Gimme 10: Το Χθες

Όταν τα τραγούδια αναφέρονται στο χθες, συνήθως το κάνουν με νοσταλγία για όσα αυτό αντιπροσωπεύει...
Διαβάστηκε φορες
Όταν τα τραγούδια αναφέρονται στο χθες, συνήθως το κάνουν με νοσταλγία για όσα αυτό αντιπροσωπεύει, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις που αυτό αντιμετωπίζεται ως κάτι από το οποίο ο δημιουργός θέλει να ξεφύγει.

1. Yesterday – The Beatles
(John Lennon-Paul McCartney)
Η πρώτη θέση, παρότι η σειρά δεν είναι αξιολογική, ανήκει δικαιωματικά στο πιο διασκευασμένο τραγούδι όλων των εποχών – έχουν καταγραφεί περισσότερες από 3000 επανεκτελέσεις του. Πρόκειται για σύνθεση του McCartney, της οποίας τη μελωδία έγραψε στον ύπνο του. Ο Lennon δεν το συμπαθούσε ιδιαίτερα και η ηχογράφησή του δημιούργησε τριβές στο στρατόπεδο των Beatles, αφού σε αυτή συμμετείχε μόνο ο δημιουργός του, συνοδευόμενος από ένα κουαρτέτο εγχόρδων.

2. Κάτι Απ’ Το Χθες – Στάθης Δρογώσης
(Μανώλης Φάμελλος)
Μια επιλογή από το διπλό άλμπουμ Ποτέ Όπως Πριν (2005), στο οποίο περιλαμβάνονται επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μανώλη Φάμελλου, από καλεσμένους αλλά και από τον ίδιο. Εδώ ακούμε τον Στάθη Δρογώση σε μια ηλεκτρική μπαλάντα που πρωτοείδε το φως στον δίσκο Στο Πάρκο Των Σκύλων (1996).

3. Dive Into Yesterday – Kaleidoscope
(Eddy Pumer-Peter Daltrey)
Το τραγούδι αυτό περιέχεται στο άλμπουμ Tangerine Dream (1967), το ντεμπούτο των Βρετανών Kaleidoscope. Δεν κατάφεραν πολλά στην εποχή τους αλλά σήμερα θεωρούνται αξιόλογοι εκπρόσωποι της ψυχεδέλειας των ‘60s και οι αυθεντικές εκδόσεις των δίσκων τους ενδιαφέρουν πολύ τους συλλέκτες.

4. Χτες Όλα Φαίνονταν Μια Χαρά – Φατμέ 
(Νίκος Πορτοκάλογλου)
Μια μπαλάντα μέσα από το ντεμπούτο των Φατμέ, που κυκλοφόρησε το 1982 και είχε για τίτλο 
το όνομά τους. Στα πρώτα δείγματα της δουλειάς του, ο Νίκος Πορτοκάλογλου εμφανίζεται σαφώς επηρεασμένος από την τραγουδοποιία του Διονύση Σαββόπουλου...

5. From Yesterday – 30 Seconds To Mars
(Jared Leto)
Το τρίτο σινγκλ από το δεύτερο δισκογραφικό βήμα των Καλιφορνέζων 30 Seconds To Mars (A Beautiful Lie, 2005) είναι μια αρκούντως πιασάρικη και ηλεκτρική στιγμή. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό το βιντεοκλίπ, το πρώτο αμερικανικής προέλευσης που γυρίστηκε ποτέ στη Λαϊκή Δημοκρατία Της Κίνας.

6. Πιο Λίγο Από Χθες – Λεωνίδας Μαράντης
(Λεωνίδας Μαράντης)
Μια ποπ-ροκ σύνθεση, από τις αρκετές καλές στιγμές που περιέχονται στο άλμπουμ Λονδίνο-Αθήνα (2010), την πρώτη – και μοναδική μέχρι σήμερα – δισκογραφική κατάθεση του τραγουδοποιού Λεωνίδα Μαράντη.

7. This Is Yesterday – Manic Street Preachers
(James Dean Bradfield-Sean Moore-Richey Edwards-Nicky Wire)
Το The Holy Bible του 1994, τρίτο στούντιο άλμπουμ των Manic Street Preachers, θεωρείται από πολλούς η κορυφαία στιγμή τους. Το This Is Yesterday είναι ένα μεσόρυθμο, ηλεκτρικό κομμάτι με στίχους που αντικατοπτρίζουν τα – ψυχολογικά και άλλα – προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνο τον καιρό ο Richey Edwards. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του δίσκου, σε ηλικία 28 χρόνων, ο αυτοκαταστροφικός αυτός μουσικός εξαφανίστηκε και θεωρείται ότι αυτοκτόνησε.

8. Χτες Βράδυ – Νίκος Παπάζογλου
(Νίκος Παπάζογλου)
Ένα από τα λιγότερο ακουσμένα τραγούδια που περιέχονται στον δίσκο Χαράτσι, που κυκλοφόρησε το 1984. Άλλο ένα δείγμα του «μεικτού και νόμιμου» ύφους του Νίκου Παπάζογλου...

9. Just Like Yesterday – Paul Weller
(Paul Weller)
Μια ζωντανή ηχογράφηση από τα στούντιο του BBC, ενός τραγουδιού με έντονες σόουλ επιρροές, από αυτές που όρισαν το γούστο και το στυλ του Modfather. Θα το βρείτε στην τετραπλή κασετίνα Weller At The BBC (2008).

10. Έκλαψα Χτες – Γιάννης Πουλόπουλος
(Μίμης Πλέσσας-Άκος Δασκαλόπουλος)
Ένα υπέροχο και ιδιαίτερα αγαπητό χασάπικο, δια χειρός ενός εκ των μελωδικότερων συνθετών του ελληνικού τραγουδιού, του Μίμη Πλέσσα. Ακούγεται στην ταινία Οι Θαλασσιές Οι Χάντρες (1967) του Γιάννη Δαλιανίδη.

* Εικόνα εξωφύλλου από εδώ.
Διαβάστε ακόμα