Nefeli Walking Undercover   Στοιχεία Του Άχρονου Κόσμου

Nefeli Walking Undercover - Στοιχεία Του Άχρονου Κόσμου

Μια νέα μουσική κυκλοφορία που εντυπωσιάζει.

Διαβάστηκε φορες

Βαθμολογία:

9

Τι θα ακούσετε:

folk, pop με ωραία φωνητικά και πλούσιες ενορχηστρώσεις. Ξεχωρίζζε


Η ταλαντούχα τραγουδοποιός Νεφέλη Λιούτα ή Nefeli Walking Undercover, όπως γράφει η μουσική της ταυτότητα, κυκλοφόρησε μέσα στο Μάρτιο το νέο της άλμπουμ με τίτλο «Στοιχεία Του Άχρονου Κόσμου».

Τα 11 τραγούδια του δίσκου γράφτηκαν μεταξύ Σεπτέμβρη του 2022 έως και Δεκέμβρη του 2024. Οι στίχοι και η μουσική είναι της Νεφέλης, ενώ ξεχωρίζουν με την συμμετοχή τους σε τρία τραγούδια οι: Φοίβος Δεληβοριάς, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης και Sophie Lies

Πριν μιλήσουμε για τις μουσικές αρετές του καινούριου της άλμπουμ, ας κάνουμε πρώτα μια μικρή εισαγωγή στον κόσμο της Nefeli Walking Undercover.

Η Νεφέλη Λιούτα λοιπόν, είναι μια άξια εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς τραγουδοποιών, μια φωνή από αυτές που έχει ανάγκη η χώρα μας, ένα κορίτσι που δεν επαναπαύεται αλλά παλεύει να κάνει τα πράγματα με το δικό της τρόπο, γράφοντας στίχους υψηλής ενσυναίσθησης, και φτιάχνοντας ξεχωριστά προσωπικά άλμπουμ που αξίζει να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι ακροατές. 

Το ντεμπούτο της ως Nefeli Walking Undercover έγινε το 2011 με τον δίσκο «Τα Μολύβια-Κομάντος», ένα άλμπουμ που ηχογραφήθηκε αρχικά στο δωμάτιό της και μετά επαναλήφθηκε στο στούντιο. Αν έπρεπε να διαλέξω δύο κομμάτια για να σας μυήσω στην ατμόσφαιρα του άλμπουμ, θα έλεγα πρώτο το πανέμορφο «Το Ρε Και Το Μι Απ’ Την Ηρεμία», με τη συμμετοχή του Ρωμανού Λιούτα στα φωνητικά, και δεύτερο τον τρυφερό «Μικρό Πρίγκιπα».

To 2015 κυκλοφόρησε το «1041ΑΚ (Φάηντερς, Κήπερς)». Τα γυρίσματα για την οπτικοποίηση του τραγουδιού «Από Τον Μπρεχτ Στα Παιδιά Μας» έγιναν στα όμορφα Κύθηρα, ενώ η ίδια η Νεφέλη ανάλαβε τη σκηνοθεσία.

Την ίδια χρονιά, η Nefeli Walking Undercover, θα εμπνευστεί από τους 12 μήνες του χρόνου και θα φτιάξει έναν αφιερωματικό δίσκο με 12 ορχηστρικές συνθέσεις, μία για κάθε μήνα του έτους. Ο τίτλος του «12». Το 2020 επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο.

Το 2017, μας μίλησε με «Απλά Τραγούδια Για Την Αγάπη». Τραγούδια που ηχογραφήθηκαν μια ηλιόλουστη εβδομάδα του χειμώνα, στο σπίτι της Νεφέλης. Το άλμπουμ είναι πια εξαντλημένο.

Το “Well This Is Alarming” του 2020, διαθέτει την εξής πρωτοτυπία: Δεν είναι ένα συνηθισμένο μουσικό άλμπουμ. Αντί για ολόκληρα τραγούδια περιέχει μικρές σύντομες φράσεις που λειτουργούν ως ξυπνητήρια. Εννιά μικρά αγγλόφωνα ποιηματάκια, για να ξεκινήσει ευχάριστα η μέρα.

Τον Απρίλιο του 2023 υπογράφει μαζί με τον Νίκο Τσέλιο (Quiescence), τη μουσική για την ταινία μικρού μήκους «Τρείς Γεύσεις», του Κώστα Μανδήλα.

Η πρόσφατη κυκλοφορία «Στοιχεία του Άχρονου Κόσμου» είναι ουσιαστικά το πέμπτο της προσωπικό άλμπουμ. Ένα άλμπουμ με έντονη ανοιξιάτικη αύρα, αφού κυκλοφόρησε στις 14 Μαρτίου του 2025 με σκοπό να μας ταξιδέψει, να μας διηγηθεί οικείες ιστορίες, να μας αφυπνίσει. Η Nefeli Walking Undercover είναι ειδική σε αυτό, να αφηγείται μοναδικά ιστορίες, καθώς έχει φτιάξει αρκετά μουσικά παραμύθια μέχρι τώρα, είναι εξαιρετική βιολονίστρια, (η μουσική της παιδεία είναι διάχυτη σε όλα τα άλμπουμ της), γράφει μόνη της τους στίχους και τις μουσικές, δημιουργεί εικόνες, χτίζει ατμόσφαιρες.

