Kovacs (4)

Kovacs: Σκοτεινή soul διάθεση με λίγο punk νεύρο

Η Ολλανδή τραγουδίστρια επέστρεψε μετά από χρόνια στη Θεσσαλονίκη και έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, αν και λίγο πιο συμπυκνωμένα απ' ό,τι θα θέλαμε.

Διαβάστηκε φορες

Βράδυ Κυριακής και το κρύο έντονο, όμως στο Principal Club Theater ο κόσμος αρκετός. Σχεδόν εννιά χρόνια είναι αυτά, και μπορεί η Ολλανδή Sharon Kovacs (ή απλώς Kovacs) να μην έχει πια μόνιμο στασίδι στις λίστες των mainstream ραδιοφώνων, όμως παραμένει μία καλλιτέχνιδα που έχει αφήσει το στίγμα της στις μνήμες όσων τη γνώρισαν.

Τρία άλμπουμ ήταν αρκετά για να την καθιερώσουν σαν μία λευκή με «μαύρη» φωνή, σαν ένα υβρίδιο Shirley Bassey και extravagant θεατράλε τραγουδίστριας με goth πινελιές. Αυτή είναι η ταυτότητά της, το ξέρει και η ίδια και το υπηρετεί, με αποκορύφωμα τον περσινό της δίσκο “Child Of Sin”.

Αυτός ο δίσκος μάς απασχόλησε και για το μισό live, με το “Bang Bang” να ανοίγει τη συναυλία λίγο νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί (ναι, συμβαίνει ενίοτε και αυτό!). Το υπόλοιπο setlist είχε, νομίζω, όσα περίμενε να ακούσει κάποιος από τις δύο δουλειές της Kovacs, ιδίως από το ντεμπούτο της “Shades Of Black”: “The Devil You Know”, “Diggin”, “50 Shades Of Black” και, φυσικά, το ραδιοφωνικά εξυμνημένο “My Love”.

Μάλιστα, το τέταρτο τραγούδι στη λίστα ήταν ένα ακυκλοφόρητο, με τίτλο "Leave The Sun Behind". Μένει να δούμε αν θα το απολαύσουμε κάποια στιγμή και ηχογραφημένο.

Και αν με το τρίτο άλμπουμ φάνηκε να κατασταλάζει στο μουσικό της ύφος, η παρουσία της πριν μία εβδομάδα έδειξε ότι η Sharon έχει βρει τον εαυτό της και επί σκηνής. Έχοντας αφήσει πίσω την κυριαρχία του μαύρου και της γούνας, σε αυτή την τουρνέ υιοθέτησε μία εμφάνιση που συνδυάζει look καμπαρέ με steampunk αισθητική ή και μία θηλυκή εκδοχή του Klaus Nomi, με κυριαρχία του άσπρου. Το κάτασπρο παλτό αφαιρέθηκε μετά από τα πρώτα τραγούδια, για να αποκαλυφθεί ένα look που συνδύαζε κάτασπρο καλσόν με κορσέ και παπούτσια με μαύρο τακούνι. Το πρόσωπό της τονιζόταν με έντονο ανοιχτό μέικ απ και «στενεμένο» μαύρο κραγιόν στα χείλη.

Προσιτή και απροσποίητη όλη τη βραδιά, μας καλησπέρισε πολύ ελληνικά: “Kalispera, malaka!”. Λίγο αργότερα, ενώ ήπιε την κόκα κόλα της, έκανε μια γκριμάτσα, χαμογέλασε και είπε: “I love coca cola… but it makes me burb”. Κάποια στιγμή, έπεσε στο πάτωμα και έκανε… διατάσεις ενώ η μπάντα της προετοιμαζόταν για την εισαγωγή του “Diggin’”. Η ευθύτητα του punk συναντά την soul, θα μπορούσε να πει κανείς. Κάποια στιγμή, πριν το παιχνιδιάρικο “Tutti Frutti Tequila”, η Sharon δήλωσε ότι θα έπινε άνετα λίγη τεκίλα ή ούζο! Σύντομα ένα σφηνάκι τεκίλα κατέφτασε σαν κέρασμα από το κάγκελο μπροστά στη σκηνή.

Και μιας και αναφερθήκαμε στην μπάντα, να πούμε ότι την Kovacs πλαισίωσε μία σειρά εξαιρετικών μουσικών σε ηλεκτρική κιθάρα, ντραμς, μπασό, πλήκτρα-pads και τρομπέτα, με πρωτεργάτρια τη στενή της συνεργάτιδα και φίλη Esther, που είχε αναλάβει με τα κοφτά της riffs να δώσει έναν πιο έντονο ροκ χαρακτήρα στα κομμάτια σε σχέση με τις παραγωγές των άλμπουμ. Ο καλός συγχρονισμός και το γεμάτο ζωντάνια παίξιμο δημιούργησαν μία ακουστική εμπειρία που έρρεε ομαλά από το ένα τραγούδι στο άλλο, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι πόσο γρήγορα πέρασε η ώρα.

Κάπως έτσι, μετά από μόλις μία ώρα και ένα τέταρτο, φτάσαμε στο encore, το οποίο αποτελούνταν μόνο από το περσινό single “Child Of Sine”, που η Kovacs τραγουδά μαζί με τον Till Lindemann των Rammstein. Εδώ έπρεπε να αρκεστούμε μόνο στη δική της φωνή και στην υποβλητική ατμόσφαιρα που έχτισε η μπάντα, για ένα κομμάτι από κάθε άποψη «βαρύ» (μιλά για τη σεξουαλική κακοποίηση).

Και κάπου εκεί η Κovacs μάς ευχαρίστησε για τη σταθερή μας αγάπη και αποχώρησε, βάζοντας τέλος σε έλα live που σίγουρα θα θέλαμε να είναι λίγο πιο μεγάλο. Ακόμα και έτσι, όμως, νιώσαμε ότι πήραμε ό,τι ακριβώς περιμέναμε: ένα live χωρίς καμία κοιλιά, αριστοτεχνικά εκτελεσμένο και με μία τραγουδίστρια που γνωρίζει καλά πλέον πώς να κυριαρχεί στη σκηνή.

Εξάλλου, για αυτό το τελευταίο θα αρκούσε και μόνο η φωνή της. Όμως, την περασμένη Κυριακή φάνηκε πως η Sharon είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το χτίσιμο της καλλιτεχνικής της περσόνας σε κάθε λεπτομέρεια, κάθε κίνηση, ρούχο και μορφασμό. Και εμείς θα χαρούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή της.


Setlist-Kovacs

  1. Bang Bang
  2. Cheap Smell
  3. Wolf In Cheap Clothes
  4. The Devil You Know
  5. Leave The Sun Behind (ακυκλοφόρητο)
  6. Goldmine
  7. Fool Like You
  8. Motherless Boy
  9. Love Parasite
  10. Strange
  11. Mycose
  12. Fragile
  13. Diggin'
  14. Not Scared Of Giants
  15. Freedom
  16. Tutti Frutti
  17. 50 Shades Of Black
  18. My Love
  19. Child Of Sin


Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Κωστή Κοτσώνη και στο mixgrill.gr

Διαβάστε ακόμα