Gimme 10: Οι επιλογές της Κατερίνας Μακαβού

Με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία της νέας της δουλειάς, η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Κατερίνα Μακαβού μάς παρουσιάζει αγαπημένα της τραγούδια.
Διαβάστηκε φορες
Η Κατερίνα Μακαβού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε ποικίλες μουσικές σπουδές ενώ από νωρίς ξεκίνησε εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές. Η πρώτη της μεγάλη συνεργασία ήταν αυτή με τον Λουδοβίκο Των Ανωγείων και ακολούθησαν πολλές ακόμα, με καλλιτέχνες όπως οι Σωκράτης Μάλαμας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Λάκης Παπαδόπουλος. Τελευταία βρίσκεται στο πλευρό του Διονύση Σαββόπουλου, στις παραστάσεις του με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Η προσωπική της δισκογραφική πορεία ξεκίνησε το 2008 με την κυκλοφορία του άλμπουμ Μικρά Μυστικά ενώ επίκειται και συνέχεια πολύ σύντομα, καθώς η νέα της δουλειά με τίτλο Άλλη Μια Ώρα θα είναι σε λίγες μέρες διαθέσιμη διαδικτυακά. Σε αυτό το νέο άλμπουμ, πέρα από τα δικά της τραγούδια υπάρχουν συνθετικές και στιχουργικές συμμετοχές των Οδυσσέα Ιωάννου, Θανάση Dzingovic, Δημήτρη Δημητρακόπουλου, Κίμωνα Χαραλάμπους. Με αυτή την αφορμή την φιλοξενούμε σήμερα στο Gimme 10 κι εκείνη μάς παρουσιάζει δέκα αγαπημένα της τραγούδια.

1. Wild Horses - The Rolling Stones
(Mick Jagger-Keith Richards)
Θυμάμαι να το πρώτο ακούω δεκατεσσάρων χρονών σε ένα Κτελ όπου ταξίδευα με την θεία ‘Έλλη, πηγαίνοντας να πάρουμε το πλοίο για Σκιάθο... το βαρετό μέχρι  εκείνη την ώρα ταξίδι, απέκτησε νόημα για πολλές ώρες, μετά το άκουσμά του.

2. Suzanne - Leonard Cohen
(Leonard Cohen)
Γιατί όταν αυτός ο τύπος γράφει στίχους, μπορεί  μέσα σε ένα τραγούδι να βάλει την αγάπη, την πίστη, τον θάνατο, την γυναίκα. Πάντα συνοδεύει το τελευταίο ποτό. Μετά τη Suzanne σπίτια μας!

3. A Wolf At The Door - Radiohead
(Thom Yorke-Jonny Greenwood-Colin Greenwood-Ed O'Brien-Phil Selway)
Σου έχει τύχει να ακούς ένα τραγούδι και να νομίζεις ότι είσαι 20 πόντους πάνω από το έδαφος; Αυτό.

4. Ποιος Είν’ Τρελός Από Έρωτα - Φλέρυ Νταντωνάκη
(Μάνος Χατζιδάκις-Γιώργος Σαραντάρης)
Ναι... μμμ...  Να πάμε εκεί, να πιούμε τη βροχή... Τα δέντρα και η στείρα γη μέσα σε εμάς βουλιάζει... Τι να πω; Καλύτερα τίποτα.

5. Την Ώρα Που Περνούσε Τ' Οργανάκι - Νινή Ζαχά
(Αττίκ)
Γιατί έχει τον καταπληκτικό στίχο «Και αυτή έβρεξε ένα άσπρο μαντηλάκι... την ώρα που περνούσε το οργανάκι» αντί να μας πει... έκλαψε, πόνεσε, έπεσε στα πατώματα κλπ. Κατάλαβες γιατί;

6. Μη Μου Μιλάς Για Καλοκαίρια - Σοφία Αρβανίτη
(Μιχάλης Ρακιντζής)
Τα λόγια είναι περιττά..Κλαίω για αυτό το τραγούδι! Δημοτικό και πρώτος έρωτας ο Φάμπιο. Τι να λέμε τώρα!

7. Πάντα Μυστικά - Σωκράτης Μάλαμας
(Σωκράτης Μάλαμας)

8. Wild Is The Wind - Nina Simone
(Dimitri Tiomkin-Ned Washington)
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

9. Το Χαμέμηλον
(Ποντιακό παραδοσιακό)
Όταν οι μνήμες συνδέονται με κάποιο άσμα οι λόγοι σε κρατάν δεμένο χειροπόδαρα για πάντα... Η κυρία Νιόβη το τραγουδούσε, όταν έπλενε τα πιάτα, όταν μαγείρευε, όταν με έβαζε για ύπνο... πολλές φορές, μέχρι να σιγουρευτεί ότι είχα κοιμηθεί. 

10. Open - Regina Spektor
(Regina Spektor)
Πολύ πρόσφατα κέρδισε την θέση του στα αγαπημένα, επάξια πιστεύω... Γιατί; Γιατί μου το πρωτοέβαλε ο καλύτερός μου φίλος ένα βράδυ που πραγματικά όλα μοιάζανε χιλιοειπωμένα... και γιατί αν ποτέ στη ζωή μου έγραφα ένα σαν αυτό θα ήμουνα πανευτυχής. Ή μπορεί και να μην ήμουνα...
Διαβάστε ακόμα