Music is my radar 2008

Το 2008 οι Portishead επέστρεψαν μετά από 11 ολόκληρα χρόνια με το Third που αποτέλεσε για πολλούς την κυκλοφορία της χρονιάς & χαρακτηρίστηκε άξιος διάδοχος των 2 προηγούμενων albums τους.
Διαβάστηκε φορες

Από την αρχή του 2009 το Music is my radar δημοσίευε, όπως άλλωστε και η φιλική στήλη That’s entertainment, τις προτιμήσεις του για όλες τις προηγούμενες χρονιές των zeros. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις επαναληπτικές ακροάσεις και την σχετική προετοιμασία για να είμαστε έτοιμοι τον Νοέμβριο να παρουσιάσουμε τις συγκεντρωτικές λίστες μας με τα καλύτερα albums, singles, ταινίες και συναυλίες που ευχαριστηθήκαμε περισσότερο την δεκαετία που τελειώνει φέτος. Πρώτα όμως θα θυμηθούμε τις σημαντικότερες κυκλοφορίες του 2008.

Το 2008 οι Portishead επέστρεψαν μετά από 11 ολόκληρα χρόνια με το Third που αποτέλεσε για πολλούς την κυκλοφορία της χρονιάς και χαρακτηρίστηκε άξιος διάδοχος των δύο προηγούμενων albums του συγκροτήματος από το Bristol. Αναπάντεχα πολύ καλή ήταν και η επιστροφή των διασημότερων αδελφών από το Manchester, εννοούμε βέβαια τους αδελφούς Gallacher, με το Dig out your soul. Οι Foals του συμπατριώτη μας Γιάννη Φιλιπάκη με ήχο dance-punk αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τον Βρετανικό μουσικό τύπο αφήνοντας υποσχέσεις για την επόμενη δεκαετία. Ο Nick Cave, σαν το παλιό κρασί, με κάθε κυκλοφορία του γίνεται και καλύτερος…

Ο Alex Turner των Arctic Monkeys και ο Miles Kane των Rascals ηχογραφήσουν ως Last Shadow Puppets το The age of understatement, μακριά από τον ήχο που είχαμε συνηθίσει τους Arctic Monkeys με συναρπαστικό αποτέλεσμα. Οι Raconteurs κυκλοφόρησαν το 2008 το δεύτερό album τους Consolers of the lonely και οι R.E.M το Accelerate, τον καλύτερό τους δίσκο στα zeros, ενώ είχαν και μια φοβερή συναυλία στο Καλλιμάρμαρο τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Οι Kings of Leon κυκλοφόρησαν το τέταρτο album τους που ήταν και το πιο επιτυχημένο τους εμπορικά. Οι Νεοϋορκέζοι TV on the Radio μας έδωσαν το Dear science, που ηχητικά είναι και το πιο «βατό» album τους. 

Οι MGMT έβγαλαν το ντεμπούντο τους Oracular spectacular ανακατεύοντας την νεοψυχεδέλεια με pop, progressive, dance, glam και electro ήχους. Οι Vampire Weekend μας γνώρισαν τον προσωπικό τους, πολύ ιδιαίτερο ήχο και ο Paul Weller κυκλοφόρησε το 22 dreams, ένα από τα καλύτερα album της προσωπικής του καριέρας.

Το 2008 όμως ήταν από τις καλύτερες χρονιές της δεκαετίας και για τα ελληνικά σχήματα: Οι Raining Pleasure κυκλοφόρησαν το έκτο εξαιρετικό studio album τους Who’s gonna tell Juliet, η Μόνικα Χριστοδούλου ηχογράφησε το καλύτερο ντεμπούτο ελληνικής παραγωγής των τελευταίων ετών σε ανεξάρτητη εταιρεία και αποτελεί μία ισχυρή παρακαταθήκη για την Ελληνική μουσική γενικότερα. Τέλος ο Monsieur Minimal από τη Θεσ/κη έβγαλε το Lollipop που λατρέψαμε εμείς οι pure popers.

Ακούστηκαν παντού τα Blind, Love is noise, Human, Sex on Fire, Handsfree, Violet hill, Sweet about me, Mercy, My heart, 4 minutes.

ALBUMS

PORTISHEAD – Third

TV ON THE RADIO – Dear science

NICK CAVE AND THE BAD SEEDS – Dig!!! Lazarus dig!!!

OASIS – Dig out your soul

RAINING PLEASURE – Who’s gonna tell Juliet

LAST SHADOW PUPPETS – The age of understatement

MGMT – Oracular spectacular

RACONTEURS – Consolers of the lonely

PAUL WELLER – 22 dreams

VAMPIRE WEEKEND – Vampire weekend

R.E.M – Accelerate

MONIKA – Avatar

MONSIEUR MINIMAL - Lollipop

FOALS –Anditotes

KINGS OF LEON – Only by the night

 

SINGLES

HERCULES AND THE LOVE AFFAIR – Blind

MGMT – Time to pretend

DAVID BYRNE & BRIAN ENO – Strange overtones

VERVE – Love is noise

KILLERS - Human

COLDPLAY – Viva la vida

KINGS OF LEON – Sex on fire

MONIKA – Babe

LAST SHADOW PUPPETS – Standing next to me

MGMT – Kids

SANTOGOLD – L.E.S. Artistes

NICK CAVE AND THE BAD SEEDS – Dig Lazarus dig

LAST SHADOW PUPPETS – My mistakes were made for you

MONIKA – Over the hill

KAISER CHIEFS – Never miss a bit

SONNY J - Handsfree

SEBASTIEN TELLIER - Divine

PORTISHEAD – The rip

COLDPLAY – Violet hill

MORRISSEY – All you need is me

MORRISSEY – That’s how people grow up

TRICKY – Council estate

R.E.M. – Supernatural superserious

BLOCK PARTY – Mercury

KYLIE AULDIST – No use

 

FILMS

The edge of heaven Yasamin Kiyisinda (Η άκρη του ουρανού)

Three Monkeys

(3 πίθηκοι)

No country for old men (Καμιά πατρίδα για του μελλοθάνατους)

Vicky Cristina Barcelona

Happy-go-lucky

(Τυχερή και Ευτυχισμένη)

Persepolis

Juno

Le silence de Lorna

(Η σιωπή της Λόρνα)

Αθήνα – Κων/πολη

 

LIVE

SEX PISTOLS

MADONNA

R.E.M.

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ

KAISER CHIEFS

 

Διαβάστε ακόμα