Οι ΟΚ είναι εδώ! - συνέντευξη

"Η μουσική είναι μία και χωρίζεται σε δύο είδη: Την καλή και την κακή. Για εμάς καλή μουσική είναι αυτή που μας πείθει ότι φτιάχνεται με μεράκι και αγάπη."
Διαβάστηκε φορες

Οι ΟΚ αποτελούνται από την Εβίτα Μητσοπούλου στη φωνή, το Βαγγέλη Ορφανίδη στα synths και τον προγραμματισμό και τον Theo Kal στις κιθάρες. Έχουν στο ενεργητικό τους ένα ολοκληρωμένο δίσκο 'Το Μέλι' (2009) στο οποίο περιγράφουν δέκα electro-pop ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησαν το νέο τους single 'Θα είμαι εγώ εδώ', με το οποίο μας δίνουν μια ανάσα αισιοδοξίας στις ομολογουμένως δύσκολες εποχές που περνάμε. Με αφορμή τη νέα τους δουλειά και την εμφάνισή τους στο φετινό φεστιβάλ του MixGrill (8 Απριλίου στο PassPort) είπαμε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

MG: Πως ξεκίνησαν οι ΟΚ; Πως θα περιγράφατε τον ήχο σας και ποιες είναι οι επιρροές σας;
OK: Η ιδέα των ΟΚ ξεκίνησε πριν περίπου 11 χρόνια. Να φτιάξουμε ένα συγκρότημα το οποίο θα έστηνε αυτό που αργότερα ονομάστηκε live clubbing. Δηλαδή να παίζουμε μουσική σε clubs, αλλά με ζωντανά όργανα και φωνή  σε συνδυασμό με τον DJ. Αυτό αργότερα άλλαξε και εξελίχθηκε στη σημερινή μορφή, όπου τα τελευταία χρόνια το συγκρότημα δημιουργεί τα δικά του τραγούδια αποστασιοποιημένοι πλέον από τον παραδοσιακό όρο του DJing, αλλά σε πολύ πιο δημιουργική φάση. Σίγουρα ο ήχος μας παραμένει ηλεκτρονικός σε συνδυασμό με ηλεκτρικές κιθάρες και ελληνικό στίχο. Αν και δεν είμαστε καλοί στις περιγραφές, στο Genre του MySpace μας, έχουμε γράψει "electro-pop" και οι επιρροές μας είναι... από τα πάντα! Από Δεληβοριά μέχρι Chemical Brothers! Ακούμε πολλή μουσική και τελικά όλα τα ακούσματα έχουν βάλει το χεράκι τους για το τελικό αποτέλεσμα στα τραγούδια των ΟΚ.


MG: «Ελληνόφωνα, αγγλόφωνα ή και τα δύο μαζί;». Πόσο εύκολα ταιριάζει ο ελληνικός στίχος με τον ηλεκτρονικό ποπ ήχο; Θα γράφατε ποτέ τραγούδια με ξένο στίχο;
OK: Ελληνόφωνα ή Αγγλόφωνα... Χμμμ... Το δίλημμα αυτό δεν το χωράει ο νους κανενός πραγματικά μουσικόφιλου και μπράβο στο MixGrill που γεφυρώνει το "χάσμα"! Η μουσική είναι μία και χωρίζεται σε δύο είδη: Την καλή και την κακή. Όλοι φυσικά θεωρούν ότι ακούνε καλή μουσική.  Για εμάς καλή μουσική είναι αυτή που μας πείθει ότι φτιάχνεται με μεράκι και αγάπη. Η γλώσσα που θα επιλέξεις να πεις κάτι και τα όργανα που θα χρησιμοποιήσεις για να ντύσεις αυτό που θες να πεις, έχουν δευτερεύουσα σημασία. Ούτε η γλώσσα, ούτε ο ήχος, ούτε και το στυλ, φτιάχνουν το καλό τραγούδι. Μη γελιόμαστε. Εμείς προσωπικά μέχρι στιγμής τυχαίνει αυτά που θέλουμε να πούμε να μας βγαίνουν στα ελληνικά. Θέλουμε να πούμε μία τρυφερή κουβέντα ή να ξεσπάσουμε οργισμένοι, πρώτα στα ελληνικά σκεφτόμαστε οπότε και γράφουμε στα ελληνικά.

Αν και τα περισσότερα τραγούδια έχουν γραφτεί είτε στο πιάνο είτε σε κλασσική κιθάρα, τελικά ο ηλεκτρονικός ήχος είναι αυτός που μας αρέσει, ίσως γιατί ανοίγει πολλούς ορίζοντες ενορχηστρωτικά και μας ιντριγκάρει πολύ αυτό. Τώρα το αν ταιριάζει ή όχι δεν το ξέρουμε... Εμείς έτσι εκφραζόμαστε οπότε αυτό μας αρκεί. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε κάποιο ξενόγλωσσο τραγούδι. Υπάρχουν κάποιες ιδέες στο συρτάρι που φωνάζουν από μακρυά ότι χρειάζονται αγγλικό στίχο. Προς το παρόν έχουν μείνει εκεί. Ίσως κάποια στιγμή να το ανοίξουμε και αυτό το συρτάρι... Ποτέ δεν ξέρεις!

