Ακίνδυνη Ανασκόπηση της μουσικής του 2008 - albums vol. V

Σήμερα τα 3 από τα 5 albums, που θα σας παρουσιάσουμε και ξεχώρισαν μέσα στο 2008, είναι Ελληνικής παραγωγής. Πρόκειται για 2 πολύ υποσχόμενα νέα συγκροτήματα και μια παλιά κλασσική αξία. Σε κάθε δίσκο σας προτείνουμε συγκεκριμένα τραγούδια τα οποία ξεχωρίζουν και στα περισσότερα υπάρχει αντίστοιχο link για να ακούσετε το κομμάτι.
Διαβάστηκε φορες

Σήμερα τα 3 από τα 5 albums, που θα σας παρουσιάσουμε και ξεχώρισαν μέσα στο 2008, είναι Ελληνικής παραγωγής. Πρόκειται για 2 πολύ υποσχόμενα νέα συγκροτήματα και μια παλιά κλασσική αξία. Σε κάθε δίσκο σας προτείνουμε συγκεκριμένα τραγούδια τα οποία ξεχωρίζουν και στα περισσότερα υπάρχει αντίστοιχο link για να ακούσετε το κομμάτι.

Για πάμε, για πάμε :

Διάφανα Κρίνα - Κι η αγάπη πάλι θα καλεί

Επιστροφή μετά από πολλά χρονιά για ένα από τα αγαπημένα Ελληνικά συγκροτήματα της rock μουσικής. Ίσως ένα από τα λίγα, αν όχι το μοναδικό Ελληνικό σχήμα που μεταφέρει με τόσο όμορφο τρόπο την ποίηση στα τραγούδια του. Πρέπει να πω ότι δεν περίμενα να κυκλοφορήσουν έναν τόσο καλό δίσκο μέσα στο 2008. Χωρίς να χάνουν το ύφος τους, τα Διάφανα Κρίνα ακούγονται λίγο πιο mainstream σε όλο το δίσκο. Πολύ ωραίες μουσικές, super στίχοι (κλασσικά) και απίστευτα ανεβάσματα της φωνής του Θάνου Ανεστόπουλου σε διάφορα κομμάτια του δίσκου. Για μένα από τις ευχάριστες επιστροφές της χρονιάς...

Ποια κομμάτια να ακούσεις : Με ένα άδειο ποτήρι, Άγνος, Κι αν έσβησε σαν ίσκιος, Τελευταίος σταθμός, Κι η αγάπη πάλι θα καλεί.

Transistor - Things you miss when you blink

Με σιγανά, αλλά σταθερά βήματα, οι 5 Transistor κυκλοφόρησαν φέτος ένα πολύ καλό ντεμπούτο, το οποίο δεν περιέχει μόνο super κομμάτια, που μπορούν να γίνουν singles (“Follow me”, “Epsilon”, “Living”), αλλά και μια ιδιαίτερα καλή διασκευή στο “Big Love” των Fleetwood Mac, μια ξεχωριστή συνεργασία με τον Craig Walker (ex-Archive) στο “Lover” και άλλα 2 κομμάτια (“Three and a half”, “Put the piano back”), που δείχνουν τη δυναμική του συγκροτήματος. Δυνατός rock ρυθμός, μελωδικά φωνητικά σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και πολύ ωραία ρεφρέν στα περισσότερα κομμάτια. Οι Transistor φέτος μαζί με άλλα νέα Ελληνικά σχήματα και μουσικούς (“Monika”, “Pop eye”, “Sleepin Pillow”, “Sugahspank!”) μας δείχνουν ότι όχι μόνο μπορούμε να έχουμε προσδοκίες από Έλληνες μουσικούς, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι πολύ καλύτερο, αν κι εφ’ όσον όλοι αυτοί προσεχθούν από τους ιθύνοντες της Ελληνικής δισκογραφίας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς είναι να αγοράσουμε τα CDs τους για να τους δώσουμε αυτή τη δυναμική, που τους αξίζει και μετά είναι στο χέρι τους...