Η θεματική του νέου της άλμπουμ περιστρέφεται γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, το φόβο στο πιθανό ενδεχόμενο μιας απώλειας, τη μοναξιά, τις άδειες μέρες, αλλά και τις χρυσές, πολύτιμες στιγμές, τα φωτεινά διαλείμματα ανάμεσα στο μαύρο, το «μαζί» με ό,τι και αν αυτό περιλαμβάνει. 

Στα 11 τραγούδια του δίσκου θα βρούμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τα στοιχεία του άχρονου κόσμου. Συναισθήματα οικεία, σκέψεις κρυφές, στιγμιότυπα γνώριμα, όλα τα υπέροχα και τα δυσάρεστα της ζωής. Η Νεφέλη κατάφερε μέσα από το δικό της πρίσμα και τα βιώματα να φτιάξει το σάουντρακ της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου, να γίνει η μυστική φωνή της καρδιάς μας.

Με έναν φρέσκο καθαρό ήχο, που αγκαλιάζει τόσο τις κλασικές φόρμες αλλά και κομμάτια της παράδοσης, με γεμάτες, πλούσιες ενορχηστρώσεις. Πολύ σημαντική η συμβολή του Σέργιου Βούδρη και Σταύρου Γεωργιόπουλου στην παραγωγή, μίξη και την από κοινού μαζί με την Νεφέλη ενορχήστρωση. 

Ένας μελωδικότατος δίσκος που αποπνέει ζεστασιά, τρυφεράδα, εσωτερική ηρεμία, με τα όμορφα φωνητικά, το πιάνο, τα βιολιά, τις κιθάρες, και τα πνευστά όργανα να συνθέτουν ένα μαγικό σύνολο. Ένα folk- pop διαμαντάκι.

Τα δύο τραγούδια του δίσκου που βγήκαν μπροστά, έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε βίντεο. 

Τα «Γήπεδα», το πιο δυναμικό κομμάτι όλου του άλμπουμ, με τη συμμετοχή του Φοίβου Δεληβοριά, να απογειώνει το αποτέλεσμα, ένα τραγούδι για το ποδόσφαιρο, την αγωνία του αγώνα, τη χαρά της νίκης, με ένα ξέφρενο χορωδιακό ρεφρέν που μας προκαλεί να το τραγουδήσουμε αλλά και ένα σπουδαίο στιχουργικό φινάλε για το φανατισμό και την τυφλή οπαδική βία.

«Αγκαλιαζόμαστε, βουρκώνουμε, μέτριοι, θεϊκοί

Κι έπειτα πίσω στις ζωές μας

Ξεχνώντας γι’αλλη μια φορά

Να πούμε για τα νεκρά παιδιά».

Και το «Όλα Τα Πράγματα», που είναι αφιερωμένο στην Κατερίνα Γώγου. Μια περιπλάνηση στις γειτονιές της Αθήνας, με τις σκόρπιες εικόνες, να δημιουργούν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό που όμως από μέσα του θα λείπει πάντα εκείνη... 

«Τι να πούνε και τα καφενεδάκια στην αιώνια οδό των Πατησίων

λιπασμένα από την Κατερίνα βαφτισμένα στο σκοτάδι της και τον αγώνα».

Από τα πιο αισιόδοξα κομμάτια του νέου άλμπουμ της Nefeli Walking Undercover είναι, όπως μαρτυρά και ο υπέροχος τίτλος του, το «Ολάνθισμα». Μοιάζει με ένα γλυκό νανούρισμα ή με το σιγανό τραγούδισμα κάποιας νεράϊδας

Το τρίτο κομμάτι του δίσκου, η «Γυναίκα», είναι μια ωδή προς τη γυναίκα μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ποιητική ματιά της Νεφέλης.

Δυο τρεις ακόμα στιγμές-σκηνές που θέλω να υπογραμμίσω από τα «Στοιχεία του Άχρονου Κόσμου» είναι το «Άδειο Σαλόνι» με τα εύθραυστα φωνητικά του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη να δίνουν τον απαραίτητο λυρισμό σε ένα τραγούδι που μας υπενθυμίζει πόσο ευάλωτοι είμαστε μπροστά στον αποχωρισμό αγαπημένων μας προσώπων, και πως τελικά η δύναμη της αγάπης είναι που κάνει αιώνιες τις στιγμές.

Οι «Πόλεις» που τραγουδούν μαζί η Nefeli Walking Undercover και η Sophie Lies, μια διασταύρωση μεταξύ σύγχρονου και παραδοσιακού ήχου, είναι η διαφορετική νότα του δίσκου, το απόλυτο ταξίδεμα και πάντρεμα λόγου και μουσικής

Η «Θραύση Του Φωτός» θα μπορούσε, κατά τη γνώμη μου, να είναι το κομμάτι με το οποίο κλείνει ο δίσκος, μα είναι το τέταρτο στη σειρά. Η ατμοσφαιρική εισαγωγή του μας προϊδεάζει για τη συνέχεια. Την παραδοχή πως τα σκοτεινά μέρη αυτού του κόσμου μπορούν να νικηθούν μόνο μέσα από το φως που υπάρχει μέσα μας, το φως που έχουμε φυλάξει από τις μικρές μας αποδράσεις, τα χαρτάκια από τα διόδια, κάτι δίσκους και κάτι ήχους, στο δρόμο, μαζί...

Εν ολίγοις, η Nefeli Walking Undercover μας έδωσε έναν υποδειγματικό καινούριο δίσκο, έναν δίσκο φτιαγμένο για πολλαπλές ακροάσεις, και ατέλειωτες βόλτες.

Διαβάστε ακόμα