Συνέντευξη από τους Ένα Βήμα Μπροστά στο Mixgrill

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου βρήκαμε τους Ένα Βήμα Μπροστά, και με αφορμή το ακουστικό live που κάνανε, στο Cinema cafe στην Πάτρα πήραμε συνέντευξη από τα τρία μέλη τους (συνολικά είναι πέντε) τα οποία και συμμετείχαν στο live.  
Διαβάστηκε φορες
Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου βρήκαμε τους Ένα Βήμα Μπροστά, και με αφορμή το ακουστικό live που έκαναν, στο Cinema cafe στην Πάτρα πήραμε συνέντευξη από τα τρία μέλη τους (συνολικά είναι πέντε) τα οποία και συμμετείχαν στο live. Απαντήσεις δίνανε και οι τρεις όμως επειδή και οι ίδιοι θεωρούν πως τα μέλη της μπάντας είναι ισότιμα και δεν έχει σημασία ποιος θα μιλήσει σε μία συνέντευξη, κάθε απάντηση (σχεδόν) αποτελεί μία κολλεκτίβα των απαντήσεων και των τριών τους.


Ποια είναι τα μέλη των Ένα Βήμα Μπροστά και ποιος είναι ο frontman αυτού του project;

Είμαστε οι: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου - Κιθάρα
                  Νίκος Φάρφας - Φωνή
                  Άγις Αγγελομάτης - Μπάσο/Κρουστά
                  Γιώργος Τσιούτσας - Πλήκτρα
                  Γιάννης Μακρίδης - Τύμπανα/Φωνητικά
Frontman δεν υπάρχει,γενικά αυτό που προσπαθούμε να βγάλουμε προς τα έξω είναι ότι είμαστε μία μπάντα και ότι δεν υπάρχει κάποιος που να είναι ανώτερος των άλλων, έχουμε χωρίσει τους ρόλους και ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί καλύτερα. Προφανώς, δεν το κάνουμε μόνο εμείς αυτό αλλά είναι σίγουρα κάτι που λείπει από την ελληνική μουσική σκηνή, μία μπάντα που μαζί κάνει πράγματα όπως οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά.


Τι σημαίνει το όνομα Ένα Βήμα Μπροστά;

Δεν σημαίνει τίποτα συγκεκριμένο,δεν συμβολίζει κάτι για μας ούτε έχει κάποια κρυφή σημασία για μας.Ένα Βήμα Μπροστά σημαίνει το προφανές,ότι βρίσκεσαι κάπου και κάνεις άλλο ένα βήμα μπροστά. Απλά πριν από 11 χρόνια που ξεκινήσαμε έπρεπε να βρούμε ένα όνομα και ένας φίλος του πρώτου μας ντράμερ  πρότεινε το One Step Ahead, όμως επειδή είμαστε ελληνική μπάντα με ελληνικούς στίχους, το κάναμε Ένα Βήμα Μπροστά ως προσωρινό μας όνομα, το οποίο είναι το προσωρινό μας όνομα τα τελευταία 11 χρόνια. Το έχουμε αγαπήσει όμως, μας αρέσει και είναι αισιόδοξο.


Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές των 1ΒΜ;

Πολλές και διαφορετικές! Από ελληνικό έντεχνο/ροκ μέχρι proggresive/heavy metal. Και αυτό πιστεύουμε ότι φαίνεται και στην δουλειά που βγάζουμε. Ο Γιάννης ακούει ό,τι έχει να κάνει με τύμπανα και του αρέσει, ο Κώστας, ο Άγις και ο Γιώργος ακούνε κυρίως 80's rock, 80's glam, progressive metal και heavy metal, ενώ ο Νίκος ακούει ελληνική μουσική, έντεχνο, ροκ κλπ... Αυτή η ποικιλία στα μουσικά ακούσματα δεν μας έχει προκαλέσει προβλήματα διότι έχουμε κατασταλάξει στο τι δουλειά θέλουμε να βγάζουμε και έτσι έχουμε αναθέσει τους στίχους στον Νίκο και ακολουθούμε μία συγκεκριμένη μουσική πορεία. Ούτως η άλλως, θεωρούμε ότι σε κάθε είδος μουσικής υπάρχει "καλή" και "κακή" μουσική και ότι μπορείς να πάρεις καλά στοιχεία από κάθε είδος μουσικής, οπότε όταν κάποιο μέλος της μπάντας βρίσκει κάτι ωραίο, το παρουσιάζει στην μπάντα και μετά το δουλεύουμε όλοι μαζί.


