Κύκλος με την κιμωλία 1

Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Ο Κύκλος με την κιμωλία»

Το διαχρονικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «ζωντανεύει» χάρη στη στη σκηνοθεσία του Κώστα Νταλιάνη.

Διαβάστηκε φορες

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου βρεθήκαμε στο θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί» και παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Ο Κύκλος Με Την Κιμωλία», ένα έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ, σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Κώστα Νταλιάνη. Ένα διαχρονικό έργο που διαπραγματεύεται το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα: αν μητέρα είναι αυτή που γεννάει ή αυτή που μεγαλώνει ένα παιδί.


Ξεσπά πόλεμος κι ύστερα η υπηρέτρια του παλατιού, η Γκρούσα, αποφασίζει για να σώσει το μωρό του έκπτωτου μονάρχη, το οποίο η οικογένειά του εγκατέλειψε στην προσπάθειά της να σωθεί από τους πραξικοπηματίες, να το πάρει μαζί της. Η Γκρούσα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το μωρό την ώρα που την κυνηγάνε οι πραξικοπηματίες, οι οποίοι θέλουν να βρούνε το μωρό και να το σκοτώσουν. Εκείνη, όμως, που το φρόντιζε απ’ όταν ακόμα ζούσε στο παλάτι, και που τώρα τη διώκουν, αρχίζει να δένεται μαζί του, αποφασίζει να το σώσει ενάντια σε όποιον το απειλήσει. 

Η Γκρούσα φεύγει για να πάει στον αδερφό της, να βρει καταφύγιο. Μέχρι, όμως, να φτάσει εκεί συναντά στο διάβα της πολλά εμπόδια κι αψηφώντας τα καταφέρνει να βγούνε κι αυτή και το μωρό αλώβητοι. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής, βλέπουμε τις συνήθειες, τους χαρακτήρες και τα πάθη των καθημερινών ανθρώπων. Κάποια στιγμή, σταματά ο πόλεμος και η μάνα του παιδιού ξεκινά έναν πόλεμο στην Γκρούσα, στην προσπάθειά της να το διεκδικήσει. Παράλληλα, επιστρέφει ο αρραβωνιαστικός της, που τη βρίσκει παντρεμένη και με παιδί. 

Από εκείνη τη στιγμή, η Γκρούσα έρχεται για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με τη μοίρα της. Στο δικαστήριο την απόφαση θα πάρει ένας αλλόκοτος δικαστής με τη βοήθεια «του Κύκλου με την κιμωλία». Ο αινιγματικός τίτλος του έργου είναι αυτός (ένας ανορθόδοξος τρόπος) που θα δώσει την απάντηση στην όλη ιστορία. Η μοίρα θα σταθεί εμπόδιο στην Γκρούσα και για άλλη μια φορά το κατεστημένο θα δείξει τη διαφθορά που το διακρίνει ή αυτή τη φορά ο αλλόκοτος δικαστής θα είναι στο πλευρό της και θα μπορέσει η Γκρούσα να φτιάξει τη ζωή που ονειρεύεται;


Πρόκειται για ένα έργο που θέτει καίρια ερωτήματα και κάνει το θεατή να συνδιαλλαχθεί με το μέσα του, να ανοίξει την καρδιά του και να σκεφτεί τελικά τι έχει σημασία στη ζωή. Άνθρωποι καιροσκόποι, εκμεταλλευτές, αυταρχικοί, αλαζόνες ενάντια σε ανθρώπους που εκτιμούν και σέβονται, νοιάζονται και αυτοθυσιάζονται για τις αξίες και τα ιδανικά τους και όλα αυτά σε μια κοινωνία και ένα πολιτικό σύστημα που χωλαίνει και βρομά δυσωδία και σήψη. Άνθρωποι-έρμαια των επιθυμιών και παθών τους, λειτουργούν χωρίς να λογίζονται και σκορπούν θλίψη και κατήφεια στους γύρω τους, σε αντίθεση με φωτεινούς ανθρώπους, έτοιμους να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή χωρίς να προσμένουν ανταλλάγματα. 

Μέσα από τις δράσεις των ηρώων φωτίζεται μια ολόκληρη κοινωνία που τη συναντάμε και σήμερα, αναδεικνύοντας την καίρια σημασία του έργου μα και στηλιτεύοντας την αντίληψη πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι κοινωνίες δυστυχώς δεν αλλάζουν. 

Σενάριο και σκηνοθεσία που σε κάνει να ζεις την ιστορία των ηρώων και να μπαίνεις στα δικά τους παπούτσια, να διασχίζεις τα δικά τους μονοπάτια και να βλέπεις με τα μάτια της καρδιάς. Η μουσική επένδυση και οι χορογραφίες σε μεταφέρουν από την πρώτη στιγμή στο χωροχρόνο του έργου. Τα κουστούμια αποτελούν έναν ακόμα μοχλό που καταδεικνύει την ταξική διαφορά των ηρώων μα αντανακλούν και μια συναισθηματική απόσταση μεταξύ τους. Θα έρθει στο τέλος η κάθαρση; Αυτό θα το ανακαλύψετε μόνοι σας κάνοντας μία βόλτα από το θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί».

Πληροφορίες για το έργο:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης

Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς

Ενδυματολογική επιμέλεια: Πέλαγία Βουτζουλίδου

Μουσική σύνθεση: Φίλιππος Περιστέρης

Χορογραφίες: Μαρία Μάργαρη

Οπλομαχίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

Φωτογράφιση και τρέιλερ: Ορέστης Δικαίος


ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Κοσμάς Ζαχάρωφ (Αζντάκ), Φάνια Νταλιάνη (Γκρούσα), Εβίτα Παπασπύρου (Αφηγητής), Αγγελική Λυμπεροπούλου, Θωμάς Βούλγαρης, Μαρία Κολοκυθά, Κατερίνα Κοντογούρη, Ορέστης Στύλος, Ειρήνη Δρακουλέλη, Μαρία Λάμπρου, Γιάννης Τσόρβας, Χρήστος Ζαχάρωφ.


ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

Δαμοκλέους 8, Αθήνα 118 54 (Γκάζι)

Τηλέφωνα:

210 3470 670,

693 2454 812, 698 1712 406


Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 9μ.μ. και Κυριακή στις 7.30μ.μ.


Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 17 ευρώ

Ομαδικό, οικογενειακό, φοιτητικό, ανεργίας, ΑΜΕΑ: 12 ευρώ

Καθημερινές για σχολεία: 10 ευρώ


Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Πολυξένη Ζαρκαδούλια και το mixgrill.gr.

Διαβάστε ακόμα