόση αλήθεια εμπεριέχει μέσα του αυτός ο στίχος! Πόσες ακόμα περισσότερες φορές το έχουμε πει κι εμείς αλλά πόσες λίγες φορές το έχουμε πιστέψει βαθιά μέσα μας; Και αφού αναλογιστεί, φεύγει το βάρος του παρελθόντος και με ανοιχτή και ελεύθερη την καρδιά και την ψυχή του ανοίγεται στους δικούς του ανθρώπους. Τολμά μέσα από αυτή την επίπονη διαδικασία του εγκλεισμού στα πάθη και στα λάθη του να κοιτάξει τον ήλιο και να θυμηθεί ποιοι ήταν αυτοί που ήταν μέχρι τώρα δίπλα του, τι του έδωσαν και πόσα τους οφείλει. Στην οικογένεια και στους φίλους που άνοιξαν μια πόρτα για αυτόν και τον αγκάλιασαν. Αλλά και στους νέους του φίλους που τώρα, στη μετέπειτα ζωή στο σωφρονιστικό κατάστημα, τους θεωρεί οικογένεια αφού και αυτοί του άπλωσαν το χέρι στις δύσκολες στιγμές και μαζί τους όπως είναι «η μάνα ο Δημήτρης» που «έβανε αγάπη και φροντίδα χαχαλιές».

Όμως, η ελεύθερη ψυχή, αυτή που στη φαρέτρα της κάθε άνθρωπος έχει φύλακες οδηγούς τους δικούς του αγγέλους, ξέρει πώς να αντεπεξέλθει στις κακοτοπιές της ζωής. Αυτός ο άνθρωπος που έχει μάθει να τα βγάζει πέρα στις δυσκολίες της ζωής κοιτάζει το φως από τη δική του φυλακή και το προσμένει, δεν το φοβάται. Γιατί ξέρει πως θα έρθει η ημέρα που θα το δει ξανά και θα κάνει όνειρα πάλι. Η «προαύλια στέρνα» επισκιάζει μόνο τα βήματα του κορμιού, όχι όμως και της ψυχής. Αυτή είναι ελεύθερη να κάνει όνειρα και να μαζεύει αγάπη και ελπίδα για όταν βγει εκεί έξω να μπορέσει να δει το φως ξανά με το ίδιο κουράγιο και σθένος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως όλα τα έσοδα από τις διαδικτυακές πωλήσεις και τις πωλήσει από το φυσική μορφή του αρχείου θα διατεθούν στον σύλλογο συμπαραστάσεως κρατουμένων «ΟΝΗΣΙΜΟΣ» και στην ιεραποστολική αδελφότητα «ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ». Αμφότεροι αυτοί οι σύλλογοι μη κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος βοηθούν έμπρακτα τις κοινωνικές υπηρεσίες όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων στην ελληνική επικράτεια, που με τη σειρά τους βοηθούν όσο μπορούν τους άπορους κρατουμένους για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.