MG: Στον πρώτο σας δίσκο «Το Μέλι» περιλαμβάνεται το τραγούδι «Η ζωή μας η παλιά» στο οποίο συνεργαστήκατε με το Γιάννη Ζουγανέλη. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή τη συνεργασία.
OK: Το τραγούδι αυτό λόγο στίχου έπρεπε να γίνει ντουέτο με κάποια αντρική φωνή. Ψάχναμε να βρούμε κάποια πολύ ανατρεπτική συμμετοχή με χαρακτηριστική φωνή και να μην έχει καμία σχέση με ηλεκτρονική μουσική. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με email με διάφορους καλλιτέχνες, άλλους πολύ γνωστούς και άλλους λιγότερο γνωστούς, στέλνοντας τους ένα demo του κομματιού και το τι θέλουμε να κάνουμε. Οι λιγότερο γνωστοί μας σνόμπαραν και δεν απάντησαν καν, οι πιο γνωστοί απάντησαν ευγενικά και ο Γιάννης Ζουγανέλης μας πήρε τηλέφωνο την επόμενη μέρα και είπε "Θα το κάνουμε!". Έτσι δημιουργήθηκε το 1ο Ζουγανelectro τραγούδι ever! Από 'κει και πέρα εννοείται ότι για μας η συμμετοχή του ήταν μεγάλη τιμή, αλλά το πιο σημαντικό, είναι το τι μαθήματα για την καθημερινότητά σου μπορείς να πάρεις από έναν τέτοιο καλλιτέχνη αυτού του βεληνεκούς. Δεν είναι τόσο οι ώρες που περάσαμε στο στούντιο για το κομμάτι. Είναι το μετά... Αυτές οι πολύ αραιές συναντήσεις πού και πού (άτιμη καθημερινότητα) ή όταν θα τύχει να μιλήσουμε στο τηλέφωνο και θα σου πει κάτι που μετά θα σε βάλει σε σκέψεις και σε προβληματισμό. Αυτό ήταν το κέρδος μας από αυτή τη συνεργασία και πάντα προσπαθούμε να βρίσκουμε ευκαιρίες να την καλλιεργούμε ακόμη περισσότερο.

MG: Έχετε κάνει ένα εκπληκτικό remix στο Ulysses των Franz Ferdinand. Ποιος θα θέλατε να κάνει remix σε κάποια δικιά σας δημιουργία;
OK:Η ιστορία με αυτό το remix έχει ενδιαφέρον γιατί είμασταν αποφασισμένοι να δώσουμε στο κομμάτι τα πιο σκληρά μας beat , αλλά μόλις πήραμε τα κανάλια και ακούσαμε αυτά τα εκπληκτικά βρώμικα τύμπανα είπαμε ότι ΠΡΕΠΕΙ να τα χρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε. Τελικά το αποτέλεσμα ηχητικά είναι ροκ, αλλά φτιάχτηκε με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως στο remixing. Τώρα... σε ό,τι αφορά δικά μας κομμάτια, σίγουρα από τον remixer θα θέλαμε να ακούσουμε το κομμάτι μας εντελώς διαφορετικό από το original. Κι επειδή ρωτάς ποιοι θα ΘΕΛΑΜΕ και όχι ποιοι είναι πιθανό να μας κάνουν remix, θα λέγαμε από Έλληνες τον Mark F. Angelo, τις Marsheaux, τους Space Blanket και τον Dousk και από το εξωτερικό... χμμμ... Τα τααααν! Moby, Daft Punk και Skrillex.

MG: Το τραγούδι "2" έχει περισσότερο ηλεκτρονικό ήχο από τα τραγούδια του δίσκου σας. Είναι ένα δείγμα από τη μουσική εξέλιξή σας;
OK: Είναι σίγουρα το πιο "σκληρό" κομμάτι από αυτά που έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής! Ήταν η επόμενη κυκλοφορία μας μετά το ντεμπούτο album μας και ονομάστηκε "2" γιατί νιώθαμε ότι ήταν το Κεφάλαιο 2 στον ήχο μας. Νιώθαμε ότι το πράγμα πάει αλλού και απέχει από το "Μέλι". Από τότε έχουμε γράψει 10-15 κομμάτια που όντως απέχουν από "το Μέλι" αλλά και από το "2" και αυτό φαίνεται και στα δύο τελευταία singles, το "Κάνε ό,τι σ' αρέσει" και το φρεσκότατο "Θα είμαι εγώ εδώ" που δεν έχουν σχέση με τον ήχο του album μας, δεν έχουν σχέση με το "2" και δεν έχουν σχέση και μεταξύ τους! Οπότε σίγουρα ο ήχος μας έχει εξελιχθεί, αλλά όχι απαραίτητα προς τον ήχο του "2".