Διαθέτετε τους δίσκους σας δωρεάν στο ίντερνετ αλλά και στα live σας, καθώς κάνετε και live με ελεύθερη είσοδο ή με εισιτήριο χαμηλού κόστους. Δεν έχετε υποστεί κάποια οικονομική ζημιά από αυτήν την πολιτική σας; 

Γενικά, είναι καλύτερο να κάνεις 10 live με 10 δραχμές είσοδο το καθένα παρά ένα με χίλιες. (Η αναφορά στις δραχμές δεν ήταν τυχαία, έρχονται σύντομα) Η ελεύθερη είσοδος πάντως δεν σημαίνει ότι παίρνουμε λιγότερα ή περισσότερα από τους άλλους, αυτό είναι θέμα του deal με το μαγαζί.ΤΟ σίγουρο είναι ότι διανύουμε δύσκολη περίοδο σαν χώρα και εμείς θέλουμε ο κόσμος να έρχεται αν διασκεδάζει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Όσον αφορά τη μουσική σίγουρα έχουμε δώσει  πάρα πολλά χρήματα αλλά το βλέπουμε ως επένδυση, κάνουμε κάτι με στόχο στο μέλλον να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο.Η ιδέα με τη δωρεάν διάθεση ξεκίνησε το 2007 όταν κάναμε μερικές προσπάθειες να έρθουμε σε επαφή με δισκογραφικές εταιρείες, όμως συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά που μας πρότειναν δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που εμείς περιμέναμε από μία συνεργασία. Άρα αφού ήταν αδύνατον για εμάς να συμβιβαστούμε με αυτά που μας πρότειναν οι δισκογραφικές, αποφασίσαμε να βγάλουμε τον δίσκο όπως θέλαμε εμείς και να τον μοιράσουμε δωρεάν στον κόσμο, ώστε να είναι πιο εύκολο και για αυτόν αν το πάρει.Ούτως ή άλλως από τις πωλήσεις των δίσκων η μπάντα παίρνει ελάχιστα και ξέραμε ότι λόγω της κατάστασης με το διαδίκτυο και να κυκλοφορούσαμε έναν δίσκο ακόμη και με 5 ευρώ ο κόσμος θα τον κατέβαζε από το ίντερνετ. Οπότε γιατί να μην τους τον δώσουμε δωρεάν εμείς κατευθείαν; όπου η δωρεάν διάθεση των δίσκων μας ίσως να είναι και η καλύτερη διαφήμισή μας.
Πάντως δεν το παίζουμε επαναστάτες,δεν αποκλείουμε μία μελλοντική συνεργασία με κάποια δισκογραφική, αλλά ακόμη και τότε θα φροντίσουμε το κόστος των δίσκων να είναι αρκετά χαμηλό (αν υπάρχει καθόλου κόστος). 


11 χρόνια στην σκηνή κι όμως μόνο 2 δίσκοι!

Γενικά, λέμε ότι οι 1ΒΜ μπορεί να ξεκίνησαν πριν 11 χρόνια αλλά τα πρώτα 6 βρισκόμασταν σε πολύ ερασιτεχνικό επίπεδο και δεν νιώθαμε έτοιμοι για επαγγελματική δουλειά.Όταν αισθανθήκαμε ότι αρχίσαμε να παίζουμε καλά, αποφασίσαμε ότι ήταν καιρός να γράψουμε έναν δίσκο. Τότε λοιπόν, το 2007, ήταν που βγάλαμε τον πρώτο μας δίσκο και ξεκινήσαμε να μετράμε τα χρόνια που οι 1ΒΜ είναι επαγγελματίες μουσικοί. Άρα 2 δίσκοι σε 5 χρόνια δεν είναι πολύ λίγοι. 
Τα πρώτα μας 6 χρόνια, λοιπόν, αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία,μέσα από τα λάθη μας. Και πιστεύουμε πως δεν έχει νόημα να βιάζεσαι. Θέλουμε να βγάζουμε δίσκους από τους οποίους θα μας αρέσουν σχεδόν όλα τα κομμάτια. Από τον πρώτο μας δίσκο υπάρχουν 3-4 κομμάτια που δεν μας αρέσουν πολύ πλέον, από τον δεύτερο, όμως, μας αρέσουν όλα. Δεν υπάρχει τραγούδι που θα θέλαμε να το βγάλουμε τώρα, γενικά προσπαθούμε να δίνουμε ότι καλύτερο έχουμε στους δίσκους μας. Δεν έχουμε και δισκογραφική να μας πιέζει χρονικά...


