Cave

That's Entertainment: 2008

Ενώ έχει αρχίσει η προετοιμασία για τις λίστες του 2009, θα ασχοληθούμε σήμερα με ό,τι καλό είχε να μας προσφέρει το 2008 στα πλαίσια του αφιερώματος μας στα '00s: Nick Cave and the Bad Seeds, TV On The Radio, Foals, Duke Spirit, Crystal Castles...
Διαβάστηκε φορες
75 ημέρες μείνανε μέχρι να κουνήσουμε το μαντήλι στα '00s και το αφιέρωμα του Mixgrill στις καλύτερες μουσικές (και όχι μόνο) της δεκαετίας που φεύγει έχει φτάσει ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του. Ενώ αρχίζουμε την προετοιμασία για τις λίστες του 2009 και ακούμε τις τελευταίες σπουδαίες κυκλοφορίες της χρονιάς (Flaming Lips, Built To Spill, Fiery Furnaces, A Place To Bury Strangers κλπ.), θα ασχοληθούμε σήμερα με ό,τι καλό είχε να μας προσφέρει το 2008.

Nick CaveΓια άλλη μια χρονιά δεν υπήρξε ένα άλμπουμ που να ταράξει τα νερά ή κάποια νέα σκηνή που να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών. Θα πρέπει όμως κάποιος να είναι πολύ στραβόξυλο για να μην παραδεχτεί ότι υπήρχε μια μεγάλη ποικιλία από πολύ καλές δουλειές, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο εύρος των επιλογών για το άλμπουμ της χρονιάς από τα διάφορα έντυπα και site. Μερικά παραδείγματα: "Oracular Spectacular" από τους MGMT στο ΝΜΕ, "Dear Science"  από τους TV On The Radio σε Rolling Stone και Spin, "Third" από τους Portishead στο Uncut (και στο Music is my radar βεβαίως), Fleet Foxes και το ομώνυμα ντεμπούτο τους σε Mojo και Pitchfork, "Because of the times" από τους Kings Of Leon στο Q και "Dig, Lazarus Dig!!!" από Nick Cave And The Bad Seeds από την έγκυρη και άκρως υποκειμενική στήλη που διαβάζετε αυτή τη στιγμή! Η αλήθεια είναι του το χρωστούσα του Nick μιας που, ενώ έχω μεγαλώσει με τη μουσική του, ποτέ δεν του είχα κάνει αυτή την τιμή στο παρελθόν (όλες τις ετήσιες λίστες μου θα τις βρείτε εδώ). Είναι ελάχιστοι όσοι έχουν μια πορεία σαν αυτή του Nick Cave, όχι μόνο από τις τελευταίες γενιές μουσικών, αλλά και σε όλη την ιστορία του rock. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια μας προσφέρει δουλειές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις κορυφαίες στιγμές της τριαντάχρονης και βάλε καριέρας του. Εκεί που άλλοι όταν πατήσουν τα πενήντα (ή και πολύ νωρίτερα) αγοράζουν πολυτελή cabrio για να αντιμετωπίσουν την κρίση της μέσης ηλικίας, ο Nick ξαναβρίσκει τη νιότη του μέσα από την μουσική του, ενώ και οι ζωντανές εμφανίσεις του, τόσο με τους Bad Seeds όσο και με τους Grinderman, βάζουν τα γυαλιά στους μαθητές του.

Duke SpiritΚατά τα άλλα, πέρα από τα άλμπουμ που αναφέρθηκαν παραπάνω, επισημαίνω επίσης τρία εξαιρετικά ντεμπούτα από ονόματα που περιμένω να κάνουν ακόμα σπουδαιότερα πράγματα στο άμεσο μέλλον, το dance-punk "Antidotes" των Foals του Γιάννη Φιλιππάκη, το "Beat Pyramid" των These New Puritans (ανακατεύουν Fall με techno και hip hop ρυθμούς) και την ψηφιακή synth-punk καταιγίδα των θορυβοποιών Crystal Castles στην ομώνυμη δουλειά τους. Εξαιρετικοί επίσης οι Duke Spirit στο "Neptune" (αγγλικός indie ήχος που συνδυάζει την PJ Harvey με το desert rock), οι Gutter Twins των Greg Dulli και Mark Lanegan στο "Saturnalia", και οι Kills και Raconteurs (ένα χρόνο πριν γεννηθούν οι Dead Weather από τη συνεργασία τους) στα "Midnight Boom" και "Consolers Of The Lonely" αντίστοιχα.

