Συνέντευξη του Γιάννη Σαρακατσάνη των 8kick

Σήμερα, το Passport μετατρέπεται σε σκηνή αυτοσχεδιασμού, πειραματισμού & συμμετοχής. Ο Γ. Σαρακατσάνης μας λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το improv comedy.
Διαβάστηκε φορες
Σήμερα, το Passport μετατρέπεται σε σκηνή αυτοσχεδιασμού, πειραματισμού & συμμετοχής του κοινού. Η ομάδα "8-Kick" ή αλλιώς μέλη των ομάδων "Κάψε το σενάριο" και "Abovo" θα μας προσφέρουν μια σίγουρα διαφορετική βραδιά, στην οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μη γελάσετε. Δεν παίζει...

Χθες μιλήσαμε με το Γιάννη Σαρακατσάνη για αυτή τη σειρά παραστάσεων, αλλά και γενικότερα για το improv comedy στην Ελλάδα.

Σε κάθε εμφάνιση σας λέτε αυτή είναι μοναδική και δε θα υπάρξει επόμενη. Πώς προετοιμάζεστε στις πρόβες σας; Υπάρχουν κάποια προκαθορισμένα νούμερα, τα οποία θα παίξουν έτσι κι αλλιώς;

Πράγματι, είναι αδύνατον να παίξουμε την ίδια παράσταση δύο φορές! Οι παραστάσεις των 8kick αποτελούνται από έναν αριθμό “παιχνιδιών” αυτοσχεδιασμού, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, τα οποία παρέχουν το πλαίσιο μέσα στο οποία καλούμαστε εμείς να αυτοσχεδιάσουμε και να παίξουμε με το κοινό. Στις πρόβες δοκιμάζουμε τα παιχνίδια αυτά ώστε να μαθαίνουμε τη δομή τους όσο πιο καλά γίνεται.

Φαντάζομαι ότι ήσασταν φανατικοί φίλοι της Βρετανικής σειράς "Whose line is it anyway?" Την παρακολουθούσατε από το 1988;

Προσωπικά έμαθα τη σειρά αυτή πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για μια σειρά που ξεκίνησε αξιοποιώντας τηλεοπτικά αυτά τα “παιχνίδια” αυτοσχεδιασμού και εξελίχθηκε αναπτύσσοντας πια τη δική της ταυτότητα.

Η συγκεκριμένη σειρά είχε μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία, στις Η.Π.Α. κι όχι μόνο. Πιστεύετε ότι μπορεί να έχει την αντίστοιχη επιτυχία στο Ελληνικό κοινό;

Το Ελληνικό τηλεοπτικό κοινό είναι δύσκολο. Του αρέσει να βλέπει πράγματα που έχει συνηθίσει και δεν δίνει πολλές ευκαιρίες στο πολύ διαφορετικό. Από την άλλη, τα κανάλια φοβούνται αυτό το κοινό και δεν ρισκάρουν ούτε αυτά.
Χάρις στην κρίση όμως και επειδή μια τέτοια εκπομπή δεν έχει το κόστος παραγωγής ενός σίριαλ, έγινε το “Κάψε το σενάριο” το οποίο κέρδισε τελικά το κοινό, κυρίως το νεανικό, το οποίο ρισκάρει περισσότερο και έχει ανάγκη για το διαφορετικό.

Σε κάθε παράσταση, παίζετε πολύ με τον κόσμο, ο οποίος γίνεται κομμάτι της όλης εμφάνισης σας. Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει πολλά. Θα μας πείτε μια ιστορία που σας έχει μείνει και σ' αυτή συμμετέχει ένας ή περισσότεροι θεατές σας;

Το πιο αστείο πράγμα με το κοινό, κατά τη γνώμη μου, είναι η εσφαλμένη αίσθηση πρωτοτυπίας που έχει συνήθως. Πχ ζητάμε σε ένα παιχνίδι να μας πούνε μια τοποθεσία όπως super market, νοσοκομείο κλπ. Σχεδόν σε κάθε παράσταση υπάρχει ένας πονηρός θεατής ο οποίος, νομίζοντας πως θα μας τρελάνει με την πρωτότυπη ιδέα του, θα προτείνει πάλι την παραλία γυμνιστών ή το νεκροταφείο.

Τι νέα στοιχεία θα θέλατε κάποια στιγμή να προσθέσετε στις παραστάσεις σας; Ζωντανή μουσική ίσως;

Δοκιμάσαμε ζωντανή μουσική στο Bob Theatre Festival 2012 και μας άρεσε πάρα πολύ. Πιστεύω πως σύντομα θα φέρουμε ζωντανή μουσική και στο PassPORT.

Ποιος Έλληνας ή ξένος ηθοποιός πιστεύεται ότι θα κατάφερνε να κάνει αυτό που κάνουν οι 8-kick;

Δύσκολη ερώτηση... Κατ’ αρχάς για να κάνεις improv comedy δεν είναι απαραίτητο να είσαι ηθοποιός! Χρειάζεται να είσαι ανοιχτός και γενναιόδωρος πάνω στη σκηνή. Βάσει αυτού του κριτηρίου και αν έπρεπε να διαλέξω κάποιους Έλληνες ηθοποιούς θα έπαιρνα στους 8kick τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, την Καριοφυλιά Καραμπέτη, τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και το Μάρκο Σεφερλή.

Την Πέμπτη ξεκινάτε τις παραστάσεις σας στο Passport. Τι μας περιμένει εκεί;

Πέρσι την άνοιξη κάναμε δοκιμαστικές παραστάσεις στο PassPORT. Βλέποντας ότι η δοκιμή πέτυχε, επιστρέφουμε φέτος πιο δυναμικά προσθέτοντας καινούργια παιχνίδια και με ένα νέο μέλος στην ομάδα, τη Μαριάννα Βαρβιανή.

Η φετινή χρονιά είναι χρονιά επένδυσης στο improv comedy και έτσι, από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκινάμε drop-in σεμινάρια improv, για όλον τον κόσμο, κάθε Κυριακή. Από το Δεκέμβρη θα ξεκινήσουμε και κύκλους μαθημάτων με στόχο να δημιουργήσουμε νέους improv comedians και νέες ομάδες!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ!

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα