Οι περιοδείες των Red Hot Chili Peppers: 1998 - 2001

O John Frusciante επιστρέφει, το πολύ καλό "Californication" και η φωτιά που άναψε μετά από την εμφάνιση τους στο Woodstock.
Διαβάστηκε φορες

Τις προηγούμενες ημέρες διαβάσατε το πρώτο μέρος του Αφιερώματος μας στις περιοδείες των Red Hot Chili Peppers (1983 - 1986), το δεύτερο (1986 - 1990), το τρίτο μέρος (1990 - 1993) και το τέταρτο μέρος (1994 - 1997). Είμαστε στο 1998 και προχωράμε σήμερα να δούμε την επιστροφή του John Frusciante και τη δημιουργία του "Californication", ενός δίσκου που ε'ιναι σε κοντινό επίπεδο με αυτό του "Blood Sugar Sex Magik". 'Αλλωστε, δημιουργήθηκε από την ίδια "μαγική" τετράδα.

Californication Tour - O John Frusciante επιστρέφει, το πολύ καλό "Californication" και η φωτιά που άναψε μετά από την εμφάνιση τους στο Woodstock (1998 - 2001)

O John Frusciante αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά και έφτασε πραγματικά στα όρια του... Είχε χάσει επαφή με τους φίλους του και ο μόνος που του στάθηκε και τον βοήθησε να μπει σε μια κλινική αποτοξίνωσης ήταν ο Flea. Στις αρχές του 1998, ο Navarro αποχωρεί και ο Flea λέει στον Anthony Kiedis ότι για να συνεχίσει να υπάρχει το συγκρότημα, θα πρέπει να έχουν ξανά μαζί τους τον Frusciante. Κι έτσι έγινε...

Μπορεί ο John Frusciante να είχε χάσει την επαφή του με τη κιθάρα, αλλά το ταλέντο όπως καταλαβαίνετε, δε χάνεται. Κι έτσι σύντομα ξαναβρήκε τη φόρμα  και τα "πατήματα" του στο συγκρότημα. Τον Ιούνιο του 1999, το Californication ήταν έτοιμο. Μάλιστα, ο John Frusciante δήλωσε πρόσφατα ότι είναι το αγαπημένο του album. Και είναι όντως ένας φοβερός δίσκος!

Η περιοδεία του Californication είχε διάρκεια ένα χρόνο και κάτι, από τις 18 Ιουνίου 1999, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2000. Η πολύ μεγάλη επιτυχία του δίσκου τους "ανάγκασε" (σε εισαγωγικά βέβαια) να παίξουν σε όλο τον κόσμο περίπου. Εκτός από την Ελλάδα βέβαια... Για φανταστείτε να είχαν έρθει τότε στα μέρη μας...

Σε μια από τις πρώτες συναυλίες της περιοδείας, στις 25 Ιουλίου έπαιξαν στο Woodstock, στη Νέα Υόρκη. Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσουν, η θετή κόρη του Jimmy Hendrix ζήτησε από το συγκρότημα να παίξουν ένα τραγούδι του πατέρα της. Σε λίγα λεπτά οι Peppers αποφάσισαν να παίξουν το "Fire", μια διασκευή στο αντίστοιχο κομμάτι του Hendrix, η οποία βρίσκεται στο "Mother's Milk". Στο τέλος της συναυλίας τους, ανάβει μια μικρή φωτιά και ξεκινούν διαδηλώσεις μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ, οι οποίες καταλήγουν σε βανδαλισμούς. Την επόμενη μέρα ο Kiedis έλεγε ότι "το Woodstock δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ήταν παλαιότερα. Τότε οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές κι όχι σαν χθες... Ξυπνήσαμε το πρωί και τα περιοδικά και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μας κατηγορούσαν που παίξαμε το "Fire"..."

Δείτε παρακάτω όλη τη συναυλία των RHCP στο Woodstock. Το "Fire" ήταν το τελευταίο τραγούδι της εμφάνισης.

Στην "Californication Tour", το "One Hot Minute" εκπροσωπήθηκε με μόλις ένα τραγούδι, το "Pea". Και λογικό ήταν... Είχαν τόσα άλλα τραγούδια από άλλους δίσκους, τα οποία είναι πολύ καλύτερα.

Η σύνθεση των Peppers:


Anthony Kiedis – φωνή
Flea – μπάσο
Chad Smith – drums
John Frusciante - κιθάρα, δεύτερα φωνητικά

Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν σε αυτή την περιοδεία:

Otherside, Around the world, Scar Tissue, I like dirt, Right on time, Easily. Στις πρώτες συναυλίες της περιοδείας, μου έκανε εντύπωση ότι δεν έπαιζαν τα Otherside, Californication & Parallel Universe... Μάλιστα, το Californication άρχισαν να το παίζουν μετά τα μέσα της περιοδείας.

Τα τραγούδια αυτής της περιοδείας που μπορεί να ακούσουμε στο Ο.Α.Κ.Α.

Otherside, Around the world, Scar Tissue, Californication, I like dirt, Right on time. Είναι λογικό να παίζουν πολλά τραγούδια από αυτό το δίσκο. Έχει τόσες επιτυχίες...

To video:

Δείτε παρακάτω όλη τη συναυλία των Red Hot Chili Peppers στο Woodstock του 1999. Προσέξτε την εισαγωγή όπου ο Flea εμφανίζεται γυμνός στο κοινό και παίζει την εισαγωγή του "Around the world":



Η δημιουργία του επόμενου δίσκου ("By the way") ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της Californication Tour. Θα ήταν ο τρίτος δίσκος της "μαγικής τετράδας". Καταλαβαίνετε ότι το αποτέλεσμα ήταν για άλλη μια φορά υψηλού επιπέδου. Περισσότερα αύριο.

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα