Οι δύο νέες κυκλοφορίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Ο ζωντανά ηχογραφημένος "Γυάλινος Κόσμος" και η μεγάλη δισκογραφική συλλογή "Συγκομιδή" είναι οι δύο νέες κυκλοφορίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Δείτε λεπτομέρειες...

Διαβάστηκε φορες
Δελτίο Τύπου

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ζωντανή ηχογράφηση

Την ώρα που η μουσική μετατρέπεται σε καθαρό ρυθμό, ανάσα,  βαθύτερη ικανοποίηση του είναι, η χαρά που δοκιμάζουνε οι μουσικοί επί σκηνής υπερβαίνοντας τον εαυτό τους, απλώνεται σαν κύμα που σε ρουφάει  και  σε κυριεύει… Αυτή είναι η στιγμή που καταγράφει ο Γυάλινος Κόσμος, το διπλό ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ του Αλκίνοου Ιωαννίδη, από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Εκεί όπου, ο  Αλκίνοος Ιωαννίδης και τρεις ταλαντούχοι και ευφάνταστοι μουσικοί και  φίλοι (ο Σωτήρης Λεμονίδης στο πιάνο και τα πλήκτρα, ο Γιώργος Καλούδης στο βιολοντσέλο και την κρητική λύρα και ο Μιχάλης Καπηλίδης στα τύμπανα) παρουσίασαν τραγούδια της προσωπικής κυρίως δισκογραφίας του Αλκίνοου, διασκευασμένα για χορωδία και ηλεκτρική μπάντα.

Σ’ ένα πρόγραμμα «ηλεκτρικό» με το ρυθμό να παρασύρει λέξεις φορτωμένες ήχο, νόημα, εικόνες και σιωπές. Το φωνητικό σύνολο «Εν φωναίς» να «κεντάει» στις ερμηνείες του, με κορυφαίες στιγμές το «Πέρασμα» με την Αγάπη Παπαμήτσου και το παραδοσιακό της Ν. Ιταλίας «Ώρια μου πιτσουλίνα» με την Αναστασία Έδεν. Και τα καταιγιστικά σόλο των μουσικών να δίνουν άλλον αέρα στα 24 τραγούδια του Αλκίνοου… Σαν ένα πρόσωπο που το φωτίζεις αλλιώς κάθε φορά κι αυτό έχει να σου πει αλλιώς την ίδια ιστορία, όπως λέει ο ίδιος.

Στον Γυάλινο Κόσμο την ενορχήστρωση έκαναν οι μουσικοί, την εναρμόνιση της χορωδίας ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ενώ τη διδασκαλία της ανέλαβε ο Αλέξανδρος Στουπάκης. Την επιμέλεια του ήχου είχε ο Βαγγέλης Λάππας. Και το εξώφυλλο του δίσκου φιλοτέχνησε ο Άντης Ιωαννίδης.

ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Ζωντανή ηχογράφηση από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, 23 και 24 Απριλίου 2010

Τα τραγούδια του 1ου δίσκου:
1.    Ο προσκυνητής Α. Ιωαννίδης
2.    Μαύρη πεταλούδα Α. Ιωαννίδης
3.    Ο δρόμος σου είσαι εσύ Α. Ιωαννίδης
4.    Απόγευμα στο δέντρο Α. Ιωαννίδης
5.    Η τέλεια παρεξήγηση Α. Ιωαννίδης – στίχοι: B.D. Foxmoor / Α. Ιωαννίδης
6.    Πέρασμα (με την Αγάπη Παπαμήτσου) Α. Ιωαννίδης
7.    Ταξίδι Γαλλική παραδοσιακή μελωδία, στίχοι: Α. Ιωαννίδης
8.    Μισό φεγγάρι Α. Ιωαννίδης
9.    Θα ’μαι κοντά σου Α. Ιωαννίδης
10.    Απόψε Α. Ιωαννίδης
11.    Ώρια μου πιτσουλίνα (με την Αναστασία Έδεν) / παραδοσιακό Ν. Ιταλίας
12.    Δεν μπορώ Ν. Ζούδιαρης

Τα τραγούδια του 2ου δίσκου:
1.    Με τόσα ψέματα Α. Ιωαννίδης
2.    Requiem Α. Ιωαννίδης
3.    Όνειρο ήτανε Α. Ιωαννίδης
4.    Τ’ Άη Γιωρκού παραδοσιακό Κύπρου
5.    Στην αγορά του Αλ Χαλίλι Ν. Ζούδιαρης
6.    Έχω μια λέξη Α. Ιωαννίδης
7.    Ο κόσμος που αλλάζει Α. Ιωαννίδης
8.    Πατρίδα Α. Ιωαννίδης
9.    Κόσμος πάει κι έρχεται Α. Ιωαννίδης
10.    Γιατί δεν έρχεσαι ποτέ Α. Ιωαννίδης
11.    Ήταν ανάγκη; Α. Ιωαννίδης
12.    Γυρισμός Α. Ιωαννίδης                                                                    