Ποια κομμάτια να ακούσεις : Follow me, Epsilon, Living, Lover, Put the piano back, Three and a half.

Pop eye – pop eye

Πρόκειται για ένα νέο Ελληνικό τρίο, το οποίο βασίζεται στην pop μουσική και περιέχει αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία στα κομμάτια του. Έχω ακούσει πολλές φορές το “Deepest Sea”, το “That’s life”, το “Vicious Game” αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια του ομώνυμου δίσκου τους και θα έλεγα ότι πέρα από το να μας ταξιδέψουν, οι pop eye-δες καταφέρνουν να μας κάνουν να τους ξανακούμε και να τους ξανακούμε. Καλές μουσικές από ένα συγκρότημα που φέτος κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album του με τη συνεργασία των GAD.

Ποια κομμάτια να ακούσεις : A Vicious game, Deepest sea, That’s life, Fly up high.

Of Montreal - Skeletal Lamping

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1997 από τον Kevin Barnes και το ονόμασε έτσι ύστερα από έναν αποτυχημένο έρωτα με μια κοπέλα από το Montreal. Μέσα στον Οκτώβριο θα κυκλοφόρησαν το ένατο album τους “Skeletal Lamping”, το οποίο είναι για άλλη μια φορά πολύ καλό όπως και το προηγούμενο τους. Οι disco αναφορές, οι ομοιότητες σε κάποια τραγούδια με τους Scissor Sisters ιδίως στα φωνητικά και τα pop ρεφρέν τους συνθέτουν ένα αρκετά δυνατό album, το οποίο δεν έκανε την αντίστοιχη εμπορική επιτυχία, όσο κι αν για εμάς το άξιζε.

Ποια κομμάτια να ακούσεις : An Eluardian Instance, For our elegant castle, Id Engager, Wicked Wisdom.

Death Cab For Cutie - Narrow Stairs

Οι Death Cab for Cutie είναι μια Αμερικάνικη pop/rock μπάντα, που δημιουργήθηκε στην Washington το 1997. Το “Narrow Stairs” είναι το 7ο album τους. Πολύ ενδιαφέρον δίσκος με μουσική, που να προσεγγίζει τους Interpol, σε κάποια σημεία τους Bright Eyes και με τα γλυκά φωνητικά του Ben Gibbard να προσεγγίζουν αυτά των Spiritualized. Τα περισσότερα κομμάτια όπως τα “Cath”, “Talking Bird”, “Your new twin sized bird” κινούνται σε πιο ήρεμη – μελωδική φόρμα, σε αντίθεση με τα “No sunlight” και το “Long Division” (θα μπορούσες να πεις ότι πρόκειται για τραγούδι των Arcade Fire), τα οποία είναι αρκετά δυναμικά – γρήγορα. Τέλος, το ξεκίνημα του δίσκου με το “Bixby Canyon Bridge” είναι πάρα πολύ καλό και ίσως το συγκεκριμένο κομμάτι να είναι μέσα στα 2 καλύτερα του δίσκου.

Ποια κομμάτια να ακούσεις : Bixby Canyon Bridge, No sunlight, I will possess your heart, Cath, Talking Bird, Your new twin sized bed, Long Division.

διάβασε :

- τα προηγούμενα μέρη της Ανασκόπησης εδώ : Vol. I, Vol. II, Vol. III, Vol. IV
- την Κυριακή 28/12 τα σχόλια μας για την Ελληνική μουσική του 2008.
- τη Δευτέρα 29/12 τα γενικότερα σχόλια μας για τη μουσική του 2008 σε όλο τον κόσμο.
- την Τρίτη 30 και Τετάρτη 31/12 την προσωπική Λίστα με τα 25 καλύτερα albums της χρονιάς.

συνεχίζεται... (αύριο το τελευταίο μέρος πριν τη Λίστα μας με τα 25 καλύτερα albums της χρονιάς στις 12:00)

Διαβάστε ακόμα