Είναι δύσκολο για μια ελληνική μπάντα να βρει βήμα σήμερα; 

Όσο δύσκολο είναι άλλο τόσο είναι και εύκολο. Απλά στην περίπτωση που ανοίξει ο δρόμος μιας μπάντας μέσω δισκογραφικών, η μπάντα αυτή δεν θα έχει διάρκεια, αφού η δισκογραφική θα κυκλοφορήσει έναν εμπορικό δίσκο της μπάντας η οποία θα είναι για 2 χρόνια στο προσκήνιο και μετά θα χαθεί. Περισσότερο, λοιπόν, σημασία έχει το πόσο το πιστεύει ο καθένας. Όσο για το αν είναι εύκολο να έρθεις σε επαφή με δισκογραφική, δεν μπορούμε να σου πούμε γιατί δεν έχουμε ασχοληθεί και πολύ με το θέμα. Σίγουρα, οι δισκογραφικές πεθαίνουνε και ο καθένας, πλέον, μπορεί να φτιάξει ένα κομμάτι και να το ανεβάσει στο διαδίκτυο.

Είναι βέβαιο, πως οι δισκογραφικές και όσοι ελέγχουν τον χώρο της μουσικής δεν προσφέρουν βήμα σε σχήματα που αξίζουν, παρά προσπαθούν να τα κάνουν όλα πιο εμπορικά και πιο pop. Για παράδειγμα, η ελληνική μπάντα Planet of Zeus η οποία είναι εκπληκτική στο είδος της, με περιοδείες σε όλη την Ευρώπη και με συμμετοχές σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Δεν έχω ακούσει ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό να παίζει μουσική τους (σχόλιο συντάκτη: Παίζει σίγουρα ο Atlantis fm) ενώ είναι φοβερή μπάντα, όπως και άλλες φανταζόμαστε που δεν τις ξέρουμε διότι δεν προωθούνται καθόλου. 
Εμείς το παλεύουμε μόνοι μας 11 χρόνια τώρα αλλά χαιρόμαστε την ανεξαρτησία μας. Έχουμε επενδύσει πολύ χρόνο και χρήμα μέχρι στιγμής και ότι μικρά κέρδη είχαμε τα επενδύαμε πάλι στην μουσική μας. Όνειρο μας είναι να μπορέσουμε κάποια στιγμή να ασχολούμαστε αποκλειστικά με την μουσική. Να ζούμε από αυτήν.


Έχετε κάνει εμφανίσεις σε αρκετές φημισμένες μουσικές σκηνές της Αθήνας όπως το Οξυγόνο, το Κύτταρο αλλά και ο Σταυρός του Νότου, πως νιώθετε για αυτό; 

Σίγουρα είναι χαρά για μας, διότι ξεκινήσαμε να παίζουμε σε μικρά μαγαζιά και με τον καιρό μας εμπιστευόταν όλο και περισσότερο ο κόσμος αλλά και οι μαγαζάτορες οι οποίοι μας έβαλαν να παίξουμε στα μαγαζιά τους. Η αρχή των 1ΒΜ έγινε,ουσιαστικά, το 2007 εδώ στην Πάτρα όταν παίξαμε στο musicwave festival όπου και ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε σε σκηνή με καλό ήχο κλπ. Έτσι με τις εμφανίσεις μας στο Κύτταρο το 2008 και άλλες μεγάλες σκηνές στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ένα μέρος του ονείρου μας και νιώσαμε και κάποια ικανοποίηση αφού η σκληρή δουλειά μας απέδωσε καρπούς. Επόμενος στόχος μας είναι να παίξουμε σε εξωτερικό χώρο. Η πορεία μας αποδεικνύει ότι και χωρίς δισκογραφική από πίσω μπορείς να καταφέρεις πράγματα.

Είναι δύσκολο να είσαι αφεντικό του εαυτού σου και να βάζεις το κεφάλι κάτω για να δουλέψεις, χωρίς να έχεις άλλους ανθρώπους να δουλεύουν για σένα και έτσι να πρέπει να τα κάνει όλα η μπάντα αλλά τότε είναι που η κάθε επιτυχία αξίζει ακόμα περισσότερο.