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Σε αυτήν την κασετίνα που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων βρίσκουμε για πρώτη φορά συγκεντρωμένα 8 προσωπικά άλμπουμ του Αλκίνοου Ιωαννίδη και 8 συλλεκτικές εκτυπώσεις έργων του Άντη Ιωαννίδη για τα εξώφυλλα των δίσκων. Ο τίτλος της κασετίνας είναι Συγκομιδή και τα άλμπουμ που περιλαμβάνει είναι τα εξής: Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος (1997), Ανεμοδείκτης (1999), Εκτός τόπου και χρόνου (Live, 2000), Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή (2003), 'Που Δύσην ως Ανατολήν (2006), Συνάντηση (2006), Νεροποντή (2009) και Γυάλινος Κόσμος (Live, 2011), ο τελευταίος δίσκος του Αλκίνοου που μόλις κυκλοφόρησε.

«Αγάπησα τη μουσική και τη λογοτεχνία από πολύ μικρή ηλικία. Και αμέσως μετά αγάπησα το παιδί τους, το τραγούδι. Άκουγα, μελετούσα κιθάρα και τραγουδούσα μόνος στο δωμάτιό μου για ώρες καθημερινά. Ποτέ δεν πίστεψα όμως πως αυτή θα γινόταν η κύρια ενασχόληση της ενήλικης ζωής μου. Σπούδασα θέατρο και δούλεψα στην τηλεόραση με σκοπό να μαζέψω χρήματα ώστε να φύγω στο εξωτερικό για σκηνοθεσία κινηματογράφου, σχέδιο που διέκοψε η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου».

Ο δίσκος ήτανε το «Στην αγορά του κόσμου» του Νίκου Ζούδιαρη, που το 1993 μας γνώρισε με μεγάλη επιτυχία τον Αλκίνοο στα 23 του χρόνια. Ακολούθησε ένας ακόμη δίσκος, το «Όπως μυστικά και ήσυχα». Από το 1997 ως σήμερα ο Αλκίνοος γράφει ο ίδιος τα τραγούδια των δίσκων του, αποκαλύπτοντας έναν ολόκληρο κόσμο βιωματικό, βγαλμένο μέσα από μνήμες, όνειρα, σκέψεις και φαντασία, φανερώνοντας όλα όσα είναι κι ό,τι αγαπάει…

«Με επηρέασε το σπίτι που μεγάλωσα. Οι δίσκοι του Σαββόπουλου, του Χατζιδάκι, του Μαρκόπουλου, του Λοΐζου, τα παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου, η ξένη μουσική της εφηβείας μου, η κλασική δισκοθήκη του πατέρα μου, καθώς και οι ζωγραφικοί του πίνακες, που συν-έθεταν πάντα ετερόκλητα στοιχεία σε ένα συμπαγή χαρακτήρα. Τα ίδια συστατικά χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα».

Από αυτά τα συστατικά προέκυψαν οι δίσκοι του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Κι από το χαρακτήρα του, το πάθος του και την αφοσίωση του στη μουσική. «Ζω μέσα της, σαν σε ταξίδι ισόβιο. Περιφέρομαι στην επικράτειά της, πότε βιαστικός, πότε αργόσχολος, γνωρίζω ανθρώπους, εμπειρίες, βλέπω, ακούω, νιώθω, κουράζομαι, σταματώ για λίγο και μετά, μόλις πάω να φυτρώσω, ξαναρχίζω το δρόμο», είπε κάποτε.

Έτσι, ο Αλκίνοος όπως ο «Προσκυνητής» του τραγουδιού του διήνυσε τεράστιες αποστάσεις, έφτασε μέχρι την Ελλάδα το 1989 για να σπουδάσει, διέσχισε τη Ρωσία το 2005 για να πάρει μαθήματα σύνθεσης κλασικής μουσικής, πήγε στο  Άγιον Όρος οδηγημένος από την αγάπη του για τη βυζαντινή μουσική, έκανε μια έρευνα 9 ολόκληρα χρόνια με το Μιλτιάδη Παπαστάμου για τα Κυπριακά τραγούδια που κατέληξε σε δίσκο για να εκφράσει τον κόσμο που τον γέννησε, περπάτησε πολύ κι ενσωμάτωσε την περιπλάνησή του στη δουλειά του. Στη συγκεντρωτική αυτή έκδοση, τη ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, σε πέντε μονούς και τρεις διπλούς δίσκους, καταγράφεται αυτή η πορεία.

Στο υπέροχο κουτί της συλλογής συμπεριλαμβάνονται οκτώ συλλεκτικές εκτυπώσεις των έργων του Άντη Ιωαννίδη για τα εξώφυλλα των δίσκων.

www.alkinoos.gr

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα