DSC 5866

Γιορτάσαμε τα εικοστά γενέθλια των Encardia στο Σταυρό του Νότου+

Η συναυλία ξεκίνησε πολύ δυναμικά, με το συγκρότημα να φαίνεται ζεσταμένο από τα παρασκήνια.

Διαβάστηκε φορες

Με το μαγικό κόσμο των Encardia πρωτοσυστήθηκα πριν από τα δέκατά τους γενέθλια, όταν τους παρακολούθησα σε μια συναυλία με καλεσμένο το Νίκο Πορτοκάλογλου και έτυχε να είναι η πρώτη κανονική συναυλία της ζωής μου. Αναπόφευκτα, ο ήχος και η η συνολική τους παρουσία επί σκηνής χαράκτηκαν στην μνήμη μου ως κάτι το φαντασμαγορικό, που με εισήγαγε στο μαγικό κόσμο της ζωντανής μουσικής. Ήταν, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να βρεθώ σε ένα από τα γενέθλια δρώμενά τους για τα είκοσι χρόνια παρουσίας τους στο χώρο.

Στη φιλόξενη σκηνή του Σταυρού του Νότου+, τους μαγευτικούς Encardia πλαισίωσαν διάφοροι φίλοι-καλεσμένοι του συγκροτήματος. Μάλιστα, η βραδιά ήταν αφιερωμένη στο σπουδαίο ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη, ο οποίος προοριζόταν για κεντρικός καλεσμένος της βραδιάς, αλλά «έφυγε» απρόσμενα στα τέλη του Φεβρουαρίου...


Η εκδήλωση, αν και με μια αχρείαστη καθυστέρηση, ξεκίνησε πολύ δυναμικά, με το συγκρότημα να φαίνεται ζεσταμένο από τα παρασκήνια. Μετά το δεύτερο τραγούδι, χορεύτριες άρχισαν να το συνοδεύουν επί σκηνής στις γνωστές «ταραντέλες», με το κοινό να έχει πλέον επιβιβαστεί για ένα ταξίδι προς «κάτω Ιταλία».

Το πρώτο μέρος κύλησε με γνωστά τραγούδια των Encardia ή και διασκευές, αλλά και με τη σύζυγο του Ηλία Λογοθέτη, Μαρία Ζαχαρή, σε μια απαγγελία-κατάθεση που άφησε σύσσωμο το χώρο να ξεσπάει σε γενναιόδωρο χειροκρότημα. Προς το τέλος του πρώτου μέρους, επί σκηνής ανέβηκε και η Αναστασία Δουλφή, η πρώτη τραγουδίστρια του συγκροτήματος, σε μερικούς διαχρονικούς ταραντισμούς.


Σχετικό θέμα

Μετά το διάλειμμα, στο δεύτερο μέρος, ομολογουμένως η παράσταση κορυφώθηκε. Η Alkyone, που έχει προκαλέσει αίσθηση στο κοινό των μέσων δικτύωσης, βγήκε με το αιθέριο "Are Mu rindinedha", ενώ συνόδευσε και τους Encardia και σε άλλα τραγούδια του προσωπικού τους ρεπερτορίου. Η αρκετά αυθόρμητη και συνάμα εύθραυστη παρουσία της έμοιαζε να ταιριάζει στο στυλ των Encardia. 


Διαδεχόμενες την Alkyone, επί σκηνής βρέθηκαν οι τελευταίες «καλεσμένες των γενεθλίων», το πολυφωνικό κουαρτέτο «Άσμα Cordis», που οι αντιδράσεις του κοινού μάλλον τις ανακήρυξαν σε «αποκάλυψη» της βραδιάς. Οι «Άσμα Cordis», παρουσιάζοντας μια μίξη τραγουδιών από παραδοσιακό Δράμας ως και επιτυχίες των Encardia, όμως υπό την πολυφωνική σύσταση του σχήματος, προσέφεραν μια πραγματικά διαφορετική νότα, με το κοινό να τους χαρίζει ένα παθιασμένο χειροκρότημα, ανταμοίβοντάς τους για την πραγματικά επαγγελματική προσέγγιση τους στο εν λόγω ρεπερτόριο.

Η συναυλία έκλεισε με όλους τους πολυτάλαντους συντελεστές επί σκηνής να ερμηνεύουν παρέα ματζόρε τραγούδια, κάτι που το κοινό ζητούσε συνέχεια, παρά τη σχετικά περασμένη ώρα.


Οι υπόλοιπες γενέθλιες συναυλίες των Encardia που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2024 μοιάζουν πολλά υποσχόμενες, όχι μόνο για το πολύτιμο έργο τους που υπηρετούν τόσο μοναδικά, αλλά και για τους σπουδαίους συναδέλφους που ανέκαθεν τους τιμούν στις εμφανίσεις τους.


Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Μιχάλη Τσεσμετζή και στο mixgrill.gr.

Διαβάστε ακόμα