Έχετε συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Ζακ Στεφάνου, την Τάνια Κικίδη και τα Υπόγεια Ρεύματα, υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με αυτά τα πρόσωπα; 

Ο λόγος που συνεργαστήκαμε με τον καθένα ήταν ότι απλά ήρθαμε σε επαφή και τα βρήκαμε.Αυτό ξεκίνησε με την τρέλα του Άγι η οποία τον οδήγησε στο να αναζητήσει μπάντες και τραγουδιστές για guest εμφανίσεις, πράγμα που ούτε το φανταζόμασταν. Με την Τάνια ήρθαμε σε επαφή, είδαμε ότι ταιριάζουμε και κάναμε μία σειρά εμφανίσεων μαζί. Με τον Ζακ είμαστε πλέον φίλοι ενώ τα Υπόγεια Ρεύματα είναι γονείς για εμάς.Ο Γρηγόρης Κλιούμης (τραγουδιστής των Υπόγειων Ρευμάτων) έχει τραγουδήσει και σε ένα κομμάτι μας, το "Πες ό,τι θες" το οποίο είναι και αγαπημένο μας.
Κατά πόσο ήταν καθοριστικός ο ρόλος συνεργασιών σας με καταξιωμένα πρόσωπα στον χώρο όπως ο Μαχαιρίτσας, ο Ζουγανέλης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τα Υπόγεια Ρεύματα αλλά και ο Χρήστος Θηβαίος; 

Το καταπληκτικό με αυτές τις συνεργασίες είναι η αποδοχή που νιώθεις. Λες σε έναν άνθρωπο που είναι πάρα πολλά χρόνια στον χώρο ότι κάνεις ένα live και ότι θες να έρθει, χωρίς να πληρωθεί, να παίξει μαζί σου και αυτός όχι απλά δέχεται αλλά σε "αγκαλιάζει" και σε αντιμετωπίζει ως ίσο προς ίσο. Αυτό, φυσικά, τιμά τους ίδιους και είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι πολύ πιο εύκολο από ότι θα περίμενε κανείς. Στην περίπτωση του κ. Ζουγανέλη ας πούμε, πήγαμε στο καμαρίνι του(δεν μας γνώριζε) και του ζητήσαμε να εμφανιστεί μαζί μας και αυτός απλά δέχτηκε, χωρίς βύσματα ή τίποτα άλλο.

Είναι πολύ ωραίο να τραγουδάς με τα είδωλά σου για να μπορείς και εσύ να ανεβαίνεις επίπεδο σιγά σιγά. Ενώ είναι και κάτι που μας έχει κάνει γνωστούς στον χώρο. Μπορεί αν μην μας γνωρίζει πολύς κόσμος εκτός του χώρου, όμως με τις συνεργασίες μας έχουμε καταφέρει να δηλώσουμε την παρουσία μας εντός του χώρου.


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

-Άγις: παντρεύομαι το καλοκαίρι, θέλω να αγοράσω και ένα σπίτι...
-Κωνσταντίνος: Εγώ θα σχεδιάσω σίγουρα ένα καρότο σε ένα χαρτί... μπορεί και μια κιθάρα.

Για να σοβαρευτούμε. Μας αρέσει να σχεδιάζουμε πράγματα στο κοντινό μέλλον. Υπάρχει μία υπόνοια για μια πολύ καλή δισκογραφική συνεργασία την οποία δεν θα αποκαλύψουμε για να μην την ματιάσουμε, αφού είναι πολύ νωρίς ακόμα. Τα σχέδιά μας είναι να παίζουμε και να γράφουμε συνέχεια μουσική. Πριν ενάμιση χρόνο κάναμε ένα live dvd το οποίο θα εκδώσουμε σύντομα (υπάρχει δείγμα στο youtube) ενώ μέχρι το Πάσχα ευελπιστούμε ότι θα έχει κυκλοφορήσει ο νέος μας δίσκος. Αυτήν την περίοδο παίζουμε στον Σταυρό του Νότου αυτήν την δευτέρα (10/12) και την επόμενη(17/12) μετά θα κάνουμε μια παύση και θα δούμε πως θα πορευτούμε. Συνήθως παίζουμε δύο Δευτέρες και φεύγουμε σε μίνι περιοδεία και πάει λέγοντας.


Πληροφορίες για τους Ένα Βήμα Μπροστά, για τις εμφανίσεις τους αλλά και για να κατεβάσετε τους δίσκους τους μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα τους: 1bm.gr
 


Επίσης τη σελίδα τους στο Facebook.

Υ.Γ: Ύστερα από λαϊκή απαίτηση ρωτήσαμε τον Νίκο Φάρφα αν έχει σχέση και μας απάντησε ότι έχει σχέση με την μουσική και την κιθάρα του.

Διαβάστε ακόμα