Nick Cave

Σελιδο-γυρίσματα: Από τις σελίδες στις νότες Α'

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη μουσική, όχι μόνο επειδή αρκετοί διαθέτουν ταλέντο και στα δύο, αλλά κυρίως γιατί η μία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την άλλη.
Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 16ο - Like Ulysses, I've found a new way baby...

Μέρος Α'

Nick CaveΠολλές φορές έχουμε αναφερθεί στη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη μουσική, όχι μόνο επειδή αρκετοί συμβαίνει να διαθέτουν ταλέντο και στις δύο τέχνες - με πρόσφατο το παράδειγμα του Nick Cave - αλλά κυρίως γιατί η μία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την άλλη σε πολλές περιπτώσεις, και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στο προηγούμενο κεφάλαιο, είδαμε την περίπτωση των Kerouac & Burroughs, εκτός όμως από αυτούς, οι συγγραφείς που ενέπνευσαν αργότερα μουσικούς θα μπορούσαν να γεμίσουν σελίδες ολόκληρες... Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιοριστούμε σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο Οδυσσέας ως ήρωας, αλλά και η Οδύσσεια ως έργο, εμφανίζονται συχνά πυκνά στη μουσική και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον σπουδαίο James Joyce και το Ulysses του, που σύστησε τον επικό μας ήρωα σε ευρύτερο κοινό. Τόσο το Breathe των U2, όσο και το Ulysses των Franz Ferdinand φυσικά, περιλαμβάνουν πλήθος αναφορών στο βιβλίο.

Το Eye In The Sky των Alan Parson's Project από το 1982 αναφέρεται εμφανώς στο αριστούργημα του George Orwell 1984 και στα μάτια του Μεγάλου Αδελφού που βλέπουν τα πάντα. Το θρυλικό LA Woman των Doors περιγράφει το σκηνικό του βιβλίου City Of Night του J.Rechy, ενώ και το Street Spirit (Fade Out) των Radiohead αντλεί την έμπνευσή του από το βιβλίο The Famished Road του Ben Okri, που αφηγείται την ζωή μιας πάμπτωχης οικογένειας στην πατρίδα του συγγραφέα, τη Νιγηρία.

Ο αγαπημένος μας Iggy Pop διάβασε το βιβλίο του αμφιλεγόμενου Γάλλου M.Houellebecq The Possibility of An Island και ενθουσιάστηκε. Ευτυχώς για εμάς, το ακροατήριό του δηλαδή, το βιβλίο τον ενέπνευσε και τη χρονιά που σε λίγο τελειώνει, ο Iggy μας χάρισε έναν υπέροχο δίσκο που βασίστηκε στη γαλλική κουλτούρα και συγκεκριμένα στον Houellebecq, με τίτλο Preliminaires, η πιο χαρακτηριστική στιγμή του οποίου είναι αναμφίβολα το Les feuilles mortes.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από: Εκδόσεις Τόπος, Wikipedia


Διαβάστε ακόμα