Top 25 Albums

1.  Dig, Lazarus, dig!!! - NICK CAVE AND THE BAD SEEDS
TV On The Radio2.  Dear science - TV ON THE RADIO
3.  Antidotes - FOALS
4.  Neptune - THE DUKE SPIRIT
5.  Crystal Castles - CRYSTAL CASTLES
6.  Midnight boom - THE KILLS
7.  Consolers of the lonely - THE RACONTEURS
8.  Saturnalia - THE GUTTER TWINS
9.  Third - PORTISHEAD
10. Beat pyramid - THESE NEW PURITANS
11. Oracular spectacular - MGMT
12. A certain feeling - BODIES OF WATER
13. Songs in A&E - SPIRITUALIZED
14. Loyalty to loyalty - COLD WAR KIDS
15. Stay positive - THE HOLD STEADY
16. Box of secrets - BLOOD RED SHOES
17. Vampire Weekend - VAMPIRE WEEKEND
18. Conor Oberst - CONOR OBERST
19. Intimacy - BLOC PARTY
20. Santogold - SANTOGOLD
21. Velocifero - LADYTRON
22. Re-arrange us - MATES OF STATE
23. Imperial wax solvent - THE FALL
24. Beautiful future - PRIMAL SCREAM
25. Saint Dymphna - GANG GANG DANCE

Top 25 Tracks

1.  Idle hands - THE GUTTER TWINS
2.  The step and the walk - THE DUKE SPIRIT
3.  To fix the gash in your head - A PLACE TO BURY STRANGERS
4.  Courtship dating - CRYSTAL CASTLES
5.  Machine gun - PORTISHEAD
6.  Devil’s trident - TELEPATHE
7.  Swords of truth - THESE NEW PURITANS
8.  Cheap and cheerful - THE KILLS
9.  Paper planes - M.I.A.
10. Time to pretend - MGMT
11. Salute your solution - THE RACONTEURS
12. Dig, Lazarus, dig!!! - NICK CAVE AND THE BAD SEEDS
13. Cassius - FOALS
14. Can't go back - PRIMAL SCREAM
15. Jigsaw falling into place - RADIOHEAD
16. Nothing ever happened - DEERHUNTER
17. Hit the wall - BRENDAN CANNING
18. Rat is dead (Rage) - C.S.S.
19. L.E.S. artistes - SANTOGOLD
20. 88 - THE COOL KIDS
21. Knickerbocker - FUJIYA & MIYAGI
22. Mercury - BLOC PARTY
23. I will possess your heart - DEATH CAB FOR CUTIE
24. You lie you cheat - SPIRITUALIZED
25. You bring me down - BLOOD RED SHOES

Τραγούδι της εβδομάδας: Οι Νεοϋορκέζοι A Place To Bury Strangers άρχισαν να γίνονται πιο γνωστοί στις αρχές του 2008 όταν το ντεμπούτο άλμπουμ τους από τα τέλη του '07 βρήκε ευρύτερη διανομή,  ενώ το single "To fix the gash in your head" ήταν ένα από τα highlights της χρονιάς. Η θορυβώδης παρέα επιστρέφει αυτές τις ημέρες με τη νέα της δουλειά "Exploding Head" και η πρώτη γεύση, το single "In your heart", μας έχει ανοίξει την όρεξη:


A Place To Bury Strangers - In your heart
Διαβάστε ακόμα