MG: Έχετε ήδη δύο συμμετοχές στις συλλογές του ραδιοσταθμού Radio Equinoxe με τα "Elements" και "2". Το "Elements" επιλέχθηκε μέσω MySpace. Το ιντερνετ έχει δυο πρόσωπα: από τη μια είναι ένα εργαλείο για την προώθηση της δουλειάς σας αλλά από την άλλη είναι το μέσο από το οποίο καταστρέφεται η μουσική βιομηχανία μέσω της πειρατείας. Πως το αντιμετωπίζετε; 
OK: Χρησιμοποιούσαμε τα Social Media σαν μπάντα από τα σπάργανα του MySpace κι εκεί χτίσαμε την πρώτη fanbase μας. Το ίντερνετ ήταν και είναι το πιο ισχυρό μας όπλο για να φτάσει η μουσική μας σε περισσότερα αυτιά. Η πειρατεία είναι απλώς η λάθος χρήση του ίντερνετ. Δεν φταίει το ίντερνετ γι' αυτό. Είναι ηθικό το θέμα. Και το μαχαίρι αν το χρησιμοποιήσεις για να σκοτώσεις, αντί να καθαρίζεις πορτοκάλια, δε μπορείς να χρεώσεις τον φόνο στο μαχαίρι. Καλώς ή κακώς τα πράγματα είναι έτσι. Πλέον κάποιος αγοράζει μουσική όχι για να μπορεί να την ακούει όποτε θέλει, αλλά μόνο επειδή του αρέσει πολύ και θέλει να στηρίξει τον καλλιτέχνη. Αυτό ίσως βοηθήσει στην ανάπτυξη της πραγματικά ουσιαστικής μουσικής... Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο... Θα δείξει! 
Εμείς πάντως σαν καλλιτέχνες νιώθουμε μεγάλη χαρά όταν βλέπουμε ότι κάποιος μας στηρίζει είτε αγοράζοντας τη μουσική μας, είτε έρχεται στα live μας.

MG: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
OK: Σε ό,τι αφορά το καινούριο μας single "Θα είμαι εγώ εδώ" ετοιμάζουμε σιγά σιγά το βίντεοκλιπ του και από κει και πέρα θα κάνουμε και μία παρουσίαση στο "Γυάλινο" στις 19 Απριλίου, στήνοντας μια μουσικοθεατρική παράσταση μαζί με την ηθοποιό Φανή Παλιούρα. Δεν θα είναι απλώς μία συναυλία. Θα είναι μία ολόκληρη σατιρική ιστορία που θα συνδυάζει το stand-up comedy μαζί, φυσικά, με το live party που στήνουμε τόσα χρόνια. Θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό και το περιμένουμε με αγωνία. 
Από 'κει και πέρα δουλεύουμε καινούρια τραγούδια (μερικά από αυτά θα τα δοκιμάσουμε και στο Passport) και βέβαια όσο το δυνατόν περισσότερα live!

MG: Στις ζωντανές σας εμφανίσεις συνδυάζετε «DJing» και live εκτελέσεις ταυτόχρονα. Τι να περιμένουμε από εσάς στο φετινό Mixgrill Festival;
OK: Κάποια ανατρεπτικά mashups, το "Θα είμαι εγώ εδώ", καινούρια ακυκλοφόρητα δικά μας τραγούδια με τις ανάλογες βιντεοπροβολές στο background. Γενικά θα ακούσετε τραγούδια που πιστεύουμε πως κάτι έχουν να πουν, με έντονη χορευτική διάθεση και τελοσπάντων... επειδή θα είμαστε και οι πρώτοι που θα ανέβουμε στη σκηνή του Passport και αυτό θα γίνει απόγευμα, θα θέλαμε ο κόσμος να προσπαθήσει να έρθει από νωρίς να δει αυτό που έχουμε ετοιμάσει! Εμείς εγγυώμαστε ότι θα του φτιάξουμε τη διάθεση για μία δυνατή βραδιά! ;)

 - Βρείτε τους ΟΚ στην επίσημη ιστοσελίδα τους: Okband.gr, στο Facebook και στο Twitter
 

- Δείτε τους ζωντανά στο MG Festival (8 Απριλίου 2012 - PassPort) και στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στις 19 Απριλίου 2012. 

Σχετικό θέμα
Tags
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα