Βιβλία - Φεβρουάριος 2012

Βιβλία που σας προτείνουν οι συντάκτες μας να διαβάσετε για το μήνα Φεβρουάριο.
Διαβάστηκε φορες
Οι προτάσεις του MixGrill εγκαινιάζουν το 2012 μια νέα ενότητα, αυτή των βιβλίων. Καθώς ο Ιανουάριος μας απασχόλησε με τις λίστες και τα καλύτερα της περασμένης χρονιάς, ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας για τις προτάσεις μας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις επιλογές των συντακτών μας.

Debtocracy - Άρης Χατζηστεφάνου & Κατερίνα Κιτίδη
Εκδόσεις Λιβάνη
Το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο φαινόμενο Debtocracy ή χρεοκρατία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα επισκέφθηκαν τις σχετικές ιστοσελίδες περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Η συγκινητική αυτή ανταπόκριση οδήγησε τους συντελεστές στην απόφαση να παραδώσουν και σε έντυπη μορφή μια εμπλουτισμένη εκδοχή του ντοκιμαντέρ, η οποία φιλοδοξεί να παρουσιάσει στους αναγνώστες αλλά και σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Internet τις απόψεις τους.
Ξεφυλλίστε το εδώ. Περισσότερες πληροφορίες: εδώ και εδώ

Κοιλίτσα.com - Στέλλα Κάσδαγλη

Εκδόσεις Πατάκη
Ξεκίνησα να καταγράφω, από την πρώτη μέρα, σαν σε ημερολόγιο, την εμπειρία της (απρόσμενης) εγκυμοσύνης μου, από την ανάγκη να περιγράψω και να μοιραστώ σκέψεις και συναισθήματα που αφενός ήταν πρωτόγνωρα για μένα, αφετέρου δεν συμφωνούσαν πάντα με την εικόνα της εγκυμοσύνης, όπως την περιγράφουν τα βιβλία, τα ΜΜΕ αλλά και οι περισσότερες από τις ίδιες τις εγκύους: κρίσεις πανικού για την αλλαγή στη ζωή μου και στο σώμα μου, προβληματισμός για την ικανότητά μου να τα βγάλω πέρα, αλλά και συγκίνηση με κάθε επίσκεψη στον γυναικολόγο, χαρά, σενάρια, φόβος, αλλαγές στις σχέσεις μου με τον υπόλοιπο κόσμο…
Στην πορεία, από τις αντιδράσεις φίλων και γνωστών που παρακολουθούσαν το «ημερολόγιό» μου (αργότερα και το «ημερολόγιο» της αγέννητης κόρης μου), συνειδητοποίησα ότι οι προβληματισμοί και τα στάδια που συχνά μου φαίνονταν «εκτός κλίματος», κυνικά, εγωιστικά και αδικαιολόγητα, έβρισκαν σημαντική ανταπόκριση και άγγιζαν χορδές, τόσο σε γονείς, που είχαν ζήσει τη δική τους αντίστοιχη εμπειρία, όσο και σε άτομα που δεν είχαν περάσει από εκεί.
Το αποτέλεσμα δεν είναι ένας πρακτικός οδηγός εγκυμοσύνης αλλά ένας ειλικρινής (όσο και δύσκολος) απολογισμός του τι σημαίνει να γίνεσαι, σιγά σιγά, σωματικά και ψυχολογικά, μητέρα.

Για την αγάπη της γεωμετρίας - Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις Πατάκη
Για την αγάπη της γεωμετρίας»: το πικρότατο χρονικό της νιότης. Κεντρική ηρωίδα η Ανατολή Μπότσαρη που μεγαλώνει όπως μπορεί σε μια μεσοαστική οικογένεια στο κέντρο της Αθήνας... Μια οικογένεια συνηθισμένη, ίσως όχι και τόσο... 1971, 1972, 1973... 1990, 1999... Τα γεγονότα: ένας εφηβικός έρωτας, μια εγκατάλειψη, μια ακόμη εγκατάλειψη, δυο αποτυχίες απανωτές, ύστερα αρρώστιες, αναρρώσεις: να γονατίζεις εφτά φορές και να σηκώνεσαι οχτώ... Ίσως και να μη σηκώνεσαι την όγδοη φορά... Ακολουθεί μια αυτοκτονία, ο συνηθισμένος εφιάλτης του εγκλεισμού: πριν απ’ αυτά, ταπεινώσεις, απώλειες, συμβιβασμοί.

Αυτό που ζούμε - Σταύρος Θεοδωράκης (Σκίτσα: Χαντζόπουλος Δημήτρης)

Εκδόσεις Ποταμός
«Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια των πολιτικών να εφευρίσκουν λέξεις ανάμεσα στο ναι και το όχι. Όπως τα κορίτσια στους σχολικούς μας έρωτες. Δεν έλεγαν «δεν μου αρέσεις», «δεν σε θέλω». Έλεγαν κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ναι και ως όχι. «Δεν λειτουργώ με αυτόν τον τρόπο». «Δεν είμαι έτοιμη». Έτσι δεν σε έκαναν εχθρό, σε άφηναν να ελπίζεις και μετά, αν τις έφτυνε ο παιδαράς του συστεγαζόμενου λυκείου, γυρνούσαν σε σένα, που άλλωστε ρητά ποτέ δεν σε είχαν απορρίψει. Αλλά μόνο οι πολιτικοί και τα κορίτσια το κάνουν αυτό; Το ίδιο δεν κάνουν και οι δημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστές. Οι διανοούμενοι; Το ίδιο δεν κάνουν;
Ήταν βράδυ όταν τηλεφώνησα στον Δημήτρη. Περπατούσα στο κρύο όταν το σκέφτηκα. Είχαμε να μιλήσουμε μήνες στο τηλέφωνο. Ίσως και χρόνια. «Έλα από το σπίτι». Το γραφείο του ήταν σαν πάγκος ξυλουργού. Με το που το είδα πήρα θάρρος. «Βάζω τα κείμενα, βάζεις τα σκίτσα;»

Ιστορίες της καρδιάς - Νίκος Πιλάβιος
Εκδόσεις Καστανιώτη
Μια περίεργη κούκλα από αλάτι. Ένα κορίτσι με ξύλινα παπούτσια. Ο οδηγός μιας Πόρσε σε μια απρόοπτη συνάντηση. Ο άντρας που ήταν κάποτε γυναίκα. Μια διαφορετική «ντάμα» στο στρατό. Το παιδί που δεν φοβήθηκε το φόβο. Ο πατέρας που μιλούσε σ’ ένα έλατο. Μια ζητιάνα που πουλούσε χαρτομάντιλα. Ένα κορίτσι που φώναζε βοήθεια. Το αγόρι που κρατούσε ένα κερί. Μια οικογένεια με παράξενο όνομα. Άνθρωποι που αναμετριούνται με το φόβο, την αγωνία και τη μοναξιά, αλλά βρίσκουν τα αντίδοτα. Ήρωες που ανακαλύπτουν την ευτυχία και την αγάπη σε απλά μαθήματα της καθημερινής ζωής. Παραμύθια για μεγάλους που αισθάνονται μικροί, ιστορίες που συμβαίνουν μακριά, αλλά και μέσα μας.



Διαβάστε